Eero Vottonen, olkaa hyvät!

Keväällä 2015 Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi valittu Eero Vottonen on pitkän linjan puurtaja, jonka taidot tunnetaan kulisseissa. Nyt hän nousee ensi kertaa itse tähdeksi, tavoitteenaan ei sen vähempää kuin voitto maailman arvostetuimmassa ruoanlaittokilpailussa Bocuse d’Orissa.

Sympaattinen nallekarhu, määrätietoinen keittiön valtias – Eero Vottosella on monet kasvot.

Pirkanmaan ammattioppilaitoksessa vuosituhannen vaihteessa ammatillisen heräämisen kokenut Vottonen tuli Helsingin fine dining -piireihin englantilaisen golf-klubin keittiön kautta. Samalla tavalla kuin kouluvuosina kunnianhimoiset opettajat avasivat uusia maailmoja, ensimmäisinä Helsingin-vuosina kokeneet keittiömestarit tuuppivat eteenpäin.

Nimekkäitä oppi-isiä

Legendaarisessa La Cocinassa Sauli Kemppaisen ja Sami Rekolan alaisuudessa vietetyn jakson sekä yhden Savoyn-kesän jälkeen Vottonen päätyi vuosikymmenen kuumimpaan keittiöön Chez Dominiqueen. Hans Välimäen kahden tähden ravintolassa vierähti neljä vuotta, ”henkisesti ja fyysisesti rankkaa aikaa”, 2006 – 2010. Vottonen vastasi lopulta lämpimästä puolesta, ja muistelee, ettei pariin vuoteen missannut yhtään lounasta tai illallista.

– Olin aina serviisissä. Siinä oppi työntekoa ja painetta. Ne olivat opettavaisimmat neljä vuottani. Ainakin itseään oppi tuntemaan hyvin, Vottonen hymähtää.

Hän myöntää, ettei 23-vuotiaan kokemus ja tietotaito ihan riittänyt kahden tähden keittiön pyörittämiseen.

– Tähdet olivat valtavan tärkeä asia jossain vaiheessa; nyt ei voisi vähempää kiinnostaa!

Nykyisen Vottosen kanssa jutellessa aistii selvästi, että tässä on eri mies. Hän on Chez Dominiquen vuosien jälkeen näyttänyt kyntensä monen ravintolan ruodissa. G.W. Sundmansia uudistaneen keittiöjengin fiilistä hän kehuu estoitta. Jo kouluaikoina pienen kilpailukipinän saanut Vottonen intoutui mukaan Vuoden Kokki -kilpailuun, johon moni Suntun kokki oli lähdössä, ja voitti kisan ylivoimaisesti vuonna 2012.

– Se oli hauskaa, nautin kovasti kilpailutilanteesta.

Vottosen CV:ssä on tähtiravintoloita myös 2010-luvulla. Vuonna 2012 hän oli avaamassa uuden Luomon Jouni Toivasen kanssa. Työmies kutsuttiin myös avaamaan Sasso keväällä 2013, mutta se oli fine dining -kokille vieras maailma. Vottonen palasi G.W. Sundmansiin ja työskenteli sen jälkeen Olossa.

– Montaa sellaista kokkia ei ole, jonka kanssa en olisi töitä tehnyt! On ollut ilo nähdä lahjakkaita ihmisiä, joiden kanssa olen ollut töissä. Se on myös oman kehittymisen kannalta tärkeää: opit koko ajan toisilta.

Isommille areenoille

Vuoden Kokit ovat usein jatkaneet astetta kovemmille areenoille, ja niinpä Bocuse-edustajaksi pyrkiminen oli Vottoselle luontevaa. Ensin hän kuitenkin avitti Matti Jämséniä menestyksekkäällä kisakaudella 2014 – 2015 valmentajan roolissa.

Bocuse-kuvio kokonaisuudessaan on Vottoselle tuttu, mikä helpottaa kisoihin valmistautumista. Ei ole tarpeen jännätä käytännön asioita, eivätkä ranskalaisten vaihtelevat käytännötkään pääse yllättämään – ainakaan kovin paljon.

Oli toki ärsyttävää, että tietoa Budapestissä toukokuussa järjestettävien Bocuse d’Or Europen raaka-aineista pantattiin viimeiseen mahdolliseen hetkeen.

 

 

– Kun raaka-aineet lokakuun lopussa lopulta olivat tiedossa, oli ajatustyön tekeminen hyvä tapa aloittaa hommat. Suurin työmäärä tehdään päässä, Vottonen sanoo.

Ensin ideaa ja makumaailmaa työstää päässä, sitten testaa ja jos eivät ne toimi, alkaa prosessi alusta. Vottonen aikoo aluksi keskittyä lihaan ja kalaan, ja kun ne on hiottu hyviksi, voi lisätä muita elementtejä.

Bocuse-kisaan Vottosta ajaa itsensä ylittäminen.

– Haluan onnistua siinä mitä teen. Tällä hetkellä Bocuse on oma juttuni, suuri motivaattori.

Vottonen sanoo samaa kuin moni muukin asioista perillä oleva: on huutava vääryys, ettei suomalaista ole koskaan ollut palkintopallilla.

– Emme ole niin huonoja. Suomessa on korkeatasoista teknistä osaamista, voitto kiikastaa pienistä nyansseista ja mausta. Siihen panostan: kokkikilpailu voitetaan maulla!

Vaikka Vottonen oli kaksi vuotta mukana kisatiimissä, hän myöntää, että kisakeittiöön meneminen on toinen maailma.

– Kaikki se jännitys on käännettävä nautinnoksi. Pitää olla niin hyvin harjoitellut, että tietää osaavansa tehdä, ja uskoa omaan tekemiseen.

Fiilis nyt on odottava ja innostunut

– Teen tätä itseni takia. Olen aina ollut jonkun kakkonen – nyt pystyn olemaan oma itseni, tekemään omaa juttua, ja tykkään tästä!

Eero Vottosen matkaa Budapestin kautta Lyoniin on ilo lähteä seuraamaan. Suomen menestys on varmoissa käsissä. Matkaa tehdään nautinnon kautta.

– Fiilis, ilo ja rentous on tärkeää tässä projektissa. On etuoikeus päästä edustamaan Suomea, ja haluan nauttia joka hetkestä ja koko matkasta!

 

Tiesitkö? Esimakua Eero Vottosen tyylistä saa seuraamalla häntä Instagramissa. Siellä ei ole lapsikuvia, vaikka lapset tärkeä voimavara 32-vuotiaan kokin elämässä ovatkin. Sen sijaan Vottonen osallistuu maailmanlaajuiseen chef’s talkiin upeilla annoskuvilla. www.instagram.com/eerovottonen/