Vegaaninen raparperipiirakka

1 kpl 1/1 GN-65

Piirakka

500 g kaurafraichea

500 g sokeria

180 g margariinia sulatettuna

500 g vehnäjauhoja

12,5 g leivinjauhetta

10 g jauhettua kanelia

2 g jauhettua neilikkaa

600 g tuoretta raparperia kuutioina

Kauramuru

100 g margariinia

125 g kaurahiutaleita

180 g ruokosokeria

75 g vehnäjauhoja

2 g jauhettua kardemummaa

2 g suolaa

Koristeluun

vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta, raparperihilloketta, tuoreita mansikoita, yrttejä

Sekoita kauramurun ainekset yhteen ja nypi seos murumaiseksi. Kuutioi raparperi. Sekoita piirakkataikinan ainekset keskenään ja kaada seos 1/1-65 GN-vuokaan leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle kuutioitu raparperi ja kauramuru. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Huom!

Kauniisti koristeltu piiras on hyvä lisä kesäjuhlien kakkubuffettiin.

 

Helpot mustikka-appelsiinimuffinssit

15–20 kpl

Muffinssit

200 g vehnäjauhoja

170 g sokeria

5 g vaniljasokeria

8 g leivinjauhetta

150 g voita sulatettuna

120 g kananmunaa

5 g appelsiinin raastettua kuorta (1 appelsiinin kuoret)

50 g appelsiinimehua

100 g pakastemustikoita

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g voita

200 g tomusokeria (jauhettua vaniljaa)

Koristelu

tuoreita mustikoita, yrttejä tai kukkia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääntele mustikat massaan. Pursota taikina napakoihin muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä.

Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää tuorejuusto joukkoon kevyesti vatkaten.

Koristele muffinssit tuorejuustopursotuksella ja tuoreilla mustikoilla.

Vinkki!

Voit käyttää tuorejuustokuorrutusta myös kakkujen kuorruttamiseen.

 

Nakukakku

(vadelmaa, sitruunaa ja lakritsia)

Kakku

200 g voita

300 g ruokosokeria

240 g kananmunaa

300 g vehnäjauhoja

10 g leivinjauhetta

250 g maitoa

5 g sitruunan raastettua kuorta (1 sitruunan kuoret)

200 g pakastevadelmia

Lemon curd

180 g kananmunaa

170 g sokeria

150 g sitruunamehua

100 g voita

Lakukastike

100 g lakritsia

200 g vettä

Kuorrutus

150 g voita

250 g tomusokeria

200 g tuorejuustoa

Koristelu

kuivattua vadelmaa, kukkia, tuoreita vadelmia

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa massaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.

Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää ne siivilän läpi munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa.

Sekoita vadelmat ja sitruunakuoriraaste taikinaan kevyesti, jotta taikina ei värjäydy.

Kaada massa kahteen halkaisijaltaan 23 sentin vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40–50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

Sekoita kattilassa sokeri, sitruunamehu ja kananmunat. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Siivilöi ja sekoita joukkoon kylmä, kuutioitu voi. Poraa seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä.  

Kiehauta vesi ja lakritsipalat. Soseuta sauvasekoittimella.

Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää tuorejuusto joukkoon kevyesti vatkaten.

Leikkaa kakkupohjat kahteen tai kolmeen osaan ja täytä sitruunakreemillä. Voit halutessasi laittaa kakun sisään myös lakukastiketta. Levitä tuorejuustokreemi kakun pinnalle ja reunoille. Koristele lakukastikkeella, tuoreilla vadelmilla, vadelmarouheella ja kukilla.

Vinkki!

Kakkutaikinasta voi paistaa myös muffinsseja tai pieniä kuivakakkuja.