Parasta pääsiäisessä on mämmi

Mämmien yönä 6. huhtikuuta leivotaan koko yö. Mämminvalmistajat ovat jo pitkään kehitelleet uusia ideoita leivontaan ja jälkiruokiin. Mämmiä voi kokeilla suolaisen ja makean leivonnan raaka-aineena, shottina tai riflenä.

Kymppi-Maukkaat on tehnyt pitkään työtä mämmin reseptiikan kehittämiseksi. Apunaan he ovat käyttäneet bloggareita, Valiota ja tamperelaisia restonomi-opiskelijoita. Keräsimme tähän reseptikokonaisuuteen leivontaan sopivia reseptejä.

 

Mämmipullat

Taikina

7 dl vettä

140 g hiivaa

3,5 dl sokeria

3 tl suolaa

2 tl kardemummaa

3 kananmunaa

700 g (1 paketti) Kymppi-mämmiä

n. 3,5 l vehnäjauhoja

350 g margariinia tai voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja mämmi, sekoita. Lisää vehnäjauho ja sulatettu rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa.

PikkupullatJaa kohonnut taikina noin 60 gramman paloihin ja pyörittele pullat. Kohota ne leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä peitettynä esimerkiksi kelmulla tai puuvilla-kankaalla. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pullien pinnalle esimerkiksi raesokeria tai mantelirouhetta. Voit myös laittaa pinnalle voinokareen ja sen päälle hienoa sokeria, jolloin saat voisilmäpullia. Paista kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Sydänpullat

Kaulitse kohonnut taikina levyksi. Ota sydänmuotilla sydänpullia. Anna kohota uunipellin päällä lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele kananmunalla ja laita sydämen keskelle esimerkiksi mustikkamarmeladinokare. Paista kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Pitko

Jaa kohonnut taikina osiin ja muotoile ne pitkiksi tangoiksi, letitä tangot ja kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle esimerkiksi raesokeria tai pähkinärouhetta. Paista kiertoilmauunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia.

 

Saaristolaisleipä mämmistä

3 vuokaleipää

7 dl Valio Eila- rasvatonta piimää

400 g mämmiä

50 g hiivaa

1,5 dl siirappia

2 tl suolaa

2 dl ruisjauhoja

9 dl vehnäjauhoja

3 rkl Valio Eila -voita        

korppujauhoja

Pinnalle

2 rkl kahvia

2 rkl tummaa siirappia

Lämmitä piimä-mämmiseos kädenlämpöiseksi isossa kulhossa. Jos käytät yleiskonetta, kaada hiiva taikinakoukulla varustettuun kulhoon. Liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.

Lisää ruis- ja vehnäjauhot. Alusta taikinaksi. Taikinan kuuluu olla rakenteeltaan löysää. Lisää loppuvaiheessa pehmeä huoneenlämpöinen rasva (noin 30 g/2 rkl), käytä loput vuokien voiteluun.

Anna taikinan kohota 1,5 tuntia liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele ja korppujauhota kaksi pitkää leipävuokaa (tilavuus à noin 1,5 l). Jaa taikina vuokiin. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 75 minuuttia. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Peitä leivät kevyesti tarpeen mukaan foliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 20 minuuttia, toista voitelu ja paista vielä 20 minuuttia. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä noin vartti. Kumoa leivät vuoista. Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä leivät esimerkiksi folioon käärittyinä mieluiten jääkaapissa. Nauti siivutettu leipä voin kanssa.

Huom! Leivän maku on parhaimmillaan 1–2 päivän kuluttua valmistuksesta.

Mämmijuustokakku

12 annosta

Pohja

400 g keksejä, Bastogne

125 g Valio-voita

Täyte

4 munaa

1,5 dl sokeria

2 prk (à 250 g) Valio Eila -maitorahkaa

300 g mämmiä

2 tl vaniljasokeria

3 rkl konjakkia

0,5 dl perunajauhoja

Pinnalle

1 prk (200 g) Valio- maustettua sitruunarahkaa

2 dl Valio-kuohukermaa

Hienonna keksit esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää koneen käydessä joukkoon sulatettu voi.

Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 23-senttisen irtopohjavuon pohjan ja reunojen väliin. Jätä leivinpaperia vähintään viisi senttiä vuoan ulkopuolelle, sillä keksipohjasta irtoaa jonkin verran rasvaa. Se imeytyy takaisin keksipohjaan paistamisen jälkeen.

Painele keksiseos napakasti vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset, rahka, mämmi, konjakki ja vaniljasokeri kulhossa. Siivilöi joukkoon perunajauho. Vatkaa ainekset tasaiseksi.

Nostele valkuaisvaahto mämmitäytteen joukkoon. Kaada täyte kakkuvuokaan.

Kypsennä 150 asteessa uunin alimmalla paistotasolla kypsäksi 65 minuuttia. Käytä tasalämpöä. Anna kakun jäähtyä vuoassa. Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä. Säilytä jääkaapissa. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Älä kypsennä kakkua liian pitkään. Tällöin kakun maku muuttuu. Kakun kuuluu olla kosteaa ja hieman kakkulapioon tarttuvaa.

Pinnalle tai tarjoiluun

Vaahdota rahka ja kerma kulhossa. Pursota jäähtyneen kakun pinnalle tai tarjoa erikseen.

 

Mämmivuokaleipä

5 dl vettä

1 pkt (50 g) hiivaa

0,5 pkt (noin 350 g) Kymppi-mämmiä

1 rkl suolaa

0,5 dl pellavansiemeniä

n. 12 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mämmi ja pellavansiemenet sekä suola, sekoita. Lisää vehnäjauho vähin erin koko ajan taikinaa vaivaten.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin tunti.

Paista uunin alatasolla 225 asteessa noin tunti. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Vinkki! Voit laittaa kohotetun taikinavuoan pakkaseen ja paistaa sen silloin, kun tarvitset lämmintä leipää.

Mämmimutakakku

8–10 annosta

200 g taloussuklaata

100 g Valio-voita

2 munaa

1/2 rs (à 700 g) mämmiä

Tarjoiluun Valio-kuohukermaa vaahdotettuna Sulata suklaa ja voi, sekoita. Vatkaa munat yksitellen suklaaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi mämmi. Sekoita. Kaada leivinpaperilla pohjustettuun halkaisijaltaan 20–22 senttiseen irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 24 minuuttia. Kakku jää keskeltä kosteaksi. Tarjoa hieman lämpimänä tai jäähtyneenä kermavaahdon kera. Mutakakku säilyy mehevänä useamman päivän.

Tilaa näytelehti