Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt  Vuoden ravintola 2015 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Spisille.

Vuoden ravintola -valinnasta jo 30 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaa Spisin pohjoismaista raaka-ainetta, keittiötä ja tyyliä kunnioittavalla, ainutlaatuisen rouhealla yhdistelmällä. Maamme johtavaksi laaturavintolakeskittymäksi muotoutuvassa Kaartinkaupungissa sijaitseva Spis rakentaa annoksensa pääraaka-aine valokeilassa ja pohjoismaisuudelle liputtaen.

Spis nostaa pääosaan pohjoismaiset kasvikset, mutta tarjoaa maistelumenussaan myös lihaa ja kalaa. Pienen, 18-paikkaisen ravintolan tunnelma syntyy ruoan ohella ajatuksella rakennetusta, mutta huolettomaksi miellettävästä yhdistelmästä pohjoismaista tyyliä aina äänimaailmaa myöten.

Ravintola on erikoistunut raaka-aineen ja alkuperän ylistykseen. Yhdessä annoksessa voi olla esimerkiksi tuttu peruna monesta näkökulmasta esiteltynä tai porkkana kasvaa mullalta näyttävässä maukkaassa crumblessa.

- Spisissä korostuu maun puhtaus ja tuttujenkin raaka-aineiden täysin uudet puolet. Ruoka on mielikuvituksellista ja elämyksellistä, mutta ei liian kikkailevaa. Yksinkertaiselta kuulostavat annokset muistuttavat siitä, kuinka paljon raaka-ainetta kunnioittamalla voi saada aikaan. Omenaa ja jogurttia tai suppilovahveroa ja perunaa ovat lautasella jotain sellaista, joka pistää nauttijansa todella ajattelemaan sitä, mitä hän syö, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä valintaa ja jatkaa:

- On hienoa, että Vuoden ravintolan valinnasta on tullut erittäin haastavaa. Se on merkki siitä, että Suomessa tehdään ulkoisista paineista huolimatta kovaa ja pitkäjänteistä työtä paremman ravintolaelämyksen varmistamiseksi. Kun maailmalla puhutaan trendikkäästä pohjoismaisesta keittiöstä, pitää Suomen olla niissä keskusteluissa mukana. Spis on siitä erinomainen esimerkki ja täyttää siten hienosti paikkansa Vuoden ravintola 2015 -tunnustuksen arvoisesti.

Vuoden ravintola jo 30 vuotta

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee edustaa sellaisia arvoja, osaamista ja asiakkaan huomioimista, joilla se ansaitsee Suomen Gastronomien Seuran merkittävimmän huomionosoituksen. Ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, jolla asiakas tuntee itsensä arvostetuksi. Sillä on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Vuoden 2012 alussa avatun Spisin ravintoloitsijat Antero Aurivuo ja Jani Kinanen hankkivat kannuksensa ruokakaupunkina kunnostautuneesta Porvoosta, jossa he pyörittivät Brasa ja Kullo Golf -ravintoloita. Keittiöpäällikkö Aurivuo ja keittiömestari Perttu Jokinen vastaavat Spisin keittiöstä ja Kinanen luotsaa ravintolapäällikön ominaisuudessa asiakkaitaan henkilökohtaisesti, luoden ravintolaan kotoisen rennon ja helpon viihdyttävän tunnelman. Kinasen asiantuntevan isännöinnin myötä asiakkaat lähtevät ravintolasta paitsi kylläisinä, aina myös muutamia uusia tietoja viisaampina. Spisin juomalista rakentuu artesaaniviineistä ja pohjoismaisista pienpanimo-oluista.

Maan vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Spis on 25.
tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.