"Kahvikulttuurissa on Suomessa valtava potentiaali" - Katsaus Helsinki Coffee Festivaleihin

Viime viikonloppuna 20-22.4.2018 järjestettiin neljännet Helsinki Coffee Festivalit Helsingin Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Tapahtuma järjestettin niin kahvista kiinnostuneille kuin kahviammattilaisillekin ja festivaleilla oli näytteilleasettajia kahvipaahtimoista kahvilaitevalistajiin ympäri Suomea. Ammattilaisille tapahtuma tarjosi kontakteja, kilpailukokemuksia, kahvikeskusteluja ja yhteisöllisyyttä.

Kahvitietämystä ja kahvin yhteisöllisyyttä korostava tapahtuma, Coffee Festival, järjestettiin ensimmäisen kerran Lontoossa. Siitä nopeasti varsinkin Euroopassa levinnyt konsepti ehti Suomeenkin ensimmäisen kerran keväällä 2015, jolloin tapahtuma järjestettiin Suvilahdessa. Tapahtuman kasvettua se siirrettiin Kaapelitehtaan laajempiin tiloihin ja tapahtuma on kehittynyt vuosi vuodelta.

- Tänä vuonna meillä oli mukana ennätysmäärä kahvialan yrityksiä ja kansainvälisiä paahtimoita, iloitsee tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä. Tänä vuonna festivaalikävijöitä oli lähes 6 000.

Kahviammattilaiselle festarit ovat ennen kaikkea verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden näyttämö. Samaan tilaan kokoontuu kymmeniä näytteilleasettajia vuosittain ja kansainvälisiäkin kahviammattilaisia vilisee niin näytteilleasettajien, tuomareiden kuin puhujienkin joukossa.

Festarit ovat erityisen hyvä tapahtuma aloitteleville kahviammattilaisille, sillä he tutustuvat moniin alan ihmisiin, voivat halutessaan saada kilpailukokemusta ja voivat ottaa osaa myös erilaisiin näytteilleasettajien maistelu- ja informaatiotilaisuuksiin.

Coffee Festivalit tunnetaan maailmalla rennosta ja hauskasta olemuksestaan eikä tämänkään vuoden Helsinki Coffee Festival tässä pettanyt. Eri yritysten esittelykojuilla oli hyvä meininki, pystyi maistelemaan  maailman parhaita kahveja eri maista ja kahvista kiinnostuneet DJ’t sekä MC’s loivat hyvää fiilistä yleisöön.

Jos iltapäivällä tuli muunkin kuin vain kahvin jano, pystyi janoaan sammuttamaan yläkerran anniskelualueella esimerkiksi Irish Coffeella. Ehkä tätä aluetta olisi kiva kehittää seuraavia vuosia varten. Mahdollisesti anniskelualue voisi tarjoilla muitakin, makumaailmoiltaan ja raaka-aineiltaan kokeilevampia kahvi- ja alkoholijuomia?

Erilaiset kahvikilpailut ja -keskustelut olivat  ammattilaispäivän parasta antia. Eri ammattilaiset keskustelivat kahvin satokausikalenteresta, kahvin trendeistä, toimistokahvikulttuurista sekä veden laadusta kahvin valmistuksessa. Pauligin Marja Touri ja Tomi Nieminen kävivät läpi ja jakoivat kahvin maistamisen saloja. Keskustelujen lisäksi festivaaleilla järjestettiin kahvin uuton ja maistamisen Suomen mestaruuskilpailut. Näiden kilpailuiden voittajat, Roosa Jalonen ja Jani Mikkonen, lähtevät edustamaan Suomea MM-kilpailuihin Dubaihin 16.-18. syyskuuta.

Kansainvälisten kahvikilpailuiden lisäksi Helsinki Coffee Festivaleilla valittiin Suomen paras kahvila ja paahtimo. Festivaalin nettisivuilla käydyssä kyselyssä pääsi äänestämään suosikkejaan ja voiton tänä vuonna vei molemmissa kategorioissa Lehmus Roastery Lappeenrannasta.

Vuoden suodatinkahviksi suomalaisista kahvi- ja ruokavaikuttajista koostunut raati valitsi Caffin etiopialaisen aurinkokuivatun kahvin ja Vuoden Espressoksi Inka Paahtimon etiopialaisen Gelana Abaya -kahvin.

Helsinki Coffee Festival on hieno osoitus siitä, kuinka kahvikulttuuri on Suomessa kehittynyt ja kuinka sillä on valtavasti potentiaalia. Kahvin laatu on hyvin tärkeä asia monille suomalaisille kahvi- ja ravintola-alan yrityksille sekä kahvin alkuperä alkaa kiinnostaa myös monia kuluttajia.

Tulevaisuudessa olisi ammattilaisille mielenkiintoista, jos me voisimme kehittää osaamistamme vielä ammattitaitoisemmin festivalin aikana. Esimerkiksi työpajojen määrää ammattilaisille voisi lisätä tuomalla ulkomaisia osaajia enemmän pitämään erillisiä koulutuksia kahvin maistamiseen, hankintaan, viljelyyn, tuomarointiin ja yrityksen pyörittämiseen liittyen.

Helsinki Coffee Festival järjestetään seuraavan kerran huhtikuussa 2019. Itse toivon, että Helsinki Coffee Festivaleja järjestävä tiimi jatkaa hyvää työtään ja näemme festivaalit vielä monena tulevanakin vuonna.

Hanna-Maria Huhtonen on Amsterdamissa asuva kansainvälinen kahvialan moniammattilainen. Huhtosta kiinnostaa eettinen raakakahvi ja sen kehittäminen.

Sulje mainos Tilaa Aromi