60-vuotias Silja Line juhlii Tommy Myllymäen menulla

Silja Line juhlii tänä vuonna 60-vuotista risteilytaivaltaan Itämerellä. Juhlavuosi näkyy ja maistuu laivoilla koko vuoden, mutta kesäkaudella huomion keskipisteenä on Bon Vivant -ravintoloissa tarjoiltava ruotsalaisen keittiömestarin Tommy Myllymäen suunnittelema viiden ruokalajin Menu Nordic – A Tribute to Silja 60.

Tommy Myllymäki on ollut kahdesti Ruotsin edustajana  Bocuse d'Or -kilpailussa ja menestynyt erinomaisesti. Vuonna 2011 hän voitti hopeaa ja 2015 pronssia. Sattumoisin samoina vuosina Suomen edustajana kilpaili nykyinen Tallink Siljan ravintolatoimen johtaja Matti Jämsen, joka viidennellä ja neljännellä sijallaan jäi niukasti Myllymäen taakse.

Kilpailusta alkoi miesten ystävyys, ja Jämsen toteaakin, että oli suuri ilo saada juuri Myllymäki suunnittelemaan varustamon juhlamenu.  

– Kun Matti pyysi minua suunnittelemaan menun, olin heti mukana. A Tribute to Silja 60 -juhlamenu on kesäinen ja olen tuonut siinä esiin juuri minulle tyypillistä yksinkertaista ja luonnollista ruoanlaittoa. Menu pohjautuu kesän parhaisiin ja tunnetuimpiin makuihin, Myllymäki kertoo.

– Minulle on tärkeää, että menussa on helposti tunnistettava idea ja että aterialla on välitön tunnelma.

Myllymäki on syntynyt Katrineholmin kunnassa 140 kilometriä Tukholmasta lounaaseen, mutta miehen sukujuuret ovat tiukasti Suomessa. Hänen vanhempansa muuttivat Ruotsiin 1970-luvulla ja ovat kotoisin Seinäjoelta ja Lestijärveltä.

Perheen kesäpaikka on edelleen Lestijärvellä, missä Myylymäki kertoo edelleen lomailevansa joka kesä. Keski-Pohjanmaan muikkupitäjässä myös suomen kielen taito pysyy hyvin hanskassa.

OPPINSA MYLLYMÄKI on saanut muun muassa vuoden 1997 Bocuse d'Or -kilpailun voittaneen Mathias Dahlgrenin alaisuudessa. Vuonna 2007 Myllymäki voitti Vuoden kokki -kilpailun Ruotsissa, mikä avasi monia uusia ovia gastronimian kentällä.

Sittemmin mies on avannut puolenkymmentä ravintolaa, kirjoittanut useita keittokirjoja ja esiintynyt säännöllisesti Ruotsin television ruokaohjelmissa.   

Menu Nordic by Tommy Myllymäki maksaa viineineen 118 euroa. Ruokien täsmäpareiksi valitut viinit tulevat Vindirekt Finlandin valikoimista.

MENUN ALOITAA kylmä tomaattikeitto Tomato & Feta, jossa lisukkeina on paprikaa, selleriä, sipulia, valkosipulia, chiliä, fetajuustokreemiä ja basilikaa. Keitto poikkeaa gazpachosta siinä, että vihanneksia on paistettu ensin uunissa tunnin verran, jolloin keittoon saadaan makeampi pohja.  

Tomaattikeiton viinipariksi on valittu yrttinen ja raikas Sauvignon Blanc Loiren laaksosta. Le Blanc de la Mariée on lisäksi puhdaspiirteinen ja trendikäs alkuviini.

Toisena ruokalajina on Veal & Tarragon eli tartar vasikanlihasta, rakuunakastiketta, herneitä ja retiisiä. Se on löytänyt rinnalleen Rosé de Carsin -viinin, jonka rypäleinä ovat Merlot ja Cabernet Franc. Tällä hetkellä roseviinit ovat suosionsa huipulla, ja viimeinkin on huomattu, että rosé on myös gastronimisesti järkevä viini, juurikin esimerkiksi tartarin pariksi.

Tartaria seuraa yksi menun kohokohta: Pike Perch & Ginger eli paistettua kuhaa, ruskistetulla voilla maustettua sabayonkastiketta, hapatettua kaalia ja inkivääriä. Tyylikkään kuhan seurana Château Carsinin Etiquette Grise Suomi-100 toimii erinomaisesti jäämättä ruskistetun voin ja annoksen runsaan makumaailman varjoon.

Pääruokana on nopeasti hiillostettu pihvi härän ulkofileestä Beef & Onion. Lisukkeina tarjotaan grillattua ja friteerattua sipulia, dinkelvehnästä tehtyä polentaa, kauden sieniä ja sitruunatimjamia.

Annoksen kumppaniksi valittu viini Carsin Cuvée "en Magnum" on harvinaisuus, jota tehdään ainoastaan parhaina vuosina ja silloinkin hyvin pieniä määriä. Rypäleinä ovat Merlot ja Cabernet Franc Château Carsinin parhailta palstoilta. Viini on vuosikertaa 2010 ja sitä on kypsytetty 12 kuukautta ranskalaisessa tammessa.

 

Juhlamenun päättää erilaisilla tekstuureilla leikittelevä Rhubarb & Mascarpone – raparperijäätä ja -kompottia, mascarponejäätelöä, sitruunavaahtoa ja kuivattua marenkia.

– Tykkään, että jälkiruoan tulee olla lapsellisen hyvää, silloin se on onnistunut, Myllymäki sanoo.

Viinivalinnalle ison haasteen asettaa hapokas raparperi, mutta pelko osoittautuu turhaksi. Piemontelaisen pientuottajan Elio Perronen Bigarò on kahden rypälelajikkeen, Moscaton ja Brachetton, sekoitus. Maultaan viini on kuin makea kesä pullossa, ja se lunastaa paikkansa aterian lopettajana.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska