Inarin Kultahovissa toimiva Aanaar on Suomen Gastroonomien Seuran Vuoden Ravintola 2020. Seuran perusteluissa korostetaan suomalaisen ruokakulttuurin edistämistä ja todetaan muun muassa:
”Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.”
Aanaar on pitkäjänteisen työn tulos ja monen tarinan arvoinen.
2000-luvun alussa inarinsaamelaiset sisarukset Heikki ja Kaisu Nikula palasivat etelästä ottamaan vastaan sukupolvenvaihdoksessa äitinsä Maija Nikulan monikymmenvuotisen elämäntyön.
Äidistä oli tullut Kultahovin yrittäjä, kun Matkailuliitto lopetti hotellin 30.9.1986. Hotellia 20 vuotta johtanut Maija itki itkunsa ja avasi sen uudelleen yrittäjänä keväällä 1987.
Tätä ennenkin hotellilla oli historiansa, joka ei säästyntyt edes maailmanpolitiikan pyörteiltä.
Suomen Matkailijayhdistyksen Inarin matkailuhotelli avattiin kesällä 1937 – muuten samana vuonna kuin Helsingin helmi Savoy. Elettiin suurta matkailuoptimismin aikaa. Hotelli oli osa majapaikkojen verkostoa, joka ylsi Suomen Jäämerelle asti.
Matkailuhotelli oli alusta alkaen perhokalastajien suosiossa, sijaitsihan se kalaisan Juutuanjoen törmällä.
Jatkosodassa aseveli Saksa miehitti Lappia. Paikka suljettiin 12.9.1944, ja saksalaiset polttivat rakennuksen marraskuun puolivälissä. Uusi matkailuhotelli valmistui vasta 1956.