Aasian makuja

Aasian maut ovat jo muutaman vuoden olleet pinnalla erilaisten keittojen muodossa. Vietnamilainen pho, japanilainen ramen ja malesialainen laksa ovat suosittuja lounasruokia, kuten muutkin keitot. Aidot ohjeet vaativat helposti useamman päivän valmistuksen, mutta runsaisiin makuihin pääset käsiksi jo näillä yksinkertaisemmilla versioilla.

Nopea Pho-keitto

4–6 annosta

2 l vahvaa, hyvää lihalientä
4 kokonaista neilikkaa
2 palaa kanelitankoa
4 tähtianista
4 mustapippuria
0,5 dl kalakastiketta
300 g naudanpaistia tai fileetä
200–300 g riisinuudeleita
200 g mungpavun ituja

Tarjoiluun

kevätsipulia
tuoretta chiliä
tuoretta korianteria, basilikaa ja minttua
limen lohkoja
kalakastiketta

Kiehauta lihaliemi ja lisää mausteet. Anna liemen hautua puolisen tuntia ja mausta se kalakastikkeella.

Leikkaa naudanliha ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet liemeen ja kypsennä niitä hetki. Kypsennä riisinuudelit ohjeen mukaan. Nostele lihaviipaleet pois liemestä ja annostele ne kulhoihin nuudelien, itujen ja kuuman liemen kera. Hienonna päälle yrttejä, chiliä ja kevätsipulia.

Vinkki!

Pho-keiton happamuutta ja tulisuutta voi säädellä oman maun mukaan lisukkeilla.

 

Mausteinen kookoskeitto

4–6 annosta

1 l kasvislientä
400 g kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaruohoa
50 g tuoretta inkivääriä
3 limenlehteä
1–2 tuoretta chiliä
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl palmusokeria
0,25 dl limemehua
200–300 g täysjyvänuudeleita
rypsiöljyä kuullottamiseen

Tarjoiluun

tuoretta korianteria
limen lohkoja
tuoretta chiliä
cashew-pähkinöitä
tofua

Kuori inkivääri ja valkosipulin kynnet. Leikkaa sitruunaruohon vaalea osa pienemmiksi paloiksi. Hienonna ne, tuore chili ja limenlehdet tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Kuullota maustetahnaa muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Lisää kookosmaito ja kiehauta. Mausta keitto soijakastikkeella, palmusokerilla ja limemehulla. Kypsennä nuudelit ohjeen mukaan ja annostele tarjoilukulhoihin. Lisää kuuma liemi ja muut ainekset.

Vinkki!

Kookoskeitto muokkautuu vegaaniseksi ja gluteenittomaksi riisinuudelilla.

Possuramen ja soijamarinoituja kananmunia

4–6 annosta

Liemi

1,5 kg luullista possunlapaa
4 sipulia
4 porkkanaa
1/2 valkosipuli
50 g kuorittua inkivääriä
3 l vettä
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl misotahnaa
200 g ramen- tai udon-nuudeleita
6 soijamarinoituja kananmunaa

Possunlihan viimeistelyyn

paahdettua seesamiöljyäsoijamarinadia
(sama kuin kanamunissa)
tummaa sokeria

Tarjoiluun

merilevääsieniäpaahdettuja seesaminsiemeniä
kevätsipulia
chiliöljyä

Laita possunliha ja vesi suureen kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja poista pinnalle muodostuva vaahto. Lisää kattilaan sipuli, valkosipuli, porkkana ja inkivääri. Keitä lientä hiljalleen noin neljä tuntia, kunnes liha on kypsää ja irtoaa luista. Nosta liha liemestä ja siivilöi liemi talteen. Mausta liemi riisiviinietikalla ja misotahnalla.

Revi liha suikaleiksi ja paahda se pannulla seesamiöljyn ja tumman sokerin kanssa. Mausta paahdettu liha soijamarinadilla. Halkaise marinoidut kanamunat kahtia ja kypsennä nuudelit ohjeen mukaan. Annostele nuudelit, possunliha, munanpuolikkaat ja kuuma liemi annoskulhoihin. Tarjoile haluamasi lisukkeiden kera.

Soijamarinoituja kananmunia

6 kanamunaa
2 dl vettä
2 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 rkl tummaa sokeria
0,5 dl sherryviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä

Kiehauta marinadin ainekset ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Keitä kananmunia seitsemän minuuttia ja jäähdytä ne nopeasti.

Kuori kananmunat ja kaada marinadi niiden päälle. Anna maustua kylmässä vähintään kuusi tuntia tai yön yli.

Huom!

Aito japanilainen ramen vaatii useamman päivän valmistuksen.

 

Tuunaamalla omaa perusreseptiä sopivin
lisäkkein keittoihin
voi lisätä makua,
ruokaisuutta ja esteettisyyttä lähes loputtomasti.

Tuunaa keittosi!

Tuunaamalla omaa perusreseptiä sopivin lisäkkein keittoihin voi lisätä makua, ruokaisuutta ja esteettisyyttä lähes loputtomasti. Tässä muutama vinkki, joilla pääsee hyvin alkuun.

Itämaisittain maustettu liemi

Makua

  • sitruuna ja limettikohkot
  • tuore chili ja inkivääri
  • mausteöljyt, chilitahnat

Ruokaisuutta

  • ylikypsä possu ja härkä, simpukat ja äyriäiset
  • marinoidut kanamunat
  • nuudelit

Esteettisyyttä

  • tuoreet yrtit; korianteri ja minttu
  • seesaminsiemenet
  • kevätsipuli, idut

Tomaattipohjainen keitto

Makua

  • vuohenjuustokreemi
  • marinoidut sienet
  • tapenade

Ruokaisuutta

  • täytetyt pastat; ravioli ja tortellini
  • paistettu jauheliha, paahdettu pekoni
  • grillattu tai ylikypsä kananpoika

Esteettisyyttä

  • paahdetut, maustetut leipäkuutiot
  • tuore basilika
  • guacamole

Kasvispohjainen sosekeitto

Makua

  • yrttiöljyt ja pestot
  • maustettu raejuusto, fetajuustokreemi
  • kookosmaito

Ruokaisuutta

  • linssit ja pavut
  • jyvät ja riisi
  • tofu

Esteettisyyttä

  • paahdetut pähkinät ja siemenet
  • paahdettu sipuli
  • erilaiset versot