Helsingin karsinnan voittaja Adele Kinnunen ja tuomaristo (vasemmalta) Vesa Saaristo, Sami Nenonen, Kim Palhus sekä Jyrki Tarvonen.
Helsingin karsinnan voittaja Adele Kinnunen ja tuomaristo (vasemmalta) Vesa Saaristo, Sami Nenonen, Kim Palhus sekä Jyrki Tarvonen.

Adele Kinnunen voittoon Paistinkääntäjien Helsingin karsinnoissa

Viime syksynä alkaneet Rotissöörien karsinnat käynnistivät nuorten kokkien kisavuoden nyt myös Helsingissä.

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Helsingin voutikunta järjesti oman alueellisen karsintansa Jeunes Chefs Rôtisseurs -kilpailuun 10. tammikuuta. Kisan voittajaksi ja kansalliseen finaaliin kokkasi Adele Kinnunen.

Helsingin Rosterissa työskentelevä Kinnunen on valmistunut kokiksi vuonna 2016 Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta Kokkolasta. Ura on vielä alussa, mutta työharjoittelujen ja kesätöiden kautta ravintola-alasta on tullut tutuksi jo monta puolta. 21-vuotias kokki on menestynyt myös kisarintamalla; meriittilistalla on voitto Taitaja 2016 -kisan ravintolakokkisarjasta.

 Jo kymmenen päivän päästä Kinnusta odottaa seuraava etappi, sillä kansallinen finaali käydään Oulussa 20. tammikuuta. Valtakunnallisen kisan voittaja edustaa Suomea syyskuussa Taiwanissa, koko järjestön kattavassa kansainvälisessä finaalissa.

Nuorten kokkien kisa

Sekä alkukilpailut että finaali käydään saman sapluunan mukaan. Kilpailijat valmistavat kolmen ruokalajin menun neljälle hengelle ruokakorista, jonka sisältö julkaistaan 30 minuuttia ennen kilpailusuorituksen alkua. Ruokakoriin on nimetty pakolliset raaka-aineet jokaiselle ruokalajille ja niitä käytetään kilpailijan suunnitteleman menun mukaisesti. Myös lisäkkeiden määrä on etukäteen määritelty.

Kilpailu kestää yhteensä 3 tuntia 30 minuuttia. Ensimmäinen ruoka tulee tarjota tuomareille 3 tunnin kuluessa kilpailun alkamisesta. Voittaja ratkaistaan menukokonaisuuden makupisteiden ja teknisen osaamisen perusteella.

Kilpailun tarkoituksena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää taitojaan. Lisäksi kilpailu pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan kansallisen keittiön perinteitä. Kisaan voi osallistua alle 27-vuotias kokki, jonka esimies on vähintään järjestön Chef Rôtisseur -arvoinen jäsen.

Kansainvälisen finaalin suomalaismenestyjät

Nuorten kokkien kisa on järjestetty vuodesta 1977 ja Suomi on ollut mukana vuodesta 2005 lähtien. Menestystäkin on vuosien varrella saavutettu.

Vuonna 2005 Arto Rastas voitti Bermudalla pidetyn kisan. Vuonna 2006 Mikko Kautto kokkasi Australiassa pronssia. Lasse Koistinen voitti USA:ssa vuonna 2009. Laura Virolainen nousi vuonna 2015 Unkarissa hopealle.

Alkuruoka: Hiillostettua kuhaa, kuhamureke, purjotuhkaa, peruna-pinaattivaahtoa, pikkelöityä kurkkua ja rapeaa perunaa.
Alkuruoka: Hiillostettua kuhaa, kuhamureke, purjotuhkaa, peruna-pinaattivaahtoa, pikkelöityä kurkkua ja rapeaa perunaa.
Pääruoka: Paistettua broilerin fileetä, hernemuhennos, hiillostettua porkkanaa, rapeaa broilerin nahkaa ja tummaa sipulikastiketta.
Pääruoka: Paistettua broilerin fileetä, hernemuhennos, hiillostettua porkkanaa, rapeaa broilerin nahkaa ja tummaa sipulikastiketta.
Jälkiruoka: Manteli-tattarikakkua, suolakaramellia, puolukkasorbettia ja maitocrumblea.
Jälkiruoka: Manteli-tattarikakkua, suolakaramellia, puolukkasorbettia ja maitocrumblea.

MENU

  • Karsinnan pakolliset raaka-aineet olivat alkuruoassa kokonainen, suomustettu kuha ja tuore pinaatti, pääruoassa luullinen broilerin rintapala sekä jälkiruoassa puolukat ja tattarijauho.
  • Pääruoka rakennettiin vadille.