Vuosi sitten olin viettämässä pikkujouluja ja menimme jatkamaan hippoja baariin. Baaritiskillä pari kundia alkoi juttelemaan ja kysyivät, että mitä teen työkseni. “Olen kokki”, vastasin. Kundit katsoivat minua päästä varpaisiin ja tirskahtivat todeten: “Ai sä oot vaan kokki”, jonka jälkeen kysyin heiltä samaa. Vastaus kuului itsevarmasti: “Me ollaan myyntimiehiä.” Mietin, että kiva juttu, ja kysäisin vielä, että minkä alan myyntimiehiä. Sen jälkeen molemmat alkoivat sopertamaan ja vaivaantuivat jatkokysymyksestä. Hetki meni ja vastaus kuului mumisten: ”Puhelinmyyjiä.” Otin tilaamani juoman ja toivotin kundeille hyvät illanjatkot.

Tämä on yksi monista esimerkeistä, joissa olen kuullut ihmisten puhuvan väheksyvästi omasta ammatistani. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikki ammatit ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on tehdä sitä, mistä tykkää ja mikä tuntuu hyvältä. Miksi väheksyä muiden ammatteja, jos et voi selkä suorana sanoa mitä itse teet työksesi?

Tänä päivänä monet kotikokkaajat ovat todella lahjakkaita. Kiinnostus ruokaa kohtaan on kasvanut suuresti, ruokaohjelmia tulee joka tuutista, erikoiskeittiötyövälineiden saanti on helpompaa ja edullisempaa kuin aiemmin. Kasvanut tietoisuus on erinomainen asia. Kuitenkin monilla ei ravintola-alan ammattilaisella on näiden myötä myös vääristynyt kuva kokin työstä, sillä annoskoot ovat kotona valmistettuina pieniä ja ruokaa laitetaan harrastuspohjalta.

“Oli tosi hyvää, mutta eihän siinä lautasella ollut kuin muutama komponentti ja se menu maksoi helkkaristi.” 

Olen ikävä kyllä kuullut tämän lausahduksen muutamaan otteeseen tuttavien suusta, kun he ovat käyneet ulkona syömässä ravintolassa, jonne laitetaan ns. parempaa seppälää päälle. Tämä johtuu usein siitä, ettei ymmärretä kuinka paljon tietoa, taitoa ja työtunteja kokonaisuuteen on käytetty. Surullista.

Jokainen ihminen syö elääkseen ja me alalla työskentelevät olemme niitä, joiden vastuulla on muuttaa näitä vääristyneitä mielikuvia ravintola-alasta ja työntekijöistä. 

Alan heikko arvostus näkyy jo toisen asteen oppilaitoksissa. Muistan, kuinka luokallani oli muutamia henkilöitä jotka ottivat ensimmäisen opiskeluvuoden aikana usein puheeksi, että olivat joutuneet kokki-linjalle. Joutuneet? Kuulostaa, että henkilö olisi tehnyt konnuuksia ja joutunut putkaan.

Millä tavoin sinä murtaisit yhä monien mielessä pyöriviä vanhoja ajatuksia ravintola-alasta, joissa kokit ovat laiskoja runsaasti päihteitä käyttäviä vätyksiä, baarimestarit diilereitä ja salityöntekijät vain tarjoilijoita?