Aihinen ryhtyy ravintoloitsijaksi

Ravintola Savoyn pitkäaikainen keittiöpäällikkö Kari Aihinen alkaa ravintoloitsijaksi Helsingin Kauppatorin laidassa sijaitsevaan Apteekinkulmaan perustettavaan ravintolaan. Kyseessä on Royal Ravintoloiden ja Aihisen yhteisyritys. Tiloissa on aiemmin sijainnut ravintola Fishmarket, joka sulki ovensa vuodenvaihteessa.

Keittiöpäällikkö Kari Aihinen on työskennellyt Savoyssa nyt jo kymmenen vuotta, ja kertoo, että jotakin uutta oli jo aika keksiä.

– Vaihtoehtoina olivat kokonaan yrittäjäksi lähteminen, toisen leipiin siirtyminen tai Royalin leivissä pysyminen. Tässä tavallaan yhdistyvät sekä ensimmäinen että viimeinen vaihtoehto.

Royal Ravintolat on testannut ravintoloitsijamallia jo The Cockissa, jossa ravintoloitsijana toimii Richard McCormick.

– Haluamme olla Suomen intohimoisin ravintolaryhmä ja se tuntuu toimivan tällä ravintoloitsija-osakasmallilla hienosti. Avainhenkilöt ovat mukana yrittäjäasenteella, sanoo Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström.

Kaupungin paras sijainti

Aihinen ei vielä paljasta uuden ravintolan nimeä eikä konseptiakaan kovin tarkkaan, mutta pelkkä kalaravintola siitä ainakaan ei ole tulossa. Tarkoitus on purkaa koko vanha keittiö kokonaan ja rakentaa tilaan moderni avokeittiö. 

– Rakennus on suojeltu, joten mitä tahansa siellä ei saa tehdä. Siksi avaamisaika on vielä täsmentymätön, mutta huhtikuu meillä on tähtäimessä.

Ravintolan tyylistä Aihinen kertoo, että vaikka hän on kaikki Helsingin-vuotensa työskennellyt fine diningin parissa, ei uudesta ravintolasta ole tarkoitus tehdä liian hienoa.

– Siellä voi tilata yhtä lailla pihvin ja tuopin olutta kuin nauttia viiden ruokalajin menukokonaisuudenkin. Ja jos saamme lennätettyä Göteborgista tuoretta merianturaa, niin miksi emme sitä tarjoaisi. 

Naapurissa sijaitsevan Olon tyylisiin pitkiin menukokonaisuuksiin Aihinen ei ole lähtemässä, mutta annokset tuodaan kuitenkin pöytiintarjoiltuina.

Lisää vastuuta nuoremmille

Osasyynä Aihisen siirtoon on halu antaa vastuullisempia tehtäviä nuoremmille kokeille. 

 

– Kaverit ovat olleet minun ja keittiömestari Olli Kolun siipien suojissa jo kohta kymmenen vuotta, joten olisi aika kokeilla, miten kantti kestää vastuuta. 

Aihinen kuvailee uutta organisaatiomallia vertauksella BW-Restaurantsiin, jossa hän katsoo päältä Tomi Björckin tapaan ja Kolu toimii Serko Rantasena eli  jatkaa sekä Savoyn ja Apteekinkulman johtavana keittiömestarina. Savoyssa ja perustettavassa ravintolassa on kussakin oma tulosvastuullinen keittiömestarinsa, mutta heidän nimiään ei ole vielä julkistettu.

Kalaravintolat löytyvät keskustan ulkopuolelta

Fishmarketin sulkemisen kanssa samaan aikaan lopetti myös Kämp Groupin omistama Havis. Helsingin ainoat kala- ja äyriäisravintolat ovat nyt Vanhassa kauppahallissa sijaitseva kalatukku E.Erikssonin Osteribaari ja Hietalahdenrannassa sijaitseva Merimakasiini. Hakaniemen uusi Meripaviljonki keskittyy tänä vuonna entistä enemmän kalaan ja äyriäisiin. Haviksen tilalle on tulossa niin ikään uusi ravintola, mutta tarkempia suunnitelmia ei yhtiöstä vielä paljastettu.

Edit. korjattu 15.1. klo 12.12 lyöntivirheitä

Edit. Lisätty 22.1. klo 11.29 Merimakasiini