Aitojen elämysten puolestapuhuja

Update-päivässä puhunut Marco Acerbi loihtii aitoja elämyksiä kiireen ja kuvaruutujen riivaamalle kansalle. Parhaat puitteet hänen villeille visioilleen löytyvät yritystapahtumista.

Aamupäivän räntäkuuro on muisto vain, kun italialainen tapahtuma-alan monitoimimies Marco Acerbi saapuu Helsingin Etelärannassa sijaitsevaan ravintola Finnjäveliin. Acerbi on astunut Suomen maankamaralle vasta iltapäivällä, joten bisneslounaan sijaan ohjelmassa on bisnesillallinen.

Acerbin tulevat päivät ovat täynnä toimintaa. Hän on yksi Eventon järjestämän Update-bisnesfoorumin kansainvälisistä puhujavieraista, joten kalenteri on pullollaan harjoituksia ja verkostoitumista.

Sitä Acerbin elämä on kotona Italiassakin. Monipuolisen esiintyjäuransa jälkeen hän on keskittynyt tapahtuma-alan show-esitysten ohjaamiseen ja tuottamiseen. Haastattelua edeltävän taustatyön tekeminen on ollut kuitenkin hankalaa, sillä pitkästä ja leveästä cv:stään huolimatta Acerbi on internetissä melko näkymätön. Miehen kotisivut ovat vasta valmistumassa, ja Wikipediassakin mainitaan vain hänen aitajuoksijakaimansa. Lähes samannimisestä arkkitehdistäkin kerrotaan.

– Olen esillä töideni kautta, Acerbi perustelee ravintolan ikkunapöytään istuutuessaan ja sukeltaa – ensimmäinen ruokalaji lautasellaan – hengästyttävän monipuoliseen henkilöhistoriaansa.

Monenkirjava multitaskaaja

Milanossa syntyneen Acerbin ura show-alalla alkoi visuaalisen viestinnän sekä tiedotus- ja suhdetoiminnan opintojen siivittämänä.

– Maksoin opiskeluni mallintöillä. Olin liian lyhyt muotinäytöksiin, mutta vaaleat hiukset ja hyvä vartalo tekivät minusta suositun mainosmallin. Se oli onni onnettomuudessa, sillä mainoksista maksettiin itse asiassa näytöksiä paremmin, Acerbi muistelee kultaista 80-lukua.

– Saatan näyttää nuoremmalta kuin oikeasti olenkaan, hän iskee silmää.

Pari vuotta Acerbin kasvoilla mainostettiin kaikkea autoista karamelleihin.

– Partavesimainoksissa riitti tosin pelkkä rintakehä. Ja usko tai älä, tein myös paljon shampoomainoksia, sittemmin virtaviivaisempaan hiustyyliin siirtynyt Acerbi hauskuttaa.

Hiljalleen miehen tie vei tanssin maailmaan.

– En ollut koskaan ajatellut ryhtyväni tanssijaksi – pikemmin olin pelannut jalkapalloa – mutta niin vain löysin itseni tanssimasta balettia, modernia jazzia ja paljon muutakin. Lisäksi aloin näytellä ja laulaa swingiä. Italiassa ei ollut tuohon aikaa vielä musikaaleja, joten työskentelin kulloisenkin projektin mukaan joko tanssijana, näyttelijänä tai laulajana.

Acerbi ei ole koskaan tuntenut tarvetta rajoittaa toimintaansa vain yhdelle, tiukasti rajatulle alalle.

– Olen aina halunnut tehdä paljon ja nauttia monista asioista, tosin on multitaskaamisessa ollut oma opettelemisensakin. Kun aloitin tanssijana, kuljin kulisseissa kertomassa kameramiehelle, miten hänen minun mielestäni pitäisi kuvata. Hän tietenkin käski minun painua hiiteen. Siitä sain hyvän opin myöhemmälle ohjaajan uralleni: luota ammattilaisiin ja anna heidän tehdä oma työnsä.

Kun lautaselle ilmestyy mukaelma karjalanpiirakasta, on Acerbin menneisyys paketissa.

– Itse asiassa en hirveästi edes välitä puhua menneestä. Tärkeämpää on se, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. 

Fyysisen runoilijan manageri

90-luvulta saakka ohjaamisen ja tuottamisen parissa työskennelleen Acerbin elämään saapui uusi juonne kahdeksan vuotta sitten Ranskassa, jossa hän tapasi ensimmäistä kertaa sirkustaiteilija, akrobaatti Erika Lemayn. Aikaisemmin he olivat lähetelleet mahdolliseen yhteistyöhön liittyviä sähköposteja, mutta pariisilaiset sirkusfestivaalit toimivat näyttämönä kasvokkaiselle tutustumiselle.

– Pyysin Erikan esiintymään San Pellegrinon show’hun Venetsiaan. Juomajätti järjesti tilaisuuden Peggy Guggenheim Collectionin tiloissa, jonka taidekokoelmien keskelle vein elävän taideteoksen, Acerbi toteaa illalliselle seuranneen Lemayn puoleen hellästi katsahtaen.

– Vuosi myöhemmin menimme Venetsiassa naimisiin. 

Erika Lemay on maailmankuulu ”fyysisen runouden” sanansaattaja, jonka akrobatiaa, tanssia ja draamaa yhdistäviä esityksiä on mahdollista nähdä esimerkiksi Cirque du Soleil’n tuotannoissa.

– Fyysisen runouden terminologia nousi aikanaan eräästä työtäni kuvailleesta lehtiartikkelista. Runouteen ei aina tarvita sanoja, Lemay selvittää.

Lapsena baletin parissa aloittanut quebeciläinen löysi jo 11-vuotiaansa intohimonsa modernista sirkuksesta ja hämmästyttää nykyään esittelemällä ihmiskehon uskomatonta kykyä taipua äärimmäisyyksiin. Esityksissään hän ei huimissakaan korkeuksissa käytä turvaverkkoja tai -vaijereita.

– Täytyy vain pitää kovaa kiinni, hän sanoo.

Marco Acerbi on syystä ylpeä palkitusta vaimostaan – ja artististaan, jonka kiertuemanagerina hän on toiminut jo vuosia.

– Kun Erika muutti perässäni Italiaan, hän oli huolissaan, tuleeko hänestä nyt vain ”Marco Acerbin vaimo”. Aika pian vaaka kallistui kuitenkin toiseen suuntaan ja minusta tuli ”Erika Lemayn mies”, Acerbi nauraa.

Tiivis yhteistyö sopii avioparille, joka asuttaa kolmea kotia: yhtä Milanossa, toista Quebecissä ja kolmatta Bangkokissa. 

– Jokaisen meistä pitäisi inspiroitua omista vahvuuksistaan, olla vapaa ja unohtaa teennäiset rajanvedot. Marco pitää riman korkealla ja kannustaa minua oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Urani ei olisi sama ilman häntä, arvovaltaisillekin yleisöille ympäri maailman esiintyvä Lemay kiittää.

– Marco on tässä yhteisessä seikkailussamme korvaamaton liikekumppani, joka tekee kuuden–seitsemän ihmisen työt ja sallii minun keskittyä siihen, minkä itse osaan parhaiten.

Fyysinen työ vaatii tuntien päivittäisen treenin. Helsingissäkin hotellin kuntosali on jo testattu.

– Valitettavasti en voi syödä tätä, huippu-urheilijan tiukkaa ruokavaliota noudattava Lemay pahoittelee seuraavan ruokalajin saapuessa pöytään.

Acerbi rientää onneksi auttamaan.

– Syömme samoja ruokia, mutta minä olen meistä se, joka säännöllisesti sortuu, hän toteaa ja kulauttaa punaviiniä palanpainikkeeksi. 

Tapahtumat tekniikan vastapainona

Marco Acerbin kädenjälkeen kuuluvat olennaisena osana tanssi ja fyysisyys – sekä sattuneesta syystä usein myös moderni sirkus ja akrobatia.

Monipuoliset tapahtumat lennättävät taiteellista pariskuntaa ympäri maailman. Italian ja muun Euroopan ohella myös Thaimaasta on tullut heille tärkeä markkina – siksi sieltä on hankittu kotikin. Puheessa vilahtavat myös Pietari, Hongkong ja Yhdysvallat. Pohjoismaista Suomi on ainoa, josta Acerbilla ja Lemaylla ei toistaiseksi ole kokemusta.

– En tiedä suomalaisesta tapahtumakentästä vielä paljoa, mutta lehtenne lukijamäärä (noin 50 000 – toim. huom.) nostaa odotukset korkealle. Italiassa 70 000 lukijaa on kova saavutus jopa kuluttajalehdelle, joten sanoisin, että Eventolla menee todella hyvin, Acerbi kehaisee ja myöntää odottavansa innolla myös parin päivän päässä odottavaa Evento Awardsia.

Tapahtuma-alan palkintogaalat ovat miehelle jo ennestään tuttuja. Viime vuonna hänen tuottamansa ja ohjaamansa yritystapahtumat saivat kaksi palkintoa Italian Best Event Awards -kilpailussa. Acerbi onkin profiloitunut ennen kaikkea yritystapahtumien tekijäksi.

– Tykkään tehdä asiat omalla tavallani, ja se on mahdollista nimenomaan yritysmaailmassa. It’s my way or no way, Acerbi nauraa.

Viime vuoteen mahtui myös suuri työ Expo Milano -maailmannäyttelyssä, jossa Acerbi koordinoi Cirque du Soleil’n Allavita-nimistä show’ta huolehtien muun muassa sen castauksesta, harjoitustiloista ja lehdistötilaisuuden järjestämisestä.

– Tapahtumat ja niiden tuomat elämykset ovat erityisen tärkeitä juuri nopeatempoisessa, uutta teknologiaa pursuavassa digimaailmassa, sillä ne tuovat ihmiset yhteen ja mahdollistavat aitojen kokemusten jakamisen, Acerbi toteaa ja kertoo aiheen nousevan esiin myös Update-foorumin puheessaan.

– Älä kuitenkaan ymmärrä väärin. Olen teknologian puolestapuhuja, pidän siitä ja olen sen olemassaolosta hyvin kiitollinen, mutta viihteen suhteen ihmisistä on tullut ruuturiippuvaisia. Jos katsomme vain kuvaruutuja, menetämme ne suuret tunteet, jotka syntyvät taidokkaasta live-esityksestä ja sen jakamisesta toisten paikallaolijoiden kanssa. Tunteisiin pureutuva taidokas esitys muistetaan vielä vuosienkin päästä.

Mutta miten sellaisia esityksiä luodaan?

– Täytyy olla hyvä mielikuvitus ja tietoisuus siitä, mitä ympärillä on ja mistä voi tulla kaunista, Acerbi vastaa.

– Marcolla on crazy mind, Erika Lemay puuttuu lempeästi puheeseen.

– Hän on kuin lapsi, joka tarkkailee uteliaana ympäristöään. Hän inspiroituu helposti, on kiinnostunut paljosta ja huomioi pienimmätkin yksityiskohdat. Sen ansiosta hän luo upean elämyksen vaikka kaikkein tylsimmänkin aiheen ympärille.

Runsaan illallisen päättyessä Acerbi ryystää pannukahvia ja ihailee auringonlaskun punaiseksi maalaamaa taivasta. Hetkeä aiemmin hän on kysynyt, miksi Katajanokan satamassa seisoo niin paljon rekkoja. Hänen hullussa mielessään taitaa taas raksuttaa.

marcoacerbi.com

ericalemay.com

Kuka?

+ Marco Acerbi, tapahtuma-alan show-esitysten ohjaaja ja tuottaja sekä Update-foorumin panelisti.

+ Syntynyt Milanossa, jossa asuu edelleen. Kodit myös Quebecissä ja Bangkokissa.

+ Naimisissa sirkustaiteilija, akrobaatti Erika Lemayn kanssa, jonka kiertuemanagerina toimii.

+ Uskoo tapahtumien ja niiden luomien elämysten voimaan digitalisoituneessa  nyky-yhteiskunnassa.

Mitä syötiin?

+ Lasimestarin siikaa

+ Karjalanpiirakka

+ Kuhaa Mannerheimin tapaan

+  Mukuloita maakuopasta

+  Veripalttua ja ohraa

+ Työpaikkaeväs

+ Vadelmaa ja talkkunaa

+ Juomat: Van Volxem Saar Riesling 2014,

Matteo Correggia Barbera d’Alba Marun 2011 ja pannukahvi

Missä?

Finnjävel

Huhtikuussa Helsingin Etelärantaan avattu Finnjävel on huippukokkien Henri Alénin ja Tommi Tuomisen perustama, suomalaista ruokaperinnettä kunnioittava fine dining -ravintola, joka tarjoilee makuja ja elämyksiä maamme metsistä, järvistä, pelloilta ja tuntureilta. Ravintola on avoinna vain iltaisin, ja maanantaisin siellä tarjoillaan seitsemän ruokalajin maistelumenu. 

finnjavel.fi

Ravintola Finnjävelissä on ruoan ja juoman rinnalla tärkeässä roolissa myös suomalaisen Ateljé Sotamaan uniikki design. Se näkyy kaikkialla huonekaluista valaisimiin ja astioihin.

Majesteettisen seinämaalauksen edessä viiniä kaataa tarjoilija Sebastian Vacherand.

Sulje mainos Tilaa Aromi