– Mara-alalla on selkeä kohtaanto-ongelma, kun on samaan aikaan avoimia työpaikkoja ja työttömiä. Yksi haaste ovat pääkaupunkiseudun korkeat elinkustannukset. Pitäisi saada edullisempaa asuntotuotantoa, toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.
– Mara-alalla on selkeä kohtaanto-ongelma, kun on samaan aikaan avoimia työpaikkoja ja työttömiä. Yksi haaste ovat pääkaupunkiseudun korkeat elinkustannukset. Pitäisi saada edullisempaa asuntotuotantoa, toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.

Aku Vikström: Royal Ravintolat kiinnostaa myös ulkomaisia sijoittajia

Royal Ravintoloita johtava Aku Vikström haluaa keskittyä siihen, minkä osaa; ihmisten valitsemiseen ja johtamiseen. – Pitää näyttää suunta ja sitten mennä pois tieltä. En ole yhdenkään ravintolamme ruokalistaan puuttunut. Tänä vuonna yhtiö saanee uusia omistajia.

Royal Ravintolat on kasvanut hienojen ruokaravintoloiden omistajasta fast casual -segmenttiin ja tapahtumaliiketoimintaan. Samalla toiminta-alue on laajentunut Helsingistä koko maahan.

Yhtiöllä on 46 yksilöllistä ravintolaa ja 24 Hanko Sushia, kun mukaan lasketaan alkuvuodesta Tampereella avattavat kaksi uutta sushipaikkaa, sekä kuusi Pizzarium-ravintolaa.

– Myös Sandro on skaalautuva brändi. Niitä tulee tänä vuonna lisää, toimitusjohtaja Aku Vikström lupaa.

Pohjoisafrikkalaisia makuja tarjoavia Sandro-ravintoloita on toistaiseksi Kalliossa, Eirassa, Kampissa ja Tapiolassa.

– Näemme fast casualin kasvavana markkinana tulevaisuudessa. Siinä ollaan usein kauppakeskuksissa, joissa kuluttaja etsii tuttua ja turvallista. Se on yksi toimintamalli.

Ruokaravintolat kaupungissa ovat edelleen 60 prosenttia Royal Ravintoloiden liiketoiminnasta. Niissä yhtiön hajautettu toimintamalli poikkeaa muiden isojen toimijoiden käytännöistä. Eri liikeideoilla toimivissa ravintoloissa tulosvastuu on viety ravintoloitsijoille.

– He päättävät konseptistaan yksin. Me hoidamme it:n, hr:n ja tietyt ostosynergiat. Yhdellä brändillä meneminen ei ole oikea tapa kaupungissa. Mutta on asiakkaan etu, että markkinatoimijoilla on eri strategioita.

Kokeista on tullut supertähtiä

Toimitusjohtajan mukaan premium fast foodin ja hajautetun mallin leikkauspisteessä on tapahtumaliiketoiminta, joka on noussut Royal Ravintoloiden kolmanneksi toiminta-alueeksi.

– Emme ole pelkästään ruokabisneksessä, vaan elämystaloudessa, ja meillä on huippuammattilaisia tuottamaan elämyksiä. Kari Aihisen ja Hans Välimäen kaltaisista tunnetuista kokeista on tullut yritystapahtumien supertähtiä. Kysyntä on valtavaa, Vikström sanoo.

Catering kasvaa voimakkaasti. Toimitusjohtaja pitää sitä yhtiölle isona päänavauksena.

– Tässä olemme joutuneet muokkaamaan ajatteluamme, että emme myy tilaa. Asiakkaat eivät ole tilasidonnaisia, Vikström sanoo.

Hänestä tuntuu, että elämystaloudessa kilpailu on kovempaa kuin puhtaasti ravintola-alalla.

– Asiakkaalle pitää jäädä muistijälki, pelkkä hyvä ruoka ei riitä.

Vikström luottaa, että esimerkiksi kansainvälisten konferenssien yhteydessä kilpaillaan myös laadulla, ei vain hinnalla.

– Nousukausi on oikea aika satsata siihen markkinaan. Suomen kokoinen ravintolamarkkina ei voi kasvaa one size fits all -strategialla.

Tapahtumayritykset ovat Royal Ravintoloiden kumppaneina jo Tampere-talossa ja Helsingin Wanhassa Satamassa, helmikuun alusta myös Hernesaaren Telakalla. Joulukuun alussa Garden Helsinki julkisti valinneensa Royal Ravintolat kumppanikseen Töölöön suunnitellun tapahtumakeskuksen ravintolamaailmaa toteuttamaan.

– Garden voi oikeasti nostaa Helsingin uudelle tasolle. Slushin ja Nordic Business Forumin myötä Suomi kiinnostaa. Nämä ovat ennustettavaa, kassavirtaystävällistä liiketoimintaa.

Yritämme pysyä poissa niistä segmenteistä, joissa peli ratkeaa pelkällä hinnalla, logistiikalla ja kustannus-tehokkuudella.”

Tänä vuonna exit

Aku Vikström aloitti toimitusjohtajana kesällä 2014. Hänen kaudellaan yhtiötä on vahvistettu monella tavalla. Vuonna 2015 Royal Ravintolat teki ison strategisen valinnan luopumalla hotelliliiketoiminnasta. Seuraavana vuonna yhtiön kaikki ravintolat olivat voitollisia.

Viidennes omistuksesta on avainhenkilöillä. Kotimainen pääomasijoittaja Intera Partners on omistanut 80 prosenttia yhtiöstä jo yli kuusi vuotta. Se on tyypillinen jakso pääomasijoittajalle.

– Heidän bisnesmallissaan pääoman kierto on tärkeä elementti. Meillä on exit-prosessi käynnissä. Vuoden 2018 aikana tapahtuu jotain irtautumista, Vikström vahvistaa.

Uusimmassa Osakesäästäjien Keskusliiton ja Pörssisäätiön Sijoittajabarometrissä Royal Ravintolat on sijoittajien top10-listalla yrityksistä, joiden toivotaan listautuvan pörssiin.

Toimitusjohtajan mukaan listautuminen onkin yksi vaihtoehto, muttei ainoa.

– Royal Ravintolat on hyvässä kunnossa, ja näen paljon mahdollisia kehityssuuntia. Hyvälle yhtiölle löytyy aina hyviä omistajia. En ole lähtenyt kehittämään yhtiötä sillä mielellä, että exit on tavoite. Yhtiötä kohtaan tuntuu olevan juuri nyt laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten.

Aiemman uransa kuluttajabisneksessä tehnyt Vikström sanoo tulleensa ravintola-alalle mielellään. Makeisjätti Marsin kansainvälisissä tehtävissä kilpailu markkinaosuuksista tuli tutuksi.

– Tällä alalla en ole kokenut, että kukaan kampittaisi toista. Suomessa käytetään ulkona syömiseen edelleen vain puolet siitä, mitä Ruotsissa. Olemme kaukana saturaatiopisteestä.

Kallis alkoholin hinta on Aku Vikströmion mukaan edelleen yksi este ravintolassa syömiselle.
Kallis alkoholin hinta on Aku Vikströmion mukaan edelleen yksi este ravintolassa syömiselle.

Ravintoloitsijat omasta akatemiasta

Suomalaisella ravintola-alalla ei Vikströmin mukaan vielä kilpailla markkinaosuuksista, vaan kotisohvan ja Tallinnan matkailun kanssa, mutta työvoiman saatavuus saattaa rajoittaa kasvua.

– Mara-alalla on selkeä kohtaanto-ongelma, kun on samaan aikaan avoimia työpaikkoja ja työttömiä. Yksi haaste ovat pääkaupunkiseudun korkeat elinkustannukset. Pitäisi saada edullisempaa asuntotuotantoa.

Omaksi rekrytointikanavakseen Royal Ravintolat perusti vuonna 2016 Royal Academy -koulutusohjelman. Ensimmäinen vuosikurssi omasta akatemiasta on jo valmistunut.

– Haemme yrittäjämäisiä vastuunkantajia. Sellaisia ei tule koulusta. Kokonaispaketti on kuitenkin haastava, koska ravintoloitsijan on oltava myös markkinoinnin osaaja, henkilöstöjohtaja ja talousosaamistakin tarvitaan.

Royal Ravintoloiden yli tuhannesta työntekijästä 150 on ulkomaalaistaustaisia.

– Meidän pitää panna paukkuja myös ulkomaisen työvoiman kouluttamiseen. Se on iso painopiste tulevaisuudessa, ja nopein tapa saada alalle lisää työvoimaa.

Ravintola-alalla yritysjohtajan työ painottuu ihmisten johtamiseen.

– Koska en ole ravintolaoperaation ammattilainen, minun on keskityttävä siihen, missä olen hyvä: ihmisten valitsemiseen ja johtamiseen. Sitten pitää näyttää suunta ja mennä pois tieltä. En ole yhdenkään ravintolamme ruokalistaan puuttunut.

Vikströmin aikana Royal Ravintoloiden ruokatarjonta on kuitenkin laajentunut perinteisestä fine diningista myös nuorille aikuisille suunnattuun. Hänen mielestään viinitarjonta ei ole muuttunut samalla tavalla. Syksyllä yhtiö osti kymmenyksen siivun maahantuontifirma Viinitiestä.

Toni Immonen on intohimoinen viinimies, jolla on huippuosaamista viedä viinikulttuuria eteenpäin.

Eteenpäin tarkoittaa Vikströmille kohti yksilöllisempiä viinejä, joilla voi erottautua. Hän on pettynyt, että varsinainen step change – alkoholin alv:n alennus ravintolaruoan tasolle – jää alkoholilain uudistuksen yhteydessä toteutumatta. Kallis alkoholin hinta säilyy yhtenä esteenä ravintolassa syömiselle. Royal Ravintoloiden paletissa ei ole varsinaisia juomaravintoloita lainkaan.

– Yritämme pysyä poissa niistä segmenteistä, joissa peli ratkeaa pelkällä hinnalla, logistiikalla ja kustannustehokkuudella. Keskitymme ruoan laatuun ja palvelun monipuolisuuteen.

Vapaa-ajalla ruokamatkailua

Omien sanojensa mukaan Vikströmillä on aina ollut intohimo hyvää ruokaa ja ravintoloita kohtaan. Ranskalaisen koulun kasvatti oppi arvostamaan sipulikeittoa jo viisivuotiaana, ja Marsin palveluksessa ollessaan asuikin Ranskassa kolme vuotta.

– Ranskalainen ruokakulttuuri ei ole hifistelyä, vaan aitoa rakkautta ruokaan. Mikä meillä liittyy uusiin perunoihin, koskee siellä kaikkia ruokia. Jos salaatissa on tiettyä homejuustoa, sen kanssa on nautittava tiettyä viiniä, muuten salaattia ei pysty syömään. Tätä on joskus vaikea selittää suomalaisille.

Intohimoisesta suhtautumisesta ruokaan kertoo sekin, että ravintolayhtiön toimitusjohtaja harrastaa vapaa-ajallaan ruokamatkailua. Pariisin lisäksi suosikkikohteita ovat Lontoo ja New York.

– Tel Aviv on nouseva, ja Kööpenhamina. Minun unelmani on, että Helsinki menee sen ohi jonain päivänä.

– Tätä harrastusta tasapainottaakseni on pakko vähän myös urheilla. Urheilen siksi, että voin syödä hyvin. Useimmat syövät terveellisesti voidakseen urheilla paremmin.

 

Aku Vikström, 45

  • Toimitusjohtaja, Royal Ravintolat Oy.
  • Omistaa yhtiöstä10 prosenttia.
  • Aiemmin makeisjätti Marsin kv-tehtävissä,
    viimeksi Puolan maajohtajana.
  • Asuu Etelä-Helsingissä.
  • Perheessä vaimo ja kolme poikaa.
  • Intohimoinen IFK- ja Liverpool-fani.
Sulje mainos Tilaa Aromi