Koulujen ja päiväkotien aloittaessa uutta kautta on hyvä tarkistaa henkilökunnan kanssa lapsen allergioita ja sairauksia koskevat tiedot ajan tasalle, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto .

Suomessa astmaa sairastaa 7-9 prosenttia lapsista ja ruoka-allergioita on 3-8 prosentilla.  

Lapsella on voitu todeta kesän aikana jokin uusi sairaus, esimerkiksi astma, joka vaatii huomiota arjessa. Jotkut allergiat ovat taas voineet helpottua, eikä kaikkia aikaisempia ruoka-aineita pidäkään enää välttää. Turhat rajoitukset kannattaa purkaa.

– Erityisesti tilanteen päivittäminen on tärkeää, jos lapsella on todettu vakava allergia, joka edellyttää adrenaliini-injektorin käytön osaamista henkilökunnalta, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Koulun ja päiväkodin henkilökunta tunnistavat helpommin vakavan allergiareaktion tai astman oireet, jos lapsen sairaudesta on kerrottu etukäteen.

– Varsinkin vakavan sairauden kohdalla lapsen kuva hoito-ohjeineen on hyvä antaa opettajainhuoneeseen. Lasta itseään on myös syytä opastaa ennaltaehkäisemään ja tunnistamaan oireet, Anne Vuorenmaa sanoo.