Ammattikeittiöiden PRO-finalistit katsovat valoisasti tulevaisuuteen

Korona on pakottanut ammattikeittiöt lisäämäänä joustavuutta, mutta samalla on tullut mahdollisuus kehittää jotain uutta.

PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan
finalisti Nina Lyytinen, Juvenes, Tampere.

PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan finalisti Nina Lyytinen katsoo valoisasti tulevaisuuteen, vaikka takana onkin hurja vuosi. Juvenes on kaikkien alan toimijoiden tapaan joutunut sopeuttamaan toimintaansa, mutta kehityspäällikkö Lyytinen poimii vahvimpana trendinä ketteryyden:

– Koronan vaikutus näkyy eniten siinä, että teemme entistä ketterämmin asioita ja muutamme olemassa olevia toimintamalleja. Meidän on opeteltava nopeampaa reagointia ja kokeilevaa kehittämistä. Ketteryys on nyt otettu mukaan kehittämiseen, ja se tulee jäämään.

Ketteränä toimena Juvenes lanseerasi helmikuussa korealaiseen makumaailmaan pohjautuvan take away -konseptin nimellä Såås.

– Tässä ajassa korostuu, että asiakkaan mieltymykset ovat pirstaloituneet. Se näkyy tulevaisuudessa entistä voimakkaammin: on luotava tuotteita ja konsepteja, jotka tarjoavat uudenlaisia elämyksiä. Varsinkin paikoissa, joissa kilpailua on paljon, asiakas hakee erityyppisiä makuja viikon mittaan, Lyytinen selostaa.

 Hän on tyytyväinen, että Juvenes toi opiskelijamarkkinaan ensi kertaa autenttista etnistä ruokaa. Hän kertoo asiakaspalautteen olevan hyvin positiivista, kun tarjolla on makuja tulisen ruuan ystävälle, ei keskivertoasiakkaalle. Såås on aluksi myynnissä kuudessa Juveneksen opiskelija- ja henkilöstöravintolassa, mutta saatavuus laajenee kysynnän mukaan kaikkiin 55 toimipisteeseen Oulusta Helsinkiin.

– Såås on yksi tapa reagoida muuttuneeseen tilanteeseen. Huomaamme erityisesti henkilöstöravintoloissa ruokien mukaan ostamisen lisääntyneen esimerkiksi etätyöpäivää varten.

Lyytinen arvottaa PRO-finaalipaikan yhdeksi uransa kohokohdaksi.

– Tämä on toiveideni täyttymys! PRO-palkinnot ovat tämän alan oscarit, ja finaaliin pääsy on upeaa. Olin hyvin otettu, että sain työpaikallani mahdollisuuden tähän ja lisäksi tosi vahvan tuen verkostoltani. Kaiken sen myötä tuli jo voittajafiilis. Toki varmasti jokainen finalisti toivoo nappaavansa pystin. Uskon lisäksi, että tunnustus mahdollistaa lisäkontakteja ammatilliseen kanssakäymiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Lyytinen kokee saaneensa ehdokkaana todella arvokasta palautetta.

– Yksi puoli koskee ammatillista osaamista, toinen sitä, miten ihmiset ovat kokeneet minut työkaverina tai esimiehenä, miten olen vaikuttanut heidän uransa etenemiseen. Sen lisäksi että minut on noteerattu ammatillisesti, olen saanut paljon positiivista palautetta itsestäni ihmisenä. Ja tietysti, jos yhdenkin kollegan tai alaisen elämään on pystynyt jollain lailla positiivisesti vaikuttamaan, on se hieno asia, Lyytinen kertoo.

Hän on ammatillisesti erittäin miellyttävässä asemassa juuri nyt:

– Tämä on ehdottomasti minun alani! Haaveeni on, että pystyisin jatkossakin mahdollisimman laaja-alaisesti vaikuttamaan asioihin. Isoin merkitys on työn sisällöllä ja niillä ihmisillä, joiden kanssa tekee töitä.

Hän arvioi, että omalla asenteella on suurin merkitys siihen, miten kukin motivoituu itsensä kehittämiseen. Myös verkostoilla on äärettömän iso merkitys, ja viisas työnantaja mahdollistaa kehittymisen automaattisesti. Häntä itseään motivoi jatkuva muutos.

– Kun katsoo kiihtyvällä tahdilla tapahtuvaa maailman muutosta, se motivoi: on pakko pysyä askeleen edellä. Aistit ja havainnoit muutoksia ja sparraat oikeiden ihmisten kanssa, jotta pääset muutokseen mukaan. Suosin täsmäkehittymistä työssä oppimalla ja verkostojen kautta saadulla tiedolla, Lyytinen sanoo.

Hän muistuttaa haastavien aikojen keskellä siitä, että tilanne muuttuu jossain kohtaa, ja siinä vaiheessa alan osaajia kaivataan entistä enemmän:

– Ihmisillä on patoutunutta tarvetta juhlia ja nautiskella elämästä entiseen malliin ylimenokauden jälkeen.

Leijona Cateringille korona on preppaamista poikkeusoloihin

PRO Ammattikeittiön kokki -sarjan finalisti
Jarmo Sultsi, Varuskuntaravintola Sahara,
Leijona Catering, Santahamina.

PRO Ammattikeittiön kokki -sarjan finalisti, Varuskuntaravintola Saharan vuoropäällikkö Jarmo Sultsi on ottanut muutaman vuoden ajan tuntumaa keittämiseen uudesta näkökulmasta Leijona Cateringissa, Puolustusvoimien strategisena kumppanina. Korona-aika on opettanut paljon:

– Olen ollut kolme vuotta Leijona Cateringin palveluksessa, ensin Upinniemessä ja nyt pari vuotta Santahaminassa. Koronan myötä on omaksuttava uusia toimintatapoja ja oltava koko ajan joustavampi. Tämä on meille hyvää sparraamista: Puolustusvoimien kumppanina toimimme olosuhteissa kuin olosuhteissa. Korona on hyvää preppaamista, miten kannattaa toimia poikkeusoloissa, Sultsi toteaa.

Varuskuntaravintola Saharassa työmäärä on kasvanut koronan aiheuttamien varotoimien myötä. Varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään: yksi ryhmä on kasarmilla, toinen maastossa ja kolmas lomilla. Ruokaa viedään kolmesti päivässä maastoon, ja sitä varten on jopa rekrytoitu lisää väkeä, Sultsi kertoo.

Sultsille PRO-finaalipaikka tuli ihan puskista.

– Olen ylpeä, että olen päässyt finaaliin, ja tavoitteena on mennä päätyyn saakka. Vähä-Savon Jarmon sanoin: jos jää paikalleen, valuu alaspäin. On ollut hienoa huomata, miten koko ala ja etenkin Leijona Cateringin väki elävät mukana, olen saanut hirveästi tsemppi- ja onnitteluviestejä jopa ennestään tuntemattomilta leijonalaisilta eri kanavia myöten, Sultsi kertoo.

Hänellä on seuraavaksi tavoitteena suorittaa keittiömestarin opinnot. Vuoropäällikkönä työskentelevä mies haluaa pätevyyden esimiestehtäviin.

– Kouluttautua kannattaa aina; se on kaiken perusta. Koulutuksesta voi saada juuri niitä pikkujuttuja, mitä kaipaa työssä. Tärkein on oma asenne: sen pitää olla positiivinen, avoin ja vastaanottavainen. Jos jää paikoilleen seisomaan, ei kehity, ja minulla on hirveä halua kehittyä, oppia tuntemaan asiakas ja asiakkaan toiveet, ja siltä pohjalta lähteä kouluttamaan itseäni nykyisessä työssäni, Sultsi summaa.

Hän paljastaa ehtineensä jo kertaalleen kyllästyä keittämiseen.

– Ei enää yhtään serviisiä, ajattelin ennen kuin sain Taitotalon kongressikeskuksessa päälliköksi Jarmo Vähä-Savon, joka opetti ranskalaisen keittiön salat ja sai uudestaan innostumaan alalle, Sultsi suitsuttaa alan grand old mania.

Take awayta kampuksella ja mobiilisti

PRO Ammattikeittiön päällikkö -sarjan finalisti
Johanna Kurki, Ravintola Linus, Unica, Turku.

PRO Ammattikeittiön päällikkö -sarjan finalisti Johanna Kurki Unican Ravintola Linuksesta Turun kampukselta kertoo koronan vaikuttaneen aika tavalla työnkuvaansa.

– Etä- ja hybridimallin lisääntyminen vaikuttaa toimintaamme korkeakouluympäristössä. Olemme tiivistäneet palveluitamme kampusalueella ja pidämme vain osan ravintoloista auki, Johanna Kurki kertoo.

Ravintolapäällikön oma toimipiste on toistaiseksi suljettu, joten tarjolla on ollut vuorotellen projektiluontoisia töitä ja lomautusta.

– Koronan myötä toimenkuvat ovat laajentuneet joustavasti, ja olen ollut enemmän arjessa mukana kuin ennen, Kurki kertoo.

Hän pitää korona-ajan suurimpana oppina sitä, miten on lähdetty etsimään liikevaihtomahdollisuuksia monipuolisesti eri suunnista. Digitaalisuuden tuominen osaksi palvelumallia on tärkeässä roolissa.

– Digitaalinen markkinointi ja esimerkiksi verkkokaupan kehittäminen ovat olleet työn alla. Opiskelijaruoka asettaa omat haasteensa, muun muassa sen ulosmyynti vaati Kelan erillisen päätöksen ulos myytävästä opiskelijaruuasta. Otimme take awayn heti käyttöön, kun lupa saatiin, lisäksi kehitimme liikkuvia ratkaisuja.

Opiskelijaruualle määritelty hinta on tehnyt take away -myynnistä haastavaa, sillä myös pakkaus maksaa.

– Vastuullinen pakkaus biohajoaviin astioihin on myös taloudellinen panostus ympäristön hyväksi. Samoin korona-ajan vaatima hygieenisyyden tehostaminen on taloudellinen panostus, Kurki huomauttaa.

PRO-tunnustuksen arvo on Johanna Kurjelle iso.

– Koen että PRO-finaalipaikka on luottamuksen osoitus, tunnustus hyvin tehdystä työstä ja onnistumisista. Pidän sitä tosi suuressa arvossa, olen kiitollinen päästyäni ehdokkaaksi. Meiltä ammattikeittiöistä tulee paljon huippuammattilaisia, jotka eivät näy julkisuudessa, vaikka puurramme arjessa ja teemme paljon hyvää työtä. Siksikin olen ylpeä tästä kunnianosoituksesta!

Kurki kokee tunnustuksen tulevan niin työyhteisöltä, yhteistyökumppaneilta kuin sidosryhmiltäkin. Jatkossa hän haaveilee voivansa jatkaa niin opiskelua kuin mielenkiintoisia ammatillisia projekteja.

– Sain liiketoiminnan ammattitutkinnon päätökseen Perhossa marraskuussa, siinä oli isona osana digitaalinen viestintä, josta on ollut tukea korona-aikana. Nyt kun on vähän enemmän aikaa, olen ajatellut päivittää suurtalousesimiestutkintoni.

Kurkea inspiroivat työpaikan projektit ja kuviot yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Toivon, että tulevaisuudessa voin olla samalla tavalla kehittämässä alaa ja tuoda omaa asiantuntijuutta ja osaamista sinne, missä sitä tarvitaan. Saan projekteista voimaa, Kurki toteaa.

Kurki pitää itseään onnekkaana siinä mielessä, että on saanut liki 25 vuoden urallaan työskennellä ammattitaitoisten ja kokeneiden esimiesten kanssa. Hyvistä esimerkeistä saa voimaa jatkaa eteenpäin. Myös kannustava työyhteisö on ollut tärkeä etenkin opiskellessa.

– Sain tiimiläisiltä ihanaa palautetta, kun toin koulutehtäviä töihin, ja innostukseni tarttui muihinkin. Koulussa paitsi oppii uutta, myös verkostoituu ja saa ystäviä; se on aina hyväksi, Kurki toteaa.

Korona-aikaan hän toivoo ymmärrystä puolin ja toisin.

– Kaikilla ovat voimavarat koetuksella, niin matalapalkka-alan lomautetuilla, joille pitkät lomautukset voivat aiheuttaa taloudellisia ongelmia kuin heillä, jotka ovat töissä joustaneet ja ottaneet vastaan laajempia tehtäviä.

Kurki valaa uskoa:

– Tsemppiä, kyllä kaikki järjestyy! Koronasta seuraa jotain hyvääkin: olemme oppineet reagoimaan nopeasti, olemme joustavampia, vahvempia ja valmiimpia muutokseen. Kunpa jaksaisimme tämän yli, vielä kaivataan koronan koulimia monitaitoisia tekijöitä.

Julkaistu Aromissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi