Arkiruoka säilyi moukarihäkissä voittajana

Korona ansaitsee vuoden 2020 markkinahäirikkö -tittelin. Se pyyhkäisi alan ylitse ja vei mennessään monen ammattilaisten elinkeinon. Perinteisen arkiruuankin koettiin olevan uhattuna – jopa jo ennen kriisiä.

Viisaat näkevät kriisissä kuitenkin mahdollisuuden. Parhaimmillaan se parantaa tuottavuutta ja palauttaa tekemisen perusasioiden pariin – luo uuttakin. Atrian Taloustutkimuksella teettämän Kokkibarometrin mukaan tärkeimmäksi ruokatrendiksi nousivat tutkimuksen mukaan kotimaisuuden arvostus, hävikkiruuan hyödyntäminen, vegaaninen ruoka, take away ja lähiruoka. Poikkeusolot ovat lisänneet lähellä tuotetun, kotimaisen arkiruuan arvostusta.

Muuttuneet olosuhteet haastavat ammattilaisten kekseliäisyyttä ja ketteryyttä. Sisältö säilyy ja jopa monipuolistuu, vaikka tarjoilualustat ja -paikat muuttuvat. Kun asiakkaat siirtyivät etätöihin, ravintolaruokaa alettiin myydä elintarvikekaupan tiskeiltä ja kantaa kotioville. Matkakuumetta potevien tuskaa lievitetään etnisillä ruuilla. Kaupasta myytävästä lentokoneruuasta tuli suorastaan ilmiö. Yksi uudistajiista on Leijona Catering, joka uudisti Puolustusvoimien lounaspussia. Koulutus 2020 -ohjelma pitää sisällään lounaspussin, joka kuljetetaan sinne, missä varusmiehet ovat, eikä päinvastoin. Ties vaikka sekin nähdään vielä yleisön suosikkina elintarvikekaupan hyllyllä.

Startup-yritysten menestystekijöitä elintarvikealalla selvittänyt tohtori Reetta Kivelä toteaa raportissaan, että joukkoruokailu on erityisen vaikuttamisen kanava. Eikä ihme, sillä virallista ravitsemussuositusta noudattavia ruoka-annoksia tarjoillaan vuosittain 380 miljoonaa annosta julkisissa keittiöissä, päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla, varuskunnissa ja sairaaloissa. Poliittisella päätöksenteolla onkin raportin perusteella keskeinen merkitys muun muassa kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa.

Arkiruuassa on eittämättä joukkovoimaa, eikä se katoa keskuudestamme. Mutta se ei kysy enää aikaa, saati paikkaa, vaan on muuttanut radikaalisti muotoaan. Ammattilaisten rooli on tunnistaa edessä olevat mahdollisuudet ja viedä alaa sellaiseen suuntaan, joka edistää sen toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessakin.

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi@aromilehti.fi

Julkaistu Aromissa 1/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi