Arkiset mausteet ja Aasian maut kohtaavat maustehyllyillä

Aitous ja perinteisyys korostuvat tämän hetken maustetrendeissä. Kotiruokabuumi on tehnyt klassisista mausteista entistä vetovoimaisempia ammattikeittiöissä.

Aki Wahlman.

Kotiruokamaisuus näkyy etenkin lounasruuassa. Nyt maustetaan klassisilla musta- ja maustepippureilla, paprikajauheilla ja laakerinlehdillä. 80-luvun maustekaappi on tullut uudestaan suosioon. Aitoja, perinteisiä makuja kunnioitetaan esimerkiksi karjalanpaistissa, kertoo keittiömestari Aki Wahlman, joka työskentelee viestintätoimisto Foody Allenin leivissä.

Perinteisten makujen rinnalla Aasia-trendi näkyy yhä vahvasti.

– Aasian mauissa korostuvat edelleen Vietnam ja Korea. Aasian lisäksi Pohjois-Afrikka on tällä hetkellä mielenkiintoinen maustealue.

Wahlmanin mukaan kulttuurien tuntemus ja käyttöymmärrys ovat löytäneet keittiöihin. Mausteita ei käytetä enää vain väriksi.

– Ammattikeittiöt haluavat mausteseoksia, jotka perustuvat autenttisuuteen, ei turisti­ruuan valmistamiseen. Pikkuhiljaa esimerkiksi korianteria on opittu käyttämään oikein eikä suolaa korvata mausteilla, vaan suolan tehtävä ymmärretään.

Kuivattu yrtti on mainettaan parempi ja toimii hyvin, kun freesataan ja haudutetaan.”

Ruokamatkailu luo trendit, unohtamatta sesonkeja, jotka näkyvät maustamisessa. Keväällä parsa-aikaan suositaan hentoja ja kepeitä makuja niin kuin kirveliä, kun taas talven pataruuissa maistuvat tuhdit maut, kuten timjami, rosmariini, paprika ja chili.

– Chili on tullut perinteisten mausteiden rinnalle yhä arkipäiväisemmäksi mausteeksi. Enää ei käytetä pelkästään jauhetta, vaan osataan hakea erilaisia nyansseja ja vivahteita, kuten savuisuutta tai hiutaleita viimeistelyyn. Myös kuivattujen puuvartisten yrttien käyttö on lisääntynyt. Kuivattu puuvartinen yrtti on mainettaan parempi ja toimii hyvin, kun freesataan ja haudutetaan. Aina ei tarvitse olla tuoretta.

Mausteseoksista etsitään puhtaita, lisäaineettomia rub-mausteseoksia, joissa on paljon makua ja vähemmän suolaa.

– Rub-kulttuurin voima on siinä, että seokset sisältävät pelkkiä mausteita. Niissä saa olla nykyään myös sokeria mukana.

Elintarvikealan markkinointi- ja viestintätoimisto Foody Allen on Meiran yhteistyökumppani.

Julkaistu Aromissa 10/19.

Sulje mainos Tilaa Aromi