Hyvä ministeri Krista Kiuru, 

ravintolat ympäri Suomen lopettavat anniskelun tänä perjantaina kellon lyödessä kaksitoista. Joissakin maakunnissa anniskelu lopetetaan sunnuntaista lähtien vieläkin aikaisemmin, iltakymmeneltä. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellut uudet rajoitukset ovat jo ennestään historiallisessa kriisissä olevalle matkailu- ja ravintola-alalle täystyrmäys. Ne työntävät noin 140 000 henkilöä työllistävän toimialan yritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle. Rajoitusten vaikutukset ulottuvat kaikkeen  ravintolatoimintaan ruokaravintoloista kahviloihin ja hotellien aamiaisravintoloista henkilöstö- ja  opiskelijaruokaloihin. Jo yksin asiakaspaikkamäärän leikkaaminen syö alan yritysten liikevaihtoa  dramaattisesti vieden toimintaedellytykset etenkin pieniltä ravintoloilta, joista moni joutuu sulkemaan ovensa, ehkä lopullisesti. 

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla hallitus kohdistaa rajoitustoimenpiteensä kohtuuttomalla tavalla muutamalle vapaa-ajan sektorille: ravintoloiden lisäksi kärsijöiksi joutuvat matkailu- ja tapahtuma-alat. Suomen matkustusrajoitukset ovat EU:n tiukimpia: tänne ei käytännössä voi tulla mistään matkailumme kannalta tärkeästä maasta marraskuun puoliväliin asti. Rajoitukset merkitsevät hyytävää talvea matkailualan työntekijöille.  

Rajoitukset merkitsevät hyytävää talvea matkailualan työntekijöille.  

Rajoitukset tuhoavat matkailuelinkeinon toiminnan ja syövät ravintola-alan kasvun edellytykset  pitkäksi aikaa. Yritykset joutuvat lomauttamaan ja irtisanomaan henkilöstöään, ravintola-alalla usein  työuransa alussa olevia nuoria. On vain toivottava, että koronan siivellä ei ajeta pysyvämpää holhousta ja elinkeinotoiminnan rajoituksia suomalaiseen ravintolakulttuuriin ja yöelämään. Ravintola- ja  matkailualan yritysten tulisi antaa itse huolehtia toimintansa turvallisuudesta ja vastuullisuudesta –  aivan kuten muilla toimialoilla toimitaan. 

Ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat missä ihmiset kohtaavat – siksi onkin tärkeää, että kaikissa kokoontumispaikoissa noudatetaan  hygienia- ja turvavälisuosituksia, kuten ravintola-alalla läpi kesän onnistuneesti tehtiinkin. Matkailu ja ravintola-alalla on käytössä omavalvontaohje, jota päivitetään tilanteen muuttuessa. 

Ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat

Hallituksen lupaukset matkailu- ja ravintola-alan yritysten tukemisesta ovat tervetulleita, mutta jo  nyt on selvää, että tuki ei tule korvaamaan kaikkia niitä kustannuksia ja menetyksiä, joita yrityksille  rajoitustoimista aiheutuu. Suoran tuen tulisi olla pelkästään matkailu- ja ravintola-alan yrityksille  useita satoja miljoonia euroja. Sen lisäksi hallituksen pitäisi tukea palvelujen kysyntää arvonlisäve ron määräaikaisilla alentamisilla, kuten useissa EU-maissa on tehty. Lisäksi voitaisiin harkita Ruotsin  mallin mukaista nuorten työntekijöiden työnantajamaksujen määräaikaista alentamista. 

Tapoja tukea ennennäkemättömässä kriisissä olevia ravintola- ja matkailuyrityksiä on, jos on tahtoa. 

Tapoja tukea ennennäkemättömässä kriisissä olevia ravintola- ja matkailuyrityksiä on, jos on tahtoa.  Vetoamme ministeri Kiuru teihin, että johtamanne ministeriö luopuu ylimitoitetuista elinkeinon rajoituksista, hylkää holhouksen tien ja sen sijaan tukee ravintola- ja matkailualan yrittäjiä näiden  omassa, vastuullisessa toiminnassa. 

Ystävällisin terveisin, 

Aku Vikström 

Toimitusjohtaja, NoHo Partners