Back to the Roots – Paluu juurille

Omien kasvisten, yrttien ja vihannesten viljely ja kerääminen on trendikkäämpää kuin koskaan. Yrttitarhan rakentaminen on yllättävän helppoa jopa pienessä tilassa ja villiyrttien kasvupaikat sijaitsevat vain lyhyiden etäisyyksien päässä.

Olemme palaamassa juurillemme keräilijöiksi ja metsästäjiksi. Syy, miksi suhtaudumme yrtteihin niin suurella intohimolla, pohjautuu yleisesti kasvavaan kiinnostukseen lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita kohtaan. Ruoan kasvamisen näkeminen tuo meidät lähemmäksi luontoa. Metsästä löytyy useita aliarvostettuja herkkuja. Runsaasti C-vitamiinia sisältävä nokkonen maustaa letut tai smoothiet, litulaukka korvaa sipulin tai valkosipulin ja annoksen voi koristella happamalla, mutta kauniilla ketunleivällä.

Itsekasvatetuilla yrteillä voi koristaa salia sijoittamalla yrttiruukut esimerkiksi pöytiin tai ikkunalaudalle. Annokset voi maustaa suoraan ruukuista tai sijoittaa lounaspaikoissa siten, että asiakkaat voivat itse koristaa ruokansa tuoreilla yrteillä. Mikäli kasvatat yrttisi tai kasviksesi itse, kerro siitä! Mikään ei ole suurempi ylpeydenaihe kuin esimerkiksi itsekasvatettu basilika – ikkunalaudalta napattu yrtti on tuoretta ja todellista lähiruokaa.

Hyvinvointia ja raaka-aineita luonnosta

Poimiminen ja kerääminen on DNA:ssamme. Se antaa meille merkityksellisyyden tunteen, mutta se on myös erinomainen tapa tutustua luontoon ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa. Joillekin meistä se voi myös tuoda mukavia muistoja, ehkä lapsuudesta,jotka edistävät hyvää tunnetta.

Luonto voi tarkoittaa muutakin kuin metsää. Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston (SLU) ympäristöpsykologian tohtori Anna María Pálsdóttir toteaa, että luonto ei ole suoraan synonyymi metsälle. Samaa terveyttä edistävän vaikutuksen voi saada vesistön lähellä, puutarhassa, puistossa, kävelyreiteillä tai vain makaamalla nurmikolla ja katselemalla taivaalle. Jopa sisätilakasveilla, tekokukilla ja kasvien kuvilla voi olla samanlaisia vaikutuksia. Käsillä poimiminen on myös rauhoittavaa ja toistuvaa toimintaa. Luonnossa on oltava kuitenkin varuillaan. Monet kasvit muistuttavat hämäävästi toisiaan. Tutustu siis kasveihin ennen kuin poimit niitä, huomioi säännöt alueella, jolla olet ja ole aina varovainen sen suhteen, mitä ja miten poimit. Poimi myös kohtuudella.

Etkö ehdi tai pääse käymään metsässä? Useilla tavarantoimittajilla tarjolla villiyrttejä! Tutustu, miten perustaa oma keittiöpuutarha ja nappaa vinkit villiyrttien tunnistamiseen sivuiltamme.

*Kaupallinen yhteistyö