Balti Jaam – herkuttelijan paratiisi Tallinnassa

Tallinnan yksi keskeisimmistä toreista, Balti Jaam eli rautatieaseman tori avattiin täysin uudistettuna toukokuun lopulla. Uusi tori on kulinaarimatkailijan taivas, tyylikäs sekoitus vanhaa ja uutta. Mutta ennen kaikkea se on näyteikkuna nyky Viroon, tuoreisiin maataloustuotteisiin, designiin ja uniikkeihin käsitöihin.

Markkinapaikkana Balti Jaam -tori aloitti lähes neljännesvuosisata sitten vuonna 1993. Tori on ollut koko Viron itsenäisyyden ajan merkityksellinen paikka Tallinnan asukkaille. Nyt se on sitä myös miljoonille turisteille vuosittain.

Tammikuun alussa neuvostoaikaa henkivä vanha antiikkitori sulki ovensa. Torin kauppiaat siirtyivät evakkoon läheiselle Depoo-torille, jonne sitten suurin osa neuvostoantiikin kauppiaista jäi pysyvästi.

Perustuksista kattoon remontoitu Balti Jaam avattiin uudestaan toukokuun 19. päivänä. Jo ensimmäisen kahden viikon aikana uudella torilla kävi arviolta neljännesmiljoona asiakasta.

UUSI BALTI JAAM -tori on Virossa ainutlaatuinen monitoimitori, josta saman katon alta löytyy ilta- ja aamutorit, maataloustuotteita, mereneläviä, vaatteita, käsitöitä ja palveluita. Etenkin liha- ja kalahallit monipuolisine tarjontineen ovat vaikuttava näky.

Kaikkiaan torilla on noin 300 kauppiasta ja 20 000 neliömetriä vuokrattavaa liiketilaa.

Torin uudistuksesta on vastannut arvostettu arkkitehtitoimisto KOKO. Inspiraatiota ja ideoita suunnitteluun on haettu etenkin Lontoon, Kööpenhaminan ja Rotterdamin ruokatoreilta.

Kauppiaat ja tuotteet tulevat ympäri Viroa, mikä on ollut myös yksi uudistuksen lähtökohdista. Balti Jaam tarjoaakin ylivoimaisesti parhaan kokonaiskuvan nyky Viron maataloustuotteisiin, designiin ja käsitöihin.

Viron lisäksi tuotteita tulee ainakin Venäjältä, Ukrainasta, Georgiasta ja Italiasta.

TORI KOOSTUU kolmesta erillisestä rakennuksesta, jotka sijaitsevat saman katon alla. Ulkona katoksen alla myydään hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Aamutori on rakennuksen itäpäässä ja iltatori alueen länsipuolella.

Sisällä katutasossa ovat Viron kattavimmat liha- ja kalaosastot sekä lukuisia hurmaavia herkkumyymälöitä kuten juusto- ja suklaapuoteja. Pohjakerroksessa sijaitsevat kuntokeskus ja Selver-supermarket, josta löytyvät muun muassa alkoholit ja pakastetuotteet.

Katutason yläpuolella ensimmäisessä kerroksessa on kansainvälistä tunnelmaa henkiviä katuruokakojuja. Täällä voi nauttia tuoreista leivonnaisista, kahvijuomista, smoothieista sekä esimerkiksi taiwanilaisesta, japanilaisesta ja kiinalaisesta katukeittiöstä.

Toisen kerroksen liiketiloissa myydään periaatteessa kaikkea mikä ei ole ruokaa: vaatteita, designtuotteita, käsitöitä, taidetta ja antiikkia.

Torimyyjien lisäksi toisessa kerroksessa on kaksi ravintolaa, joista etenkin Tallinnan uusin panimoravintola Humalakoda on mainitsemisen arvoinen.

PÄIVÄMATKAILIJOILLE Balti Jaam on vierailukohde, jossa vierähtää helposti useampikin tunti torin tarjontaa ihaillen ja ravintoloiden upeista kesäterasseista nautiskellen.

Autoilijalle puolestaan tori on ohittamaton ostospaikka, joka hintavertailussa voittaa kaikki muut Tallinnan torit ja hypermarketit.

Torin alla on 125 autopaikan pysäköintitila, jossa ensimmäinen tunti on parkkikiekolla maksuton. Sisäänkäynnit parkkihalliin kulkevat Telliskivi- ja Kopli-kaduilta.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska