– Testitulokset eri puolilta Eurooppaa todistavat, että Suomessa on äärimmäisen hyvä ja laadukas maito. Meidän cafe-maitomme kiri kärkikolmikkoon, ja ohi menivät vain äärettömän rasvaiset, jopa 4,6-prosenttiset maidot, kertoo Arlan Foodservicen markkinointipäällikkö Mia Kettunen tyytyväisenä.

Kasvimaidot poikkeavat lehmänmaito-valmisteista selvästi sekä maun, suutuntuman että ulkonäön suhteen. Ne eivät olleet testeissä tanskalais- tai brittibaristojen suosikkeja.

Huippubarista Søren Stiller Markussen testasi sokkona eri brändien maitoja kuuden eri tavalla valmistetun kahvin kanssa. Kaikkiaan mies maisteli kolmen päivän aikana 192 kuppia. Arvioitavana olivat toiminnallisuus ja kyky vaahtoutua kahvitaiteeseen eli käsiteltävyys sekä maidon visuaalisuus ja viskositeetti kahvissa, maku ja suutuntuma. Kellon kanssa arvioitiin vaahdon pysyvyyttä. Heikko vaahto saattaa levitä jo 1–5 minuutin kuluessa kahvin valmistuksesta. Siinä tapauksessa kahvitaiteen kauneus saattaa kadota jo ennen kuin asiakas ehtii kiikuttaa kuppinsa tiskiltä pöytään.

– Kahvitestien tarkoituksena on tunnistaa maitotyyppiemme joukosta optimaalinen maito kahviin. Samalla kartoitetaan miten voimme tuotekehityksen kannalta parantaa maidon soveltuvuutta kahviin, Kettunen toteaa.

Testien mukaan maitokahvi maistuu sitä paremmalta, mitä rasvaisempaa, makeampaa ja proteiinipitoisempaa maito on. Kahvin paahtoaste tai papulaji ei vaikuttanut lopputulokseen. Rasvaisesta maidosta syntyi myös paras vaahto.