Bassi teki äyriäisvadista hitin

Äyriäisvadeista Turussa hitin tehnyt Bassi avasi kesäkuun lopussa ravintolan Helsingin Eteläespalla. Listalla on kaikkea toast skagenista grillattuun hummeriin.

Jopa 50 äyriäisvatia illassa ja Suomen suurin samppanjamyynti – muun muassa tätä on mahtunut Turun Bassin ensimmäiseen vuoteen. Hyvällä sykkeellä toimiva ravintola on täyttänyt merkittävän tarpeen, joka ainakin turkulaisilla ravintola-asiakkailla on ollut: äyriäisillä halutaan herkutella isosti, oli arki tai juhla.

Helsingin ravintolamaailmassa on ollut 2010-luvulla kalaravintolan kokoinen aukko. Myös Helsingissä Bassi valtaa likimain parhaan mahdollisen liikepaikan: Turussa se toimii Aurajoen rannassa Blancon yläkerrassa, Helsingissä kolmessa kerroksessa Eteläesplanadi 22:n perinteikkäässä ravintolakiinteistössä.

Kolme kerrosta tarkoittaa kolmea erilaista konseptia: katutasossa on rento bistro, johon on helppo poiketa lasilliselle ja pikkupurtavalle. Yläkerrassa on Bassin fun dining -osasto, ei siis fine diningia eikä valkoisia pöytäliinoja, vaan huolella tehtyä hyvää ruokaa ja hauskanpitoa. Alakerta on varattu yksityistilaisuuksille.

Visuaalisesti ylivoimainen

Bassia pyörittävän Manu Eventsin toimitusjohtaja Santtu Kiili uskoo vahvasti äyriäisiin:

– Äyriäisvati on aina yhtä innostava, ja äyriäisten suosio vain kasvaa. Ihmiset tietävät ja uskaltavat yhä paremmin tilata niitä! Nykyään myös nautitaan arjen luksuksesta ja otetaan pullo samppanjaa vadin kylkeen.

Santtu Kiili ylistää ravintoloidensa lippulaivaa:

– Vati on vahvasti visuaalinen, mikä sopii tähän Instagram-aikaan. Se on myös jotain, mitä ei ole helppo kotona tehdä. Lisäksi se on kiva jakaa seurueen kesken.

Ruokalista kahdessa kaupungissa ei ole täysin identtinen, eivätkä hinnatkaan eurolleen samat, mutta hämmästyttävää kyllä, helsinkiläiset pääsevät avajaisten aikaan nauttimaan äyriäisvadista samaan hintaan kuin kesä-Turku!

Lari Vilén.

Vastikään Turun Bassin keittiöpäällikkönä aloittanut Lari Vilén avaa myös Helsingin Bassin. Hän tarjoilee kesäkaudella äyriäisvadin lastattuna Jäämeren katkaravuilla, kuningasravulla, marinoidulla mustekalalla, meriravulla, osterilla, kampasimpukalla, sinisimpukoilla ja Bassin skagenilla. Näistä mustekala ja kuningasrapu ovat uusia tulokkaita vadissa.

Äyriäisvadin passelit lisukkeet ovat Rhode Island -kastike, valkosipulimajoneesi, sitruunadippi, kevätsipulivinaigrette ja paahdettu briossi. Jos haluat laittaa elämän oikein risaiseksi, pimppaa vati puolikkaalla hummerilla. Kuvissa on neljän hengen vati hummerilla.

Miten vati syntyy?

Ravut ja nilviäiset tulevat Kalatukku E.Erikssonilta ja kalat tilataan isolta osin Kalamestasta. Merenelävät tulevat sieltä, missä ne parhaiten menestyvät: ravut Norjasta, sinisimpukat Tanskasta, osterit Ranskasta.

Saatavuus on kuulemma hyvä, vaikka se, että Turun Bassi oli elokuun lopusta lähtien ensimmäiset kolme kuukautta koko ajan täynnä, pääsikin yllättämään maahantuojat.

– Kokosimme tyypillisesti 40 äyriäisvatia illassa loppuviikkoa kohden. Se on aika paljon, kun laivoilla menee hyvinä iltoina kymmenen vatia, Kiili kertoo.

Bassissa on kehitetty oiva rutiini äyriäisvadin rakentamiseen: esivalmistelujen jälkeen kokoaminen vie vain 10–15 minuuttia. Toki on viisasta tehdä vatitilaus ennakkoon.

Kalaa ja kaikkea muuta

Vaikka Bassi on leimallisesti kalaravintola, listalla on aina vaihtoehdot myös lihaa rakastavalle ja kasvissyöjälle.

Kalaruoissa Bassin tyyliä leimaa monipuolisuus ja isosti tekeminen. Kesäksi äyriäisvati saakin lämpimän serkun, uuden grillatun äyriäislajitelman, jossa on grillattuja merirapuja, jättikatkaravun pyrstöjä ja mustekalaa, grillattuja sinisimpukoita sekä kuoressaan grillattu osteri.

Yksi Turun Bassin suosituimpia annoksia on ollut bouillabaisse. Se on nyt kesätauolla, mutta palaa toivottavasti syksyn tullen. Odotan sitä kovasti, sillä Helsingissä ensi alkuun vetovastuun ottanut Lari Vilén vastasi aiemmin erityisesti bouillabaissen valmistuksesta.

Bouillabaissea varten Bassissa keitetään sekä tomaatti-kasvisliemi että kalaliemi. Mausteina on muun muassa sahramia, appelsiininkuorta, neilikkaa ja kardemummaa. Annoksen viimeistelee rouille-kastike. Syntyjään salolainen Vilén oppi bouillabaisse-niksejä työskennellessään Espanjassa kokkiopintoihinsa kuuluvassa harjoittelussa.

– Meidän täytyy myös uudistua, joten en välttämättä tuo bouillabaissea seuraavallekaan listalle. On niin paljon hienoja klassikoita ja toisaalta haluamme tehdä uusia hyviä annoksia ja kehittyä hommassa, Vilén sanoo.

bassihelsinki.fi/fi

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.