Aalto, Engel, Sonck ja Bassi.

Elokuussa avautuneen kala- ja äyriäisravintola Bassin baaritiskillä kuulee usein arkkitehtien nimiä. Syynä on se, että signature-cocktailit on nimetty Turun katukuvaan vaikuttaneiden arkkitehtien mukaan.

– Turussa on todella paljon historiaa ja upeita vanhoja rakennuksia. Sijaintimme 1800-luvulla Turussa vaikuttaneen ja täällä useita rakennuksia suunnitelleen torinolaisen Carlo Bassin piirtämässä Bassin talossa toimi innoittajanani suunnitellessani cocktaillistaamme, kertoo pääbaarimestari Tanja Raunio.

Oman juomansa on saanut kaikkiaan kuusi arkkitehtiä. Carlo Bassin mukaan nimetty cocktail on luonnollisesti ravintolan nimikkojuoma, ja se on herättänyt ihastusta persoonallisella ulkonäöllään. Juoma tarjoillaan pienestä lasipullosta, ja mukaan tulee pitkä, biohajoava pilli. Raunion mukaan drinkissä voi maistaa aavistuksen akvaviittia, ripauksen mansikkaa, hyppysellisen karpaloa – ja paljon rakkautta.

Ensimmäiselle listalle päätyivät Bassin lisäksi arkkitehdit Johan Carl Ludvig Engel, Erik Bryggman, Lars Sonck, Frithiof Strandell ja Alvar Aalto. Suunnitellessaan juomia Raunio tutki Turun historiaa ja kävi pitkiä keskusteluja Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen kanssa.

– Hintsanen oli prosessissa suurena apuna, ja oli mahtavaa, että hän kävi myös pitämässä luennon arkkitehdeistä ravintolamme henkilökunnalle.

Juomat kuvastavat kullekin arkkitehdille luontaista tyyliä. Esimerkiksi Engelin mukaan nimetty cocktail on selkeä ja kirkas, kuten hänen suunnittelemansa Turun ruutuasemakaavakin. Bryggmanin käsialaa on muun muassa Aurajoen venetolppien merellinen sininen väritys, niinpä nimikkojuomakin on merellisen raikas.

– Bryggman on toki suunnitellut paljon muutakin, esimerkiksi Turun Ylösnousemuskappelin, mutta drinkin teemaksi venetolpat taitavat sopia paremmin, Raunio naurahtaa.

Sonckin mukaan nimetty cocktail on espressopohjainen. Juoman viilentää iso jääpala, joka kuvastaa hänen suunnittelemansa Naantalin Kultarannan graniittiharkkoja.

Tanja Raunio ja Miikka Hietala.

Raunio uskoo aitoihin makuihin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, ja se näkyy Bassin cocktaileissa. Bassi-drinkissä käytetään muun muassa Lapponia-karpalolikööriä, jota valmistetaan Turun tehtaalla muutaman kilometrin päässä keskustasta. Strandell-juomia taas koristavat syötävät kukat, joita kasvatetaan Kotipellon puutarhalla Nousiaisissa.

Arkkitehtijuomat ovat osoittautuneet suosituiksi – juomia on mennyt tähän mennessä jo yli tuhat. Niitä tilataan aperitiiviksi ruokailun yhteydessä ja nautitaan Bassin baarissa. Monet asiakkaista ovat ottaneet tavoitteekseen maistella koko listan läpi.

– Asiakkaat ovat kehuneet myös sitä, että tässä oppii samalla palasen Turun historiaa, Raunio kertoo.

Signaturejuomien lisäksi Bassin juomalistalta löytyy muun muassa laaja valikoima akvaviitteja, sopivathan ne mainiosti yhteen ravintolan tarjoamien merenelävien kanssa. Juomalistalta löytyy myös lähialueen tuotteita, kuten Kakola Brewingin oluita ja Paraisilta Kårlaxista tulevaa Bornemansin siidereitä.

Raunio kertoo saaneensa runsaasti ehdotuksia siitä, että seuraava lista pitäisi nimetä turkulaisten poliitikkojen, muusikkojen, missien tai kirjailijoiden mukaan.

– Turun rikkaasta ja monipuolisesta historiasta ammentavilla juomilla jatketaan ehdottomasti, lupaavat Raunio ja aiemmin Lapissa vaikuttanut Miikka Hietala.