Kilpailussa oli mukana neljä finalistia, jotka kokkasivat kolmen ruokalajin menun luomuraaka-aineista. Finaalissa käytetyt pakolliset raaka-aineet olivat luomukananrinta, luomupunajuuri, turkkilainen luomujogurtti, maustamaton luomutofu ja tumma luomuleivontasuklaa.

Voittaja valmisti alkuruoaksi marinoitua tofua, glaseerattua porkkanaa, marinoitua fenkolia sekä juustokuminakreemiä, pääruoaksi paahdettua kananrintaa, kaskinaurista, emmervehnää sekä paahdettu sipulilientä ja jälkiruoaksi suklaakakkua, punajuurta sekä jogurttia. Frostellin assistenttina toimi Alfred Tallberg.

Kilpailun tuomaristo piti Frostellin menua tasalaatuisena ja ylisti pääruokana ollutta kananrintaa täydelliseksi. Tuloksen julkistanut tuomari, Aromi-lehden toimituspäällikkö Maaret Launis kertoi eron toiseksi tulleeseen finalistiin olleen merkittävä ja tuomariston olleen yksimielinen.

– Frostellin annoksissa oli selkeää teknistä varmuutta ja kaikki komponentit täydensivät toisiaan. Annokset olivat erinomaisia sekä visuaalisesti että maultaan.

Frostellille luomu on tuttua juttua

Benjamin Frostell toimii Gastrobar Emon keittiömestarina. Ammatiltaan hän on merkonomi, ja kokiksi hän on opiskellut töitä tekemällä.

Viime vuonna Frostell oli myös Vuoden kokki -kisan semifinalisti, mutta kokee että Vuoden luomukokki -titteli sopii hänelle paremmin, sillä luomu on lähellä sydäntä. Vuoden luomukokkina hän aikoo viedä luomusaarnaa eteenpäin ravintoloihin ja kokeille.

– Kokit ymmärtävät luomun päälle edelleenkin todella vähän. Monet peräänkuuluttavat sesonkiajattelua, mutta minusta se ei yksin riitä, myös raaka-aineiden tuotantotapaan pitää kiinnittää huomiota, kertoo Frostell, joka kokkaa itse luomuraaka-aineista aina kun se on mahdollista.

Voittaja suuntaa pohjoismaiseen Luomukokki-kilpailuun

Frostell ei ehdi jäädä parrasvaloihin patsastelemaan, sillä hän matkustaa heti alkuviikosta Ruotsiin, jossa järjestetään Nordic Organic Food Fair -luomumessujen yhteydessä pohjoismainen Luomukokki-kilpailu. Frostell on kilpailun ensimmäinen suomalainen osanottaja.

Varsinainen kilpailu käydään torstaina 19. marraskuuta, jolloin selviää onko Benjamin Frostell myös Pohjoismaiden Vuoden Luomukokki. Kisaan Frostell aikoo valmistautua lepäämällä ja toivoo, että kilpailussa olisi tarjolla mahdollisimman paljon erilaisia perusraaka-aineita.

– Paikan päällä sitten teen sitä mitä parhaiten osaa, hän naurahtaa.