Berliinin juustokakkukeidas hurmaa runsaudellaan

Kahvila Princess Cheesecaken kakut leivotaan käsityönä lähituottajien raaka-aineista. Juustokakuille on kysyntää Berliinin ulkopuolellakin, ja tulevaisuudessa toimipisteitä tullaan näkemään myös muualla.

Princess Cheesecaken omistajalla Conny Suhrilla oli takanaan jo lähes 20 vuotta yrittäjyyttä elokuviin ja filmeihin erikoistuneen PR-toimiston myötä ennen laajentamista kahvilabisnekseen. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa marraskuussa 2011 Berliinin Mittessä.

– Princess Cheesecaken taustalla on haaveeni luoda kahvila, jonka tuotteissa yhdistyy hyvä maku kauniiseen ulkonäköön. Toisaalta tärkeää ovat myös luonnonmukaiset ja vastuullisuutta tukevat raaka-aineet ja toimintatavat. Avainroolissa koko tuotantoprosessissa on vastuullisuus – ei ainoastaan ympäristönäkökulmasta vaan myös muilla osa-alueilla.

Parin viime vuoden aikana yhä useampi paikallinen ravintola-alan yritys on alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota vastuullisuuteen. Onhan kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperästä ja tuotantotavasta kasvanut. Suhr iloitsee siitä, että kahvila on voinut toimillaan inspiroida muita alan toimijoita.

Kahvila houkuttelee nykyään asiakkaakseen paitsi berliiniläisiä myös juustokakkujen ystäviä eri puolilta maailmaa.

– Olemme keränneet melko nopeasti uskollisen ja erittäin monipuolisen asiakaskunnan ilman, että olisimme hyödyntäneet pr-toimenpiteitä. Halusin antaa ihmisille mahdollisuuden löytää kahvilan joko itse tai puskaradion avulla. En halunnut mitään valtavaa hulabaloota kahvilan ympärille.

Se, että leivonnaisissa ei käytetä keinotekoisia aineita kuten säilöntäaineita, tuo mukanaan myös haasteita. Vaikka kysyntää kakuille olisi eri puolilla Saksaa, ei niitä voida toimittaa kuin Berliiniin ja lähialueille laadun takaamiseksi.

– Tämä on sidoksissa myös visioomme luonnonmukaisesta ja vastuullisesta tuotannosta. Tuotteiden kuskaamisen sijaan haluaisimme mieluummin perustaa alueellisia kahviloita, jotka henkisivät paikallista kulttuuria.

Ensimmäinen askel laajentumista kohti otetaan vielä tämän vuoden puolella, kun yrityksen toinen kahvila avaa ovensa Berliinissä City Westin alueella.

– Haluaisimme tulevaisuudessa avata kahviloita eri puolilla maailmaa. Tavoitteenamme on paitsi kasvattaa bisnestä ja brändiä myös levittää visiotamme sekä luovuutta ja intohimoamme eri alueilla. Toivomme, että voisimme avata kahvilan Skandinaviaankin lähitulevaisuudessa.

Makumuistot muuttuvat kakuiksi

Princess Cheesecaken valikoimissa on ollut lähemmäs 50 erilaista herkullisista raaka-aineista tehtyä vaihtoehtoa. Kakkuja on saatavilla normaalikoon lisäksi petit four -kokoisina. Tuotteissa on huomioitu erilaiset ruoka-ainerajoitukset: tarjolla on muun muassa leivonnaisia ilman gluteiinia, gelatiinia, pähkinöitä ja alkoholia. Lisäksi vegaanit on huomioitu.

Myös sesongit näkyvät tarjonnassa, sillä ne vaikuttavat esimerkiksi käytettäviin hedelmiin ja marjoihin.

– Raaka-aineiden saatavuudesta johtuen osa tuotteista on valikoimassa vain muutaman viikon. Toisaalta meillä on joitakin klassikoita, joita on tarjolla ympäri vuoden. Lisäksi meillä on erilaisia vuodenaikaan liittyviä sesonkileivonnaisia.

Kun puhutaan inspiraatiosta, vain taivas on rajana. Suhr kertoo matkustelleensa paljon ja oppineensa sen myötä rakastamaan eri maiden ruokia ja kulttuureja ympäri maailmaa. Hän kertoo ymmärtäneensä, että ruoka toimii yhdistävänä tekijänä eri kulttuureista tulevien ihmisten välillä.

– Leivonnaistiimini ja minä muutamme usein matkoilla vastaan tulleita henkilökohtaisia ruokakokemuksiamme kakkuresepteiksi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat matchamoussekakku ja kermainen kakku, joka sisältää inkivääriä. Nämä kakut heijastavat suoraan kokemuksiamme matkoillamme Itä-Aasiassa.

Raaka-aineet ovat alusta lähtien olleet pääsääntöisesti lähituotantoa. Tässä apuna on useam­pi alueellinen toimittaja, joiden kautta kahvilaan saadaan luomutuotteita lähialueilta.

– Meille on tärkeää tietää mistä tuotteet tulevat. Haluamme palata juurille, löytää raaka-aineiden aidon maun ja jättää pois keinotekoiset komponentit, keskittyä aitoihin tuotteisiin. Tästä syystä käytämme esimerkiksi aitoja kananmunia leipomossamme.

Perusohjeen tulee olla kunnossa

Princess Cheesecake tarjoilee muitakin kuin perinteisiä juustokakkuja. Kahvilan nimen mukaisesti kaikissa kakuissa on käytetty juustoa tai jotakin juuston tyylisiä raaka-ainetta. Reseptistä riippuen se voi olla esimerkiksi mascarponea, kermaa, jugurttia, rahkaa, tuorejuustoa tai pehmeää vuohenjuustoa. Vaikka juusto on tärkeässä roolissa, on jokaisella kakulla oma erityinen makunsa.

– Suosituin kakkumme on New York -tyylinen I love New York -juustokakku. Siitä on tullut ikään kuin signaturekakkumme, jota valtaosa asiakkaista tilaa. Toinen suosikki on ollut Be loved by Chocolate -kakku, jossa on tummaa suklaamoussea ja kymmenen vuotta vanhaa barbadoslaista rommia. Myös ranskalaistyylisellä Mondanité-sitruunapiirakalla on omat ystävänsä.

Herkullisen ja kauniin juustokakun luomisessa tärkeintä on hyvä perusresepti. Kun pohja on kunnossa, on varioiminen helppoa.

– Kannattaa miettiä myös suolaisia vaihtoehtoja. Kaikki on mahdollista, kun lähdet kulinaariselle retkelle avoimin mielin. Toisinaan ideoita voi hakea ruokapuolelta. Esimerkiksi persikat toimivat hyvin timjamin kanssa ja mansikka muodostaa maistuvan makuparin basilikan kanssa. Varmoja makuja ovat vaikkapa vanilja ja kaneli tai erilaiset suklaat, Suhr vinkkaa.

Koska kyse on kahvilasta on leivonnaisten lisäksi myös kahvi tärkeässä roolissa. Princess Cheesecaken käyttämät pavut tulevat berliiniläisestä Kiez Rösterei K61 -paahtimosta. Tarjolla on esimerkiksi americanoa, cappuccinoa, french pressiä, café au lait'a ja espressoa.

– Kesäisin saatavilla on myös jääkahvia. Americano ja cappuccino ovat suosituimmat kahvimme.

Haluttu harjoittelupaikka

Saksassa on käytössä kolmivuotinen harjoitteluohjelma, jonka aikana leipuriopiskelijat kartuttavat monipuolisesti osaamistaan leipomossa. Lisäksi heillä on koulua 1–2 päivää viikossa. Princess Cheesecake on ollut erittäin haluttu harjoittelupaikka, ja rajallisten resurssien takia ainoastaan muutamia onnistaa.

– Olemme saaneet joukkoomme erittäin motivoituneita ja luovia nuoria, jotka ovat valmistuessaan vuosikurssinsa parhaita, Conny Suhr kertoo.Hän korostaa, että kahvilan tiimille on tärkeää, että he voivat elvyttää käsityksen ammattitaidosta, jossa yhdistyvät perinteet ja nykyaika.

– Samalla haluamme lisätä vaativan ja luovan työn arvostusta.

 

Princess Cheesecake

Tucholskystraße 37, Berliini
princess-cheesecake.de

  • Avattu marraskuussa 2011.
  • Sisällä 14 asiakaspaikkaa, lähes ympäri vuoden käytössä olevalle terassille mahtuu 20.
  • Yrityksessä työskentelee 14 henkeä.
  • Kahvin ja teen lisäksi tarjolla on myös itse tehtyä limonadia.
  • Kahvilassa on kehitelty vuosien saatossa yli 50 erilaista kakkureseptiä.
  • Avaa toisen kahvilan Berliinissä tänä vuonna. Tavoitteena laajentua myös ulkomailla.
  • Käyttää tuotteissaan lähituottajienraaka-aineita. Kahvi tulee berliiniläiseltä paahtimolta.
  • Toimittaa kakkuja laadun takaamiseksi vain Berliinin alueella.