Blinejä ja smetanaa

Vuoden alku on parasta bliniaikaa. Onkin jo ollut ikävä kullanväristä rapsakkaa pintaa, pehmeää sisustaa ja täytteiden harmoniaa. Blineillä on kaksi kaveria, joiden ansiosta nämä ominaisuudet syntyvät – enkä nyt tarkoita taikinaa tai mätiä.

Blinit ja niiden kanssa syötävät lisäkkeet ovat saapuneet Suomeen slaavilaisesta keittiöstä. Blinibileet ovat levinneet Suomen sisällä niin ravintoloihin kuin kotikeittiöihin. Onpa Arlallakin ollut näppinsä pelissä näiden ruokajuhlien kotiuttamisessa.

Ehkä muistatkin, että tarinamme alkoi Hjalmar Ingmanin myymästä viilistä Helsingin Kauppatorilla 1920-luvulla. Tällöin vaihdettiin Hjalmarin äidin tekemiä viilejä venäläisten kauppamiesten salaiseen smetanareseptiin. Vuodesta 1947 smetanaa on valmistettu Sipoossa, ja aivan yhtä kauan resepti on pysynyt muuttumattomana.

Vuolukerma isolla s:llä

Smetana, hapatettu kerma, vuolukerma – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaista smetanaa käytetään. Kun avaat Arlan smetanaämpärin kannen näet ensin
tasaisen pinnan. Nuuhkaise ja tunnet miedon makean ja happaman tuoksun. Lohkaise lusikallinen paksua, kiiltävää sekä täyteläistä smetanaa ja maista.

Tämä kermainen ja rasvainen herkku maistuu aavistuksen makealta, mutta samalla sen happamuus pääsee esiin. Blinin kaveriksi maku on täydellistä, sillä smetanan hapokkuus ja makeus tasapainottaa blinien rasvaisuutta ja täytteiden suolaisuutta.

Jokapäiväinen smetanamme

Smetana tuli aikoinaan Suomeen jäädäkseen. Se on huomaamaton osa ruokakulttuuriamme ja arkeamme. Se on tunnettu kuin ruisleipä, arvostettu kuin riista ja omamme kuin mämmi. On aika nostaa smetana arvoiselleen paikalle.

Hapatetut maitotuotteet ovat meidän suomalaisten bravuuri – osaamme sekä valmistaa että nauttia niistä arkiruoissamme. Viemme osaamistamme muihin maihin, joissa usein yllätytään, miten pitkällä olemme Suomessa tässä säilöntämenetelmässä. Vaikka se on ollut osa meitä iät ja ajat, niin pitkään ettemme itse näe sen arvoa.

Minusta on hienoa, miten suomalaisen ruokakulttuurin historia ja kulmakivet näyttäytyvät niin modernina ja trendikkäänä. Ollaan ylpeitä siitä!

P.S. Jäitkö miettimään, kuka se toinen blinin parhaista kavereista oli? Smetana on ehdottomasti yksi, mutta toinen ystävistä on kirkastettu voi, joka tuo blineistä parhaat ominaisuudet esiin. Arla on ensimmäinen, jonka valikoimista tämä juokseva kulta löytyy. Yhdessä tämä kolmikko on voittamaton. Paista blinit kirkastetussa voissa ja kruunaa koko herkku smetananokareella.

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö