Blogi: Kiertävät mobiilivartijat kuljettavat ruokakasseja Vantaalla

Vantaan kiinteistöpalvelun väki osallistuu ikäihmisille suunnattujen ruokakassien kuljetukseen. Henkilöstön oma ruokailu tuotti päänvaivaa, kun yli kymmenen hengen kokoontumiset eivät ole sallittuja. Nyt ruokailu järjestetään kouluilla, kertoo Minna Tuomi.

Vantin kiinteistöpalvelu toimii sekä arjessa että erikoistilanteissa joustavasti ja kiitettävästi. Sillä on erilaisia työtehtäviä ja toimipaikkoja paljon. Korona näkyy Vantin toiminnassa esimerkiksi kuljetuksissa. Kuljetuksen mukana kulkee sisäpostia, kirjeitä, paketteja ja terveydenhuollolle apuvälineitä. Työntekijät saattavat kuljettaa myös vaikka kotiin asiakkaille kotiin sänkyjä. Vantin henkilöstö käyttää toimenpidesuojia, suojakäsineitä sekä suojalaseja, kun vanhuksille viedään tavaroita. Samat toimintaohjeet ovat myös roskien tyhjentämiselle vanhusten taloissa. HUS logistiikan kuljetuksia kuuluu myös Vantille ja terveydenhoidon tarvikkeita viedään terveysasemille ja sairaaloihin. Myös käsidesi jaetaan näihin kohteisiin ympäri Vantaata.

Kiertävät mobiilivartijat huolehtivat Vantaan kaupungin ruokakassijakelusta.

Korona aikana kiinteistöpuolen kiertävät mobiilivartijat huolehtivat nyt myös Vantaan kaupungin ruokakassijakelusta. Vantaan kaupunki tarjoaa vanhuksille kauppa-apua ja elintarvikkeita kuljetetaan koteihin. Kaupunki on tilannut ruokakassien kuljetusta Vantin kiinteistöpalveluista. Päiväsaikaan kuljetus toimii normaalien reittien mukana ja iltasin kiertävät vartijat toimittavat kassin perille oman työnsä ohessa. Tässä myös nousee näkyväksi Vantin henkilökunnan joustavuus ja tahto auttaa eristyksissä ja muissa riskiryhmissä olevia ihmisiä. Ruokakassit noudetaan Heinon noutotukun pakkauspisteiltä ja kuljetetaan vanhuksille korona eritykseen kotiin. Vartijat toimittavat kassit kotiovelle ja vanhukset saavat ruokansa kotiin turvallisesti. Samalla myös ikäihmisille sekä muille riskiryhmille ohjeistettu karanteeni toteutuu, ja ihmiset saavat pysyä terveinä kotona.

Henkilökunnan ruokailu järjestetään Vantaan avoinna olevilla kouluilla.

Vantin kiinteistöpuolelle on ostettu käsidesiä 150 litraa varastoon, kertoo Vantin kiinteistöpuolen palvelupäällikkö Arja Nurmi. Jokainen työntekijä huolehtii omasta käsidesin käytöstä työpäivänsä aikana.

Koronakriisin alussa Suomessa on ollut pulaa käsidesistä ja pullot sekä etiketit ovat olleet toimijoilla loppu. Hinnat hyppäsivät aluksi taivaisiin käsideseissä ja toimijat käyttivät hyödyksi tilaajien ahdinkoa. Käsidesistä on pyydetty jopa 150 euroa viiden litran kanisterista. Kasvosuojille on myös tarvetta, ja niitä on toivottu käyttöön joissakin kohteissa. Tavarantoimittajat ovat huomanneet tässä markkinaraon, ja aiemmin euron maksaneiden suojusten hinta on monikertaistunut. Niiden saatavuus onkin ollut heikkoa kaikkialla Suomessa.

Rakennustekniikan puolella tehdään jo kesän korjaus- ja maalaustöitä. Nyt kausihuollot sekä korjaus- ja maalaustyöt on voitu kouluissa aloittaa jo aikaisemmin, kun tiloja on tyhjillään koulujen ja päiväkotien sulkemisten vuoksi. Tyhjillään oleville kouluille ostetaan myös Vantista kiertävää vartiointipalvelua.

Vartija käy kouluilla kolme kertaa päivässä kierroksella toteamassa, että kaikki on kiinteistössä kunnossa.  Tarkistamme, onko tehty murtoja tai ilkivaltaa. Samalla liian isot nuorisojoukot hajotetaan, jos heitä on kokoontunut koulujen pihamaalle. Kouluvartijat ovat näkyvissä avoinna olevilla kouluilla ja ovat samalla paikalla turvallisen aikuisen roolissa.

Nuorisojoukot hajotetaan, jos heitä on kokoontunut koulujen pihamaalle.

Koulujen ympäristöt ovat tyypillisesti sellaisia paikkoja, joissa nuoret viihtyvät. Pihojen kunnossapito ja siivous jatkuvat normaaliin tapaan, mikä on viesti ja esimerkki nuorille siitä, että paikkoja ei saa sotkea. Vantaan kaupungin ulkoilualue Kuusijärvi on sekin nuorison suosiossa kokoontumispaikkana. Vantaan Kuusijärven saunat ovat päässeet remonttiin tänä vuonna etuajassa ja saavat uutuuttaan hohtavat lauteet. Saunoissa voikin kylpeä, kunhan koronakriisi on ohitse. Vantin henkilöökunta lämmittää Kuusijärven saunat.

Avoinna olevilla kouluilla käy päivittäin koulun oman henkilökunnan lisäksi muitakin vanttilaisia, kuten kiinteistöhuollon henkilökuntaa lounasaikaan. Koronakriisin alkaessa huoltomiesten ruokailua jouduttiin porrastamaan kiinteistöpalvelun omassa taukotilassa Tuupakassa niin, että ruokailutilan ryhmä koko ei kasvaisi liian suureksi ja vastaisi annettuja hallituksen suosituksia. Kokeilu ei oikein onnistunut käytännössä, joten omassa tukikohdassa ei ole tällä hetkellä turvallisuussyistä ruokailumahdollisuutta. Henkilökunnan ruokailu järjestetään Vantaan avoinna olevilla kouluilla. Energiatankkaus onkin Vantin henkilökunnalle varmasti paikallaan kiireisten ja vaihtelevien työpäivien lomassa. Omalla päivittäisellä työpanoksellaan jokainen Vantin kiinteistöpuolen työntekijä auttaa Vantaan kaupunkia koronakriisissä ja takaa Vantaan kaupungille hyvät toimintaedellytykset omiin työtehtäviin ja työrooleihinsa.

Vantin Kiinteistöpalvelut

  • Tuottaa monipuolisia kiinteistönhoitopalveluja sekä erilaisia teknisiä-, kuljetus-, ja turvapalveluja Vantaalla.
  • Tavoitteena turvata asiakkaidensa alueen viihtyvyys ja laadukas kiinteistönhoito sekä kehittää kiinteistöjen ylläpitoa tuottavasti ja laadukkaasti.
  • Työllistää noin 200 eri alojen ammattilaista.
  • Ylläpidettävä pinta-ala on noin 930 000 neliötä.
  • Tehtäviin kuuluu kiinteistöjen kokonaisvaltainen kiinteistönhoito rakennuksissa ja pihoilla, missä laadukas kiinteistönhoito mahdollistaa kaupungin kiinteistöjen pitkän elinkaaren hyödyntämisen täysimääräisesti.
  • Tekniset kiinteistönhoitajat vastaavat ilmanvaihtojärjestelmien ja kiinteistöautomaation ylläpidosta sekä huollosta.
  • Kuljetuspalvelut vastaavat muun muassa kaupungin postin, hoitotarvikkeiden ja terveydenhuollon apuvälineiden kuljetuksesta.
  • Tekniset palvelut vastaavat kiinteistöjen ja toimitilojen ennakoimattomista ja vuosittaisista korjauksista, kirvesmies-, maalaus- ja rautarakennetöistä, ulkoalueiden rakenteiden ylläpidosta sekä leikkivälineiden tarkastuksesta ja uimahallien huollosta. Lisäksi ne hoitavat kiinteistöjen LVI-järjestelmiä eli ilmanvaihtoa, lämmitystä ja putkitöitä, ja vastaavat myös kiinteistöjen sähkötöistä sekä turvatekniikan tehtävistä, kuten murtohälytyslaitteiden aikamuutoksista ja käyttäjäkoodeista.

Kirjoittaja työskentelee Vantissa projektikoordinaattorina.