Blogi: Kuohupullot auki ja ravistimet helisemään, kun 1.6. koittaa!

Ville Liikanen uumoilee jo vapautumisen aikaa. Hänen heittonsa on, että kahdella ensimmäisellä viikolla baarikentällä rummutellaan koko menetetyn toukokuun kokoinen summa. Oi sitä high fivien, fist pumppien, hymyjen ja halien määrää, Liikanen kirjoittaa.

Merkintä kalenteriin baari-ihmiset. Maanantai 25.5. on se päivä. Siitä on viikko kun kuppiloiden ovet taas kiskotaan auki. Joten lomautusten loppuhuudot työnantajilta ja porukka valmistautumaan serviisiin!

Ajatushan kuulostanee kovin toiveikkaalta verrattuna arvioihin semikieltolain kestosta. Yksi puhuu pikkujouluajasta, joku kuppiladystooppi korisee keväästä 2021. Yhtään rajoitustoimia väheksymättä, eikä mitään näkemystä oikeasta ajankohdasta totisesti ole. Mutta mietitäänpä nyt.

Kuin katkaisijasta, kaikki ovet auki 1.6. Mikä meininki?

Oi sitä high fivien, fist pumppien, hymyjen ja halien määrää. Kuohupullot auki ja ravistimet helisemään. Sinänsä valistumaton heitto voisi olla, että kahteen ensimmäiseen viikkoon baarikentällä rummutellaan koko menetettyä toukokuuta vastaava summa. Toki, isot eventit ovat yhä pannassa, firmat ovat karsineet kesän aloitusjuhliaan ja turistit pysyvät maissaan. Ostovoima on pitkällä tähtäimellä heikentynyt.

Mutta tuommoisena purkautuvana siviiliflowna, on vaikea nähdä, että joku normaalisosiaalinen linnoittautuu vielä kotonaan, kun Netflixin Tiger King -sarjat on katsottu tappiin ja Skypen etäviinit väljähtyneet. Baarit tulevat olemaan täynnä, piste.

Vapautuksen jälkeinen juhlatunnelma tulee olemaan ennenkokematon karnevaali.

Tappiothan ovat olleet tuskalliset. Monelle firmalle myös väistämätön kuolinisku. Sekä yrittäjien että työntekijöiden henkilökohtainen kukkaro on tyhjä. Mutta vapautuksen jälkeinen juhlatunnelma tulee olemaan ennenkokematon karnevaali. Tietenkin monentasoinen sosiaalinen kanssakäyminen on nyt kielletty (esim. harrastuksissa), mutta ihmiset kaipaavat baariympäristöä ihan normiasioihin: kokoontumisiin, keskusteluihin, tapailuun, nauramiseen, suremiseen.

Uskon, että tällainen lyhyt "kieltolain" aika nostaa alan arvostusta suomalaisten mielissä. Kuten montaa muutakin ikään kuin itsestäänselvää asiaa oppii arvostamaan vasta, kun se viedään pois arjesta.

Sama koskee työntekijöitä. Kun työpaikka leikataan näin veitsenterävästi pois, omaa arkista työtään ja työpaikkaansa oppii arvostamaan ja katsomaan tuorein silmin. Tästä tietenkin tärkeimpänä, miettikää vaikka normaalia terveystilaa. Arkihan onkin luksusta!

Arkihan onkin luksusta!

Hallitus ilmeisesti miettii juuri purkuryhmää, joka suunnittelee tulevia askeleita rajoitteiden poistamiseksi. Baari- ja ravintolakentän kohdalla voisi toki täyden on/off-kuvion sijaan pohtia mahdollisia asteittaisia avaustoimia. Esimerkiksi, että asiakaspaikkoihin nähden sisään otetaan vain 50 prosenttia väkeä. Tai kalusteiden määrämittaisella sijoittelulla lisätään turvaväliä. Työntekijöiden hygieniasäännöt tehdään selviksi. Kesäterassien avoimessa tilassa luulisi myös olevan paljon riskittömiä toteutustapoja.

Tanskassa ja Norjassa on puhuttu, että ruuveja löysennettäisiin jo pääsiäisenä. Joskus on ehkä hyvä peesata, ja tarkkailla rauhassa, millaisia tuloksia naapurin toimista seuraa.

Kirjoittaja on lomautettu Hotelli Kämpin baarimanageri ja vuoden 2017 PRO baarimestari.