Blogi: Kuukauden lomautus ja hävikin torjumista Sveitsissä

Tätä kirjoittaessa 17. maaliskuuta Sveitsin hallitus on sulkenut pandemian kontrolloimiseksi muun muassa ravintolat ja baarit.

Hotellit, take-awayt, ruokakaupat, apteekit ja kioskit saavat toimia. Kioskit lienevät elintärkeitä, koska tupakka ja lotto. Alkoholiahan täällä Zürichissä saa joka paikasta. Vuorilla hiihtokeskukset päättivät kauden ennenaikaisesti sunnuntaina. Vaikka säät olivat vaihtelevia ja talvi lämpimin sataan vuoteen, kausi ei kuitenkaan tähän mennessä tainnut olla täysi katastrofi.

Oma työpaikkani sulki ovensa 19. huhtikuuta asti. Nyt mietinkin, miten saan kulumaan vähintään kuukauden lomautuksen. Toistaiseksi ulkona liikkuminen ja harrastaminen luonnossa on sallittua. Piipahdin työpaikalla tänään auttamassa ja ehkäisemässä ruokahävikkiä. Sitruunoita oli paljon. Yksi huhu kertoo, että kiniini auttaa. Useamman ravintolan omistajat sekä pomoni olivat asennuttaneet yhteen kohteeseen viime viikolla uuden walk-in-pakastimen, jonne yksiköt saavat arvokkaimmat raaka-aineet väliaikaisesti mahtumaan.

Palkanmaksu on työnantajan ensisijainen huolenaihe. Työnantajan vakuutus Sveitsissä turvaa 80 prosenttia palkasta. Eihän tässä muu auta kuin elää päivä kerrallaan eteenpäin, kohti uutta normaalia. Taidanpa järjestää viinikellarini seuraavaksi ja päivittää ravintolan soittolistan. Gesundheit!

Kirjoittaja on Aromin blogisti, joka toimii ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.