Blogi: Nyt on valmistautumisen hetki

Ravintoloissa kaivattaisiin poikkeustilanteissa puskurirahastoa. Ennusteita on vaikea tehdä, koska tilanteet muuttuvat yhtä nopeasti kuin säätilat, pohtii Sinnessä työskentelevä Karoliina Kaihovirta. Hän uskoo, että paljon on kuitenkin tehtävissä.

Nyt jos koskaan olisi hyvä, jos olisi olemassa puskurirahasto. Säästöjä sukan varressa tai hormiin unohdettu rahakätkö. Vuokrat juoksevat, palkat juoksevat, raaka-ainekustannukset juoksevat. Kaikki talosta ulos. Ravintolasalissa ei juokse enää kukaan, ei edes henkilökunta. Asiakkaita taloon ei houkuttele edes yli-innokas sisäänheittäjä. Sitäpaitsi, ylimääräiset kontaktit ovat nyt kiellettyjä.

Harva uskaltaa varata tulevaisuuteen mitään, ei edes ensi syksylle. Varsinkin muiden yrittäjien ja isojen ryhmien yhteydenotot loistavat poissaolollaan. Tunnelin päässä ei tällä hetkellä loista edes se kuuluisa junan valo, sillä ei ne junatkaan enää kulje.

Tilanteet muuttuvat nopeammin kuin säätilanne. Kun katsoo takaovesta ulos, pilkottaa aurinko ja etuovella odottaakin täysi lumimyrsky vain hetkeä myöhemmin. Vaikka sitä lunta kuinka yrittäisi lakaista pois ennakkoon, ei mikään riitä. Seuraavaksi tuleekin jo vesisade ja heti perään pakkanen sekä peilijää. Mikään ei tunnu tepsivän. Sitä valvoo yön ja saa pinnistettyä ulos yhden pienen kampanjan etkä ehdi edes painaa Facebookiin ”julkaise”-näppäintä, kun tilanne on taas maailmalla muuttunut. Simsalabim! Valvottu yö ja tehty markkinointimateriaali menivät hukkaan.

Selvää on, että aikaisempien vuosien myyntejä tai tapahtumia on turha seurata ja yrittää ennustaa tulevaa niiden avulla. Tällaista tilannetta ei vain aikaisemmin ole ollut. Ei ole mitään, mihin verrata. Tämän vallitsevan kauden kanssa ei voi oikein tehdä mitään muuta kuin elää tunti kerrallaan. Huomata tunnin päästä, että täällä vieläkin olemme. Onneksi.

Yhteinen tavoite tulevaisuuteen

Vaikka harva asiakas uskaltaakaan vielä varata tulevaisuuteen pöytiä, tilaisuuksia ja tapahtumia, nyt on hyvä hetki valmistautua. Kerätä voimavaroja tulevaan sesonkiin, sillä kyllä se sieltä vielä tulee. Sen on pakko. Nyt on aikaa hioa markkinointimateriaalia, à la carte -listoja ja lounaslistoja vaikka kaksi vuotta eteenpäin. Solmia kontakteja ja muistutella asiakkaita, että olemme täällä vielä. Valmiina sinua varten.

Nyt on myös aikaa pitää huolta henkilökunnasta. Vaikka lomautukset ovat hyvin monella tällä hetkellä arkipäivää, on entistä tärkeämpää pitää huolta siitä, että se oma, hyväksi havaittu henkilökunta voi hyvin ja haluaa lomautuksien jälkeen palata tekemään töitä juuri Sinulle. Tehkää jotain yhdessä, vaikka edes somen kautta. Valitkaa yhteinen tavoite tulevaisuuteen, olkoon se vaikka kokopitkämaraton tai sata luettua kirjaa.

Nyt on myös aika pitää huolta omasta itsestään. Käydä lenkillä. Nauttia raittiista ilmasta tai hyvästä kirjasta. Selata uusia reseptejä ja maailman trendejä. Nauttia kiireettömyydestä. Milloin viimeksi kalenterissasi oli tilaa omalle hyvinvoinnille? Ota siitä nyt kaikki irti.

Jonain päivänä aurinko paistaa vielä koko päivän. Toivotaan sen päivän olevan hyvin pian.

bistrosinne.fi

fabriken.fi

 

Kirjoittaja työskentelee porvoolaisen Bistro Sinnen myynnissä ja markkinoinnissa.