Blogi: Pohjoismaiden vertailusta selviää, missä tunnelmissa baarit käynnistelevät terassikauttaan

Kesä saapuu Pohjoismaden baarikentälle. Millaisessa tilanteessa Itämeren länsipuolella ollaan rajoitusten suhteen? Ja onko tulevaisuus yhtä usvainen kuin Suomessa, pohtii Ville Liikanen blogissaan.

Kouriintuntuvat rajoitukset ovat tulleet tutuiksi, ja toimineet. Nyt painetta alkaa olla, ainakin ajatuksen tasolla, harkita mahdollisten asteittaisten purkutoimien aikataulua. Jatkuuko baarien, ravintoloiden ja kahviloiden kiellot loppukesään? Riittääkö tämän hetkinen deadline 31. 5.?  Voidaanko rajoituksia purkaa porrastetusti pitkin suvea? Näillä näkymin alan akuutista tulevaisuudesta kuullaan mahdollisesti jo tulevana sunnuntaina tärkeitä suuntaviivoja.

Pohjolassa tautilukemamme ovat verrattain hyvät, ainakin maallikon silmin. jutun lopusta näet päivitetyt vertailulukemat. Millaisena tilanne sitten näyttäytyy Itämeren länsipuolella? Kysyin Ruotsista, Norjasta sekä Tanskasta tunnelmia, lähinnä baarikenttää koskien.

Ruotsi on rajoitustoimien outolintu, jota ainakin muu Eurooppa seuraa mielenkiinnolla, tai kauhulla. Kuolleissa lukemat ovat yli kuusinkertaiset Suomeen verrattuna. Ruotsissa ei siis ole baareja suljettu, mutta on sielläkin lukuisia sääntöjä:

  • Tarjoilulutilojen ruuhkautumista ja jonoja tulisi välttää.
  • Baaritiskiltä ei ole anniskelua, vain pöytiintarjoilua.
  • Jokaisella vieraalla on oltava istumapaikka.
  • Pöydät tulee asetella niin, että samassa tilassa olevien vierailijoiden määrä vähenee.

Tukholmassa Edringtonille työskentelevä Mirja Pulkkinen näkee, että kansankodissa tilanne on hieman kaksijakoinen.

Kentällä on todella paljon hiljaisempaa, hänen mukaansa. Turistiliikenne on vähentynyt ja myös paikallisten kuluttajien käyttäytyminen muuttunut, esim. juomat haetaan mieluummin monopolista ja nautitaan kotona.

Mutta baareissa ja ravintoloissa saa käydä, kunhan on terve eikä ole oireita. Aurinkoisella kelillä tämä voi aiheuttaa väen kokoontumisia tungokseen asti terasseille ja puistoihin, ja sieltä on napsittu ne kuvatkin iloisista ruotsalaisista elämässä huoletonta elämää ilman koronahuolia. Ruotsalainen kansanluonne ei tunne mitään avointa lynkkaysmielialaa, Pulkkinen miettii.

Ruotsissa ei baareja ole suljettu, mutta on sielläkin lukuisia sääntöjä.

Norjassa kiellot ovat pitkälti samankaltaiset kuin Suomessa, baareja koskien. Oslolaisen ISM cocktailbaarin vetäjä Chris Grotvedt on ymmärrettävästi huolissaan.

Hänen mukaansa Norjassa tulevaisuudesta ei ole selkeää kuvaa. Baarit ja ravintolat ovat ihmisten tärkeimpiä sosiaalisen kanssakäymisen areenoita, joten saattaa olla että olemme viimeisenä listalla paluuseen normaaliin. En näe ainakaan ennen kesä- tai heinäkuuta normaalitilaa. Ja tuskin kaikki ryntäävät suoraan baariin, Grotvedt pohtii.

Hän kuitenkin kiittelee Norjan valtion voimakkaita tukitoimia. Esimerkiksi baarit saavat 90 prosenttia kiinteistä kuluistaan esimerkiksi vuokrasta valtion kassasta ja lomautetuille työntekijöille kompensoidaan merkittävä prosenttiosuus palkasta.

Näin myös Ruotsissa, vaikka täyskieltoa ei olekaan, tukitoimia on. Yrityksille myönnetään erilaisia verohelpotuksia ja lainaa. Valtio myöntää väliaikaista vuokratukea ns. haavoittuville teollisuudenaloille ja pienyrittäjille, kuten ravintoloille. Valtion osuus kattaa 50 prosenttia vuokravähennyksestä ja enintään 25 prosenttia kiinteästä vuokrasta. Vuokratuki on voimassa huhti–kesäkuun ajan, brand manager Pulkkinen kertoo.

Työnantajia tuetaan  hänen mukaansa myös esimerkiksi niin, että lomautusten tai irtisanomisten sijaan työnantaja voi lyhentää työntekijöidensä työaikaa ja saada valtiolta tukea korvaamaan merkittävä osa työntekijän ylläpitokustannuksista. Työntekijälle jää edelleen 90 prosenttia alkuperäisestä palkasta, ja tämä mahdollistaa työsuhteen jatkumisen pitkällä aikavälillä ja työntekijä välttyy korvaushakemusrumbalta.

Tanskassa 10. 5. on tällä hetkellä baarirajoitusten päättymispäivä. Sen jälkeen on ollut puhetta asteittaisesta avaamisesta. Mutta yhtälailla lähitulevaisuus on utuinen.

Epävarmuutta on. Kuinka paljon ihmiset kuluttavat baareihin ja ravintoloihin kriisin jälkeen? On arveltu, että 8–10 prosenttia joutuu lopettamaan. Mutta kyllä tästä vielä voimalla tullaan, päättää Andre Laursen, joka toimii Copenhagen Distilleryn bar ja tasting managerina.

Laursenin mukaan Tanskassa on myös lanseerattu kolmenlaisia avustuspaketteja alan toimijoille. Niitä mitoitetaan bisneksen volyymin mukaan.

Harva osaa ennustaa kesää pidemmälle, miten ala tervehtyy tai kuluttajat käyttäytyvät.

Odotetusti take away on joka maassa nostanut paljon päätään, lähinnä ruuassa. Alkoholin osalta lainsäädännöllisesti Tanska taitaa olla avomielisin, sitten tuleekin Suomi. Ruotsissahan ei edes kaupasta saa yli 3,5-prosenttista juotavaa, ja Chris Grotvedt sanoo Norjan olevan "alkoholin Pohjois-Korea" mitä tulee ulosmyynnin mahdollisuuteen. Suomessa moni penäsi esimerkiksi viinin ulosmyynnin vapauttamista poikkeusaikana. Olisi varmasti ollut perusteltua varsinkin tässä tilanteessa. Toki harkittavissa muutoinkin.

Mutta vielä se rakas Ruotsi. Missä länsinaapurimme skene on kesälaitumien – ja terassien – jälkeen?

Kiperä kysymys, johon en osaa antaa kattavaa arviota. Tokikaan Ruotsissa ei vältytä laskusuhdanteelta, kun työttömyysaste kasvaa jo kohisten ja varmasti pieniä ja keskisuuria ravintoloita joudutaan lopettamaan, Pulkkinen pohtii Tukholmasta.

Yhteenveto: Akuutit tukitoimet vaikuttavat muualla suoremmilta, päättäväisemmiltä. Alan tervehtymisen ja kuluttajakäyttäytymisen suhteen harva osaa ennustaa kesää pidemmälle tarkemmin. Enemmän tai vähemmän syvissä vesissä kahlaa itse kukin. Ainakin vielä.

On sanottu, että vertailukelpoisimpia lukemia saa suhteuttamalla valtion todetut tapaukset per miljoonaan asukkaaseen. Niinpä kaivoin ne esille.

Koronaviruspandemian tilanne Pohjoismaissa  (ma 27. 4.)

  •  Suomi - Todetut tapaukset 847/1M. Kuolleet 35/1M.
  • Ruotsi - Todetut tapaukset 1874/1M. Kuolleet 225/1M.
  • Tanska - Todetut tapaukset: 1502/1M. Kuolleet 74/1M.
  • Norja - Todetut tapaukset 1393/1M. Kuolleet 38/1M.

Lähde: Worldometers.info

Kirjoittaja on lomautettu Hotelli Kämpin baarimanageri ja vuoden 2017 PRO baarimestari.