Blogi: Ruoka tuo iloa korona-aikaan

Mariaana Nelimarkan mielestä koronan aikaan on yhtä monta tapaa lähestyä syömistä kuin tavallisessa arjessakin. On normaalia arjen taklaamista ja juuri ja juuri selviytymistä, mutta ihan yhtä hyvin voi ottaa ilon irti rauhallisesta ajanjaksosta ja kannattaa paikallisia ravintoloita niin pitkälle kuin kukkaronnyörit riittävät.

Ensimmäinen ajatus, joka koronakaranteenista kumpuaa, on kotivaran täydennys. Mahdollista karanteenia varten hamstrataan säilykkeitä ja sitten niistä tietysti myös kokataan. Monissa kodeissa on etätöiden ja kotikoulun myötä niin kiire, että tehdään jos mahdollista vielä yksinkertaisempaa ja nopeampaa ruokaa kuin normaalisti.

’ndujaa pitsapohjassa.

Ruokatoimittajat ry tuo tähän tarpeeseen helppoa reseptiikkaa somessa, ja lukuisat bloggarit ovat kantaneet kortensa kekoon auttaakseen helppojen reseptien äärelle. Oma vinkkini ruokaisaan pastakastikkeeseen julkaistiin heti Ruokatoimittajien vinkkien avauksena. Siinä oli mukana ’ndujaa – jos et ole vähään aikaan asioinut Hakaniemen hallissa, sitä saa myös Roinisten verkkokaupasta.

Minusta näin ankeina aikoina pitää syödä hyvin. Jos eletään kodin seinien sisälle käpristynyttä pientä elämää, miksi maksimoida kurjuus kokkaamalla mahdollisimman halvalla, hätäisesti ja huonosti? Niin kauan kuin pysyy terveenä, voi syödä nauttien. Arjen yläpuolelle kohoamisessa auttavat esimerkiksi laadukkaat maustetahnat ja kastikkeet. Omaan keittiöön olen varannut ’ndujan lisäksi muun muassa pistaasitahnaa.

Minusta näin ankeina aikoina pitää syödä hyvin.

Tämä on myös hyvää aikaa tarkistaa, onko pakastimeen unohtunut paisteja tai säilykekaappiin tuliaisia matkoilta. Meiltä löytyi ainakin pari purkkia etanoita ja hanhirilletteä.

Myös leipomisesta on tullut yleistä kansanhuvia. Varsinkin lapsiperheissä on huomattu, miten kivaa yhdessä tekemistä leipominen on, ja kerrankin siihen on aikaa. Miksei kaikki ruoanlaitto voisi olla yhtä hauskaa?

’ndujaa pastakastikkeessa.

Kolmas pointti on tietysti kaupunkilaisten lukuisat mahdollisuudet, jos oma keittiö kyllästyttää. Nyt jos koskaan voi oman budjetin rajoissa tukea ravintolayrittäjiä ja tilata take awayta tai kotiinkuljetettua ruokaa. Makumatkailu ammattilaisten avulla on helppoa – poikkeusaikana on tarjolla ruokaa ravintoloista, jotka eivät ole koskaan ennen taipuneet take awayhin, kuten Farangista.

Ketteristä toimijoista on mainittava Villd, joka vaihtoi konseptia, kun varaukset sulivat alta. Villd valmistaa Vönerin kanssa yhteistyössä vegaanibrunssia ja kuljettaa sen seitsemän kilometrin säteelle ravintolasta. Finnjävelistä lähti heti karanteeniajan alussa ”maailman nopeinta karjalanpaistia” koteihin, ja saman ravintolaperheen Muru ja Pastis kiirehtivät mukaan Foodoraan, Muru lounasruoalla ja Pastis illallisannoksilla.

Demon Tommi Tuominen lanseerasi ensimmäisenä tähtikokin ruokakassin. Kerrankin misat tikissä, voi kotikokki huokaista, kun purkaa huolella suunnitellun ja esivalmistellun aterian ja lämmittää sen ohjeiden mukaan.

Sasu Laukkosen sushia saa nyt myös lounasaikaan.

Oran Sasu Laukkonen on harjoitellut sushin rullaamista tyttärensä kanssa jo monta vuotta. Rakkaus japanilaisiin makuihin kietoutuu tietysti Suomi-twistiin: makin täytteenä on jo nähty ainakin madetta. Sasu-sushi on osoittautunut supersuosituksi, ja Laukkonen laajensikin Oran aukioloaikoja pääsiäisviikolla merkittävästi, sushia saa nyt myös lounasaikaan.

Huippuravintolan ruokakassipalvelua ilman välikäsiä toteuttaa myös Spis, joka teki ensimmäiset toimitukset viime viikolla. Kokemus oli positiivinen – viiniparitus tosin piti kaivaa omasta kellarista, onneksi oli aitoon Spis-henkeen sopivia Noita Wineryn viinejä varastossa.

Spiesin ruokakassin sisältö.

Nyt kannattaa zoomailla kaupan hyllyt tarkkaan

Ruokakaupassa asioivalla kuluttajalla on tietyssä mielessä onnenpäivät nyt, kun ravintolat etsivät väyliä myydä ja toimittaa ruokaa koteihin. Monesti taustalla on pienimuotoinen paikallinen yhteistyö, kannattaa siis zoomailla hyllyt tarkkaan, mikäli vielä kauppaan uskaltautuu!

Kiitos reipasotteisten K-kauppiaiden hyvien ravintoloiden ruokia on kaupoissa valmiina annoksina, kuten vaikkapa Finnjävelin ruokia Töölöntorin K-marketissa. Lounaskahvila Raiku toimittaa Hämeentien varren pikkukauppoihin lounasannoksia.

Herttoniemessä vastikään avautunut ja rajoitusten myötä heti suljettu Fat Lizard -ravintola tekee pizzoja ja lounasannoksia paikalliseen markettiin. Mainiota yhteistyötä kauppakeskuksen sisällä!

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja, joka seuraa tiiviisti ravintola-alan ilmiöitä ja kehitystä ja tuntee ammattilaisten arjen.