Blogi: Tasapainotellen poikkeusoloissa

Poikkeusolot vaativat poikkeustoimia paitsi oman ajattelun, niin myös arjen toimivuuden suhteen. Muutos ei voi olla vaikuttamatta meihin jokaiseen ja kaiken lisäksi se on monikerroksista: vanhojen ajattelumallien, tapojen ja tottumusten muokkausta, joistakin irtipäästämistä, joidenkin uusien luomista, kirjoittaa Kaija Solana.

Oletko huomannut, mikä sinulle on poikkeusoloissa vaikeinta? Meillä kullakin on omanlaiset haasteemme. Toiselle vaikeinta voi olla pakotettu yksin oleminen, joka on erilaista kuin vapaaehtoinen. Jollekin haaste voi olla katkeamaton yhdessäolo muiden kanssa. Oli tilanne mikä tahansa, yhteinen haaste liikkumisrajoituksissa on oman sisäisen vapauden löytäminen. Sellaisen tilan, joka ei ole riippuvainen ulkoisista olosuhteista. Suhde itseen on nyt suurennuslasin alla.  

Tasapaino on itse luotava

Koska tuntuu kuin koko elämä olisi vaakalaudalla, on löydettävä arkeen uudenlainen tasapaino. Se(kään) ei synny itsestään, vaan tasapaino pitää luoda. Harmonia koostuu useiden asioiden tasapainosta ja tasapaino taas löytyy, jos ei ääripäiden kokemisesta, niin ainakin niiden tiedostamisesta ja ymmärryksestä. Tasapaino kun on suunnilleen äärilaitojen puolivälissä, keskikohdassa. 

Tuo keskikohta on löydettävä myös itsestä, sisäisesti. Se vaatii hiljentymistä ja itsetutkiskelua. Mikä kaikki minussa on tai ei ole tasapainossa? Mitä kehoni, mieleni tai sydämeni tarvitsee? Miten pidän huolta, että sanani ja tekoni ovat tasapainossa? Että tekeminen ja lepo pysyvät balanssissa? Itseään kuuntelemalla ja tarpeensa hyväksymällä voi auttaa itseään pääsemään nopeammin tasapainon tilaan. 

Häpeän syvät juuret

Uutisissa on kerrottu, miten monet yksinyrittäjät häpeävät sitä, että tarvitsevat nyt apua. Häpeä on sidoksissa vahvaan suorittamisen kulttuuriin: on pärjättävä yksin. Se on suomalaisen sisun varjopuoli, johon kenelläkään ei tässä tilanteessa ole varaa. 

Avun pyytäminen koetaan heikkouden merkkinä ja avun vastuunottaminen nöyryyttävänä. Kumpikaan ei ole totta, vaan sukupolvien ketjussa kulkeneen ajattelun käsityksiä, jotka voi koska tahansa kääntää omaksi tuekseen.

Syvällä alitajunnassa istuu käsitys, että jää toiselle kiitollisuudenvelkaan. Kun apu on annettu puhtaasta sydämestä, riittää vastalahjaksi vilpitön: kiitos! Tämä on yksi uuden ajattelun käännekohdista. Sen sijaan, että koetaan jäävämme jollekin velkaa, aletaankin ymmärtää, että saamamme hyvän voi myös pistää kiertämään. Vanha hyväveli-ajattelu: "I´ll scratch your back, you´ll scratch mine" ei enää toimi. 

On ajateltava laajemmin ja nähtävä, miten me kaikki olemme yhtä ja heijastumme toisiimme. Osat voivat vaihtua koska vaan. Kuka tahansa voi ajoittain tarvita apua ja jos myötätunto on kohdillaan, sitä on helppo antaa. On hyvä myös ymmärtää, että avunanto ja muut hyvät teot tulevat aina antajalleen takaisin – jossain muodossa, juuri oikeassa kohtaa. 

Antaminen ja vastaanottaminen tasapainossa

Moni on aulis antamaan apuaan, mutta vastaanottaminen voikin olla vaikeaa. Silläkin on viestinsä – kutsu syvempään itsensä tutkimiseen. Miksi minun on vaikea ottaa vastaan apua? Mitä se minusta kertoo? Pyytämällä ja vastaanottamalla apua asetamme itsemme haavoittuviksi. Paljastamme itsestämme jotain, jota emme tahtoisi ja siksi koemme häpeää tai syyllisyyttä. 

Ajan ainutlaatuisuus pakottaa meidät kohtaamaan itsemme juuri näin syvällisellä tasolla. Emme voi enää paeta itseämme vaan on uskallettava katsoa pimeimpäänkin nurkkaan ja tultava tietoiseksi, mitä minusta löytyy ja mikä minua ohjaa. 

Uskalla hakea ja pyytää apua sekä ennen kaikkea uskalla ottaa sitä vastaan! Juuri nyt olemme kaikki omalla tavallamme hauraita ja haavoittuvia. Se yhdistää ja inhimillistää meitä. Heikkoutena pitämämme onkin voimallista. 

Yksin ei tarvitse jäädä! Matalan kynnyksenkin tukea on saatavilla: 3 viikon Kyllä tästä selvitään! -minikurssi verkossa https://bit.ly/2VuphoP tai selkeyttävä yksityiscoachaus etänä https://bit.ly/2R2PWrp .

Kaija Solana on itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen muutosvalmentaja, inspiroiva puhuja ja kirjoittaja. Lisätietoja: www.kaijasolana.com

Kaija on kirjoittanut satoja blogeja ja itsensä johtamisen perusteoksen: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa.

Sulje mainos Tilaa Aromi