Blogi: Tuhansia kiloja banaaneja päivässä – koululaisten ruokakassijakelu on Vantaalla menestys

Minna Tuomi kertoo, että Vantaan ruokapalveluissa haasteellinen tilanne on otettu myötämielisesti vastaan. Monilla työtehtävät ovat muuttuneet, ja heille on annettu koulutusta uusiin tehtäviin.

Vantaan kaupunki on jakanut 2. huhtikuuta alkaen lounaspaketteja etäopetuksessa oleville esiopetuksen lapsille sekä peruskoulun oppilaille. Lounaspakettien jakelu on tarkoitettu perheille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa. Lapsen tai nuoren huoltaja voi hakea lounaspaketin jakelupisteestä kahdesti viikossa. Vantin rooli on hoitaa ruuan tilaaminen, pakkaaminen ja jakelu poikkeustilanteessa. Toiminnan muutos on vaatinut ketterää muutoskykyä koko ateriapalvelun tiimiltä ja saumatonta yhteistyötä sekä johdon, että Vantin ateriapalvelun suunnitteluosaston kanssa. Vantin tavarantoimittajien ja yhteistyökumppanien joustavuus on mahdollistanut lounaspakettien jakelun onnistumisen.

Lounaspakettien jakelu toteutetaan yhdeksässä Vantaan koulussa. Lounasjakeluun ei tarvitse etukäteen ilmoittautua. Tulossa ja työn alla näillä näkymin on kuitenkin tilaussysteemi ja seuranta hävikin minimoimiseksi.  Huoltajat noutavan lounaspaketin lapsilleen kaksi kertaa viikossa. Lounaspakettien jakelu pyritään järjestämään niin, ettei tilaan muodostu jonoa ja että muistetaan turvavälit.

 

1 400 kiloa näkkileipää pussitetaan ruokakasseihin itse.

Ensimmäinen ruokajakelu sujui erinomaisesti ja järjestelyt olivat onnistuneet. Vantti jakoi lähes 4 000 lounaspakettia, mutta määrää ollaan kasvatettu seuraaviin jakeluihin, sillä paketit loppuivat monesta paikkaa kesken aloituspäivänä. Nyt määrää on kasvatettu merkittävästi ja teemme lisää tuhansia lounaskassipaketteja päivässä. Lounaspaketti sisältää muun muassa näkkileipää, jogurtteja, hedelmiä, kuivamuonaa ja lämmitettäviä valmisaterioita, ja sen sisältö vaihtelee jakelupäivästä riippuen. Pakettien koostumuksessa on pyritty huomioimaan myös ravitsemussuositukset. Lasten mieluinen hedelmä ja terveystuote on banaani, jota onkin mennyt päivässä jopa 7 500 kiloa. Toinen koululaisille perinteinen tuttu tuote on näkkileipä, jota pakkaamme kasseihin 1400 kiloa päivässä. Näkkileipää jaetaan vain kerran viikossa. Viikon määrä kerrallaan, ja siinä onkin henkilökunnalle työrupeamaa, kun näkkileivät pussitetaan ruokakasseja varten Vantissa itse. Erityisherkkuna lapsille on lisänä täysjyväkaurakeksit, jotka täydentävät myös ravitsemussuosituksia.

Ateriapalvelujohtajamme Harri Koivula oli paikalla jakamassa lounaspaketteja niitä tarvitseville. Koivula totesi, että avuntarve oli todellinen, sillä monilla perheillä koronakriisi on iskenyt talouteen voimakkaasti. Hänen mukaansa asiakkaat olivat erittäin otettuja ja lounaspaketit menivät varmasti tarpeeseen.

Toimitamme lentokentältä karanteeniin siirretyille neljän päivän selviytymistarpeet.

Lähiopetuksessa oleville tarjotaan edelleen lounasta esiopetuksessa tai koulussa. Etäopetuksessa oleville ei tarjota lämmintä lounasta, sillä tarkoitus on, että itse ruokailu tapahtuu kotona. Lämpimän aterian valmistus jatkuu kuitenkin vielä 10 koulussa, ja niistä ruoka toimitetaan myös avoinna oleviin päiväkoteihin. Vantaan kouluista on suljettuna 21 ja päiväkodeistakin 26. Ruokatuotanto ja lämminruoka sekä palvelu kuitenkin on järjestetty lähiopetuksessa oleville lapsille paikan päällä.

Vantti toimittaa ruokia myös Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan tilauksesta karanteenissa oleville tukiverkon ulkopuolella oleville ihmisille. Lisäksi toimitamme lentokentältä koronakaranteeniin siirretyille henkilöille neljän päivän selviytymistarpeet. Paljon on siis uusia toimintatapoja, jotka tukevat hankalassa asemassa olevia ihmisiä. Vantti varmistaa omalla toiminnallaan monien vantaalaisten päivittäisen ruokailun järjestämisen haastavassa tilanteessa. Liiketoiminnassa muutokset on saatu vietyä läpi ketterästi ja Vantaan kaupungin väestölle tuotetaan terveellinen, täysipainoinen ja turvallinen mahdollisuus ruokailla erityisolosuhteissa.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen on vaikuttanut myös Vantin ateriapalvelun henkilökuntaan ja heidän työrooliinsa. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi kartoitimme ateriapalvelun henkilökunnan halukkuutta tehdä avustavaa työtä Vantin kiinteistö- ja puhtauspalveluissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ateriahuoltotehtävissä. Ateriapalvelupuolella työskentelee 370 työntekijää, joista 198 ilmoitti halukkuutensa siirtyä muihin tehtäviin. Lisäksi henkilökunnalla on mahdollisuus pitää nyt pois aiempia kertyneitä lomiaan. Useat työntekijät ovat siirtyneet tekemään töitä muihin liiketoimintoihin.

 

Osa Vantin ruokapalveluiden väestä siirtyi
pakkaamaan koululaisille jaettavia ruokakasseja.

Jos jotain hyvää haluaa löytää koronatilanteesta, se on yhteisöllisyys.

Työntekijät perehdytetään huolella uusiin työtehtäviinsä ennen töiden aloittamista. Henkilöitä siirtyy hoivapuolelle osastoille avustaviin tehtäviin ja puhtauspuolelle peruspuhdistuksen tehtäviin. Myös kiinteistöpuolen valvonta- ja järjestystehtäviin on siirretty henkilökuntaa esimerkiksi valvomaan turvavälejä sekä yleistä järjestystä ruokakassijakelupaikkoihin. Jos jotain hyvää haluaa löytää tästä hankalasta koronatilanteesta, niin se on yhteisöllisyys. Ihmiset haluavat olla mukana ja tekevät yhteistyötä yli rajojen eri liiketoiminnoissa auttaakseen muita. Vantissa tämä näkyy nyt siten, että yhteishenki kasvaa ja linkitymme paremmin tosiimme. Alamme tuntea työtoverit paremmin myös muista liiketoiminnoista ja tulemme läheisimmiksi ja lähemmäksi toisiamme. Raja-aidat ja turhat asiat karisee pois. Haluamme auttaa omalla työllämme vantaalaisia sekä Vantaan kaupunkia ja teemme sen yhdessä. Yhteistyö on yrityksen voimavara, ja se lisää työtyytyväisyyttä ja työhyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Näitä asioita Vantti vaalii myös jatkossa.

Vantin Ateriapalvelut

  • Liiketoiminta 22,5 miljoonaa euroa
  • Henkilökuntaa 370
  • Keittiöitä 189
  • Tarjoiltuja annoksia/kk noin 850 000 kpl
  • Perunaa syödään kouluissa/vuosi 50 000 kiloa
  • Teemapäiviä vuodessa 12
  • Ruokittavia oppilaita/päivä noin 20 000
Malli koululaisille jaettavasta ateriapaketista. Näkkileivät pussitetaan itse, ja ne jaetaan kerran viikossa.
Malli koululaisille jaettavasta ateriapaketista. Näkkileivät pussitetaan itse, ja ne jaetaan kerran viikossa.

Kirjoittaja työskentelee Vantissa projektikoordinaattorina.