Bocuse d'Or astui uudelle aikakaudelle – Suomea edustaa Johan Kurkela

Johan Kurkela voitti historian kovatasoisimman kilpailun Suomen Bocuse d'Or -edustajan paikasta. Hän oli harjoitellut kilpailua varten täysipäiväisesti neljä kuukautta Unileverin tuella.

Bocuse d'Or Academy Finlandin keskiviikkona järjestämä Suomen edustajan valintatilaisuus kokosi ennennäkemättömän joukon: kolme kaikkensa antanutta ehdokasta ja Kellohallin täydeltä kannustajia. Samalla julkistettiin kauden 2022–23 tukijoukot, jotka panostavat Bocuse d'Or -yhteistyöhön yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Kolmannes budjetista ohjautuu suoraan yhdistyksen kilpailutoimintaan, ja tämä mahdollistaa Suomen joukkueen täysipainoisen harjoitteluun.

Bocuse d'Or astui Suomessa monta askelta eteenpäin: ensi kertaa kansallisessa karsintakilpailussa oli mukana kilpailija, joka oli saanut sponsorin jo tätä kilpailua varten valmistautumiseen. Unileverin kunnianhimoinen hanke tukea nuorta nälkäistä kokkia kantoi hedelmää: neljän kuukauden tuen, keittiön ja raaka-aineet käyttöönsä saanut Johan Kurkela päihitti kilpailijansa.

– Kautta linjan maullisesti harmoninen ja herkkä, tyylikäs kokonaisuus alusta loppuun, totesi tuomaristo yksimielisesti voittajasta, kilpailun päätuomari, Bocuse d'Or Academy Finlandin presidentti Eero Vottonen perusteli.

Johan Kurkelan Peura-annos.
Johan Kurkelan Peura-annos.
Voitokkaat Kalle Tanner, Johan Kurkela ja Aino Kasanen.
Voitokkaat Kalle Tanner, Johan Kurkela ja Aino Kasanen.
Johan Kurkelan Hummeri-annos.
Johan Kurkelan Hummeri-annos.
Kilpailijat: Johan Kurkela, Ismo Sipeläinen ja Kristian Vuojärvi.
Kilpailijat: Johan Kurkela, Ismo Sipeläinen ja Kristian Vuojärvi.

Vottosella oli syytä tyytyväisyyteen, sillä uuden muotoinen kilpailu onnistui kaikilla tasoilla: Kellohallilla käytiin erittäin korkeatasoiset karsinnat. Hän oli ylpeä siitä, miten joukkueet laittoivat itsensä likoon. Kurkelan kovat vastustajat olivat Ismo Sipeläinen ja Kristian Vuojärvi tiimeineen.

– Kandidaattien kovan kilpailutaustan takia loimme tehtävän, jossa haettiin maksimaalista makua. Oli selvää, että kaikki kestävät painetta, ja nyt halusimme nähdä, mihin he parhaimmillaan kykenevät. Johan Kurkelan annos eurooppalaisesta hummerista olisi ollut Lyonissa viiden parhaan joukossa, ja myös peura oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Lihan kypsyydessä hän onnistui parhaiten, Vottonen totesi.

Pisteissä erot olivat selvät: Kurkela voitti pistein 638. Toiseksi tullut Sipeläinen jäi 569 pisteeseen ja Vuojärvi pari pistettä alle viidensadan. Valintaa voi pitää myös sukupolvenvaihdoksena: Kurkela päihitti Sipeläisen, jonka assistenttina hän on oli kaudella 2017-2019.

Tinkimättömyys ratkaisi

Johan Kurkelan voittotuuletus oli suomalaisten kokkikilpailujen aatelia. Niin oli myös miehen suoritus: hän hioi annoksensa eurooppalaisesta hummerista ja valkohäntäpeuran satulasta neljän kuukauden täysipainoisen treenijakson aikana viimeistä yksityiskohtaa myöten täydellisiksi.

– Unileverin tuki oli projektille elintärkeä. He mahdollistivat sen, että pystyin ottamaan jokaisen yksityiskohdan huomioon. Meillä ei ollut mitään kaupasta ostettua, ja se antoi viimeisen silauksen ulkonäköön. Pystyin keskittymään karsintaan tinkimättömästi aivan kuin varsinaiseen kilpailuun, Johan Kurkela toteaa.

Hän muun muassa printtasi muotteja, astioita ja annosten koristeita harjoituskeittiön 3D-tulostimella. Makumaailmoissa Kurkela rohkeni kauas perinteisestä skandinaavisesta tavasta tarjoilla hummeria, ja peuran viimeistelyssä hän hyödynsi vahvaa savuaromia japanilaisesta grillistä.

Kilpailun ratkettua täydellisesti onnistuneen suorituksen jälkeen Kurkelalla oli hetken takki tyhjä ja pohjattoman onnellinen olo. Hän oli täyttänyt yhden lupauksen:

– Hain paikkaa Matti Jämsénin muistolle, ja se piti fokuksen koko ajan. Matti opetti minulle tinkimättömyyden. Toivon, että hän olisi näkemässä tämän. Saimme kisan alussa muutettua jännityksen draiviksi, tämä oli paras suorituksemme!

Matti Jämsén opetti minulle tinkimättömyyden.

Nyt ei ole varaa jäädä nostalgisoimaan: treenit varsinaista Bocuse d'Or -kisaa varten alkavat heti. Kurkela paljasti tehneensä jo kilpailutehtävää varten ajatustyötä.

– Tieto Budapestissä järjestettävän Euroopan-kilpailun ensimmäisestä pakollisesta raaka-aineesta tuli lokakuun puolivälissä. Se on saksanhirvi, joten voimme hyödyntää annoksessamme elementtejä peura-annoksesta, Kurkela kertoo.

Suomen joukkueen Bocuse d’Or -kaudelle 2022-2023 muodostavat Johan Kurkela, assistentti Aino Kasanen ja valmentaja Kalle Tanner. Tähtäin on maaliskuun 2022 lopussa Budapestissä.

Sponsorointi uudelle tasolle - mukana tv-ohjelma

Tulevalla kilpailukaudella Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden takaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto elintarviketeollisuuden yrityksiä.

Yritysten yhteinen satsaus on kaikkiaan 1,5 miljoonaa euroa, summa josta suomalaiset kokit eivät ole uskaltaneet edes haaveilla aiemmin. Potti jakautuu varsinaiseen kilpailutoimintaan sekä ilmiön rakentamiseen, jossa K-ryhmä ottaa vetovastuun.

Näkyvin osa ilmiöittämistä on Neloselle kuvattava tv-sarja, joka kertoo Suomen edustajan matkasta kohti kilpailua. Ohjelman kuvaukset käynnistyivät Kellohallilla keskiviikkona.

Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat Arla, Fredman, HKScan ja Unilever. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi sekä Paulig. K-ryhmästä Bocuse d’Or matkaa tukevat K‑Citymarket ja Kespro.

– Yhteistyömme laajan kumppaniverkoston kanssa luo Suomen joukkueelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Samalla se tuo kumppaniemme mahdollistaman laajan mediapinnan myötä maailmanluokan kilpailun nyt ensimmäistä kertaa kaikkien ruuasta kiinnostuneiden suomalaisten ulottuville, sanoo Bocuse d’Or Academy Finlandin hallituksen puheenjohtaja Aki Wahlman.

Yksi tapa terävöittää toimintaa on sitouttaa Suomen aiemmat Bocuse d'Or -edustajat entistä vahvemmin akatemian toimintaan. Tämä näkyi muun muassa karsintakilpailun tuomaristossa, jossa jokaisella kokilla oli vahva side kilpailuun. Eero Vottosen vetämässä tuomaristossa annoksia arvioivat Mikko Kaukonen, Antti Lukkari, Pekka Terävä, Henry Tikkanen ja Tommy Myllymäki. Keittiötuomareina toimivat Anni Peräkylä ja Sauli Kemppainen.

Sulje mainos Tilaa Aromi