Ei tullut haukea, vaan sataprosenttinen kasvisannos kilpailun yhteistyökumppanin Metron valikoimista ammentaen. Se saa kokin mietteliääksi.

– Kasvista osasin toki uumoilla, mutta ettei saa käyttää mitään maitotuotteita tai munaa – se aiheuttaa haasteita. Se on tosi haastavaa varmasti kaikille. Vegaanius tekee tehtävästä huomattavasti hankalamman, Eero Vottonen pohti tuoreeltaan.

Hän myöntää, ettei ole tottunut vegaanikokki.

Vottosen ja Miikka Mannisen tiimi on jo tähän asti vakuuttanut vahvalla kasvisosaamisella ja erinomaisilla mauilla. Nyt pitää kuitenkin miettiä kokonaisuus toisin.

– Tiedän, miten kasviksia tehdään, mutta kokonaisuus jää vähän latteaksi, jos ei saa käyttää mitään eläinperäistä. Kasvikset rakastavat voita ja juuston makua, ja kananmunalla saa tehtyä tosi paljon. Nyt mitataan tosi paljon kokin taitoja!

Vottonen muistuttaa, että on monia täysin kasvispohjaisia klassikoita, jotka ovat herkullisia. Ensimmäisenä tulee mieleen klassinen latva-artisokkapata. Mikään seitankikkailu ei tässä kisassa toimi.

 – Tämä on oikea kokkikilpailu, pitää miettiä miten kasviksen saa laulamaan!

Tuttuun tapaan kotimaa kunniassa

Tehtävänannossa mainitaan, että kasvisannoksen raaka-aineet saa valita Metro Marketin 146 raaka-aineen valikoimasta. Keskeistä on kuitenkin se, mitkä kaksi raaka-ainetta kokki valitsee kotimaastaan. Myös pisteistä viidesosa tulee siitä, miten hyvin oman maan ruokakulttuuri, maantieteellinen erityisyys ja alkuperä tulevat esiin annoksessa.

Vottosella on tasan kuukausi aikaa toimittaa kasvisreseptinsä kilpailun järjestäjälle. Herkullinen ja kokeileva kuukausi – aivan kuin kisajärjestäjä toivoo, syntyy nyt maailmanlaajuinen huippuluokan laboratorio, jonka ainoa tarkoitus on luoda maailman paras vegaaninen annos!