Brekkie time australialaiseen tapaan

Kuljeskelen pitkin Adelaiden keskustan katuja etsien kahvilaa ja mietin, että onkohan mikään paikka auki sunnuntaina kello seitsemän aamulla. Löydän useammankin avoinna olevan kuppilan ja ilokseni huomaan, että paikalla on muitakin kahvin janoisia. Australialaisille kahvi on elämäntapa ja siihen halutaan panostaa.

Australialaiset haluavat nauttia laadukasta, taidolla valmistettua kahvia. Tämän vuoksi he ostavat kahvinsa pääosin ravintoloista. Sille on aikaa kiireisimpinäkin arkiaamuina. Kahvilat Australiassa ovat tasokkaita, viihtyisiä sekä persoonallisia. Tuotteen laadusta ei haluta tinkiä, minkä vuoksi työntekijät ovat asiantuntevia ammattilaisia, baristat valmistavat kahveja kuin taideteoksia. Latte art Australiassa ei ole vain kiva yllätys, vaan se on taidonnäyte hyvästä kahvista, josta saa nauttia joka kupillisella.

Koska kilpailu on kovaa ja kahvin valmistaminen on taidokasta kaikkialla, haluavat yritykset panostaa sisustukseen ja erottautua myös sen avulla. Jokainen kuppila on erilainen ja koska suurin osa ravintoloista on yksityisen omistamia, ei samanlaista kahvilaa tule heti vastaan. Jokaiselle mielentilalle ja tilanteelle löytyy varmasti oma paikkansa.  Joskus aika kuluu vain kahvikupin ääressä katsellessa ympärilleen ja ihastellessa ihania erilaisia yksityiskohtia.

Australialaisilla on myös omat nimityksensä meille tutuille erikoiskahveille. Ne on hyvä osata, jotta saa kahvinsa juuri sellaisena kuin mielii.

  • Short black = Espresso
  • Doppio = Tupla espresso
  • Long black = Americano
  • Piccolo late = Mini latte
  • Skim milk = Rasvaton maito
  • Skinny latte = Latte rasvattomalla maidolla

Listalta saattaa löytyä myös meille aivan uusia juomia, joiden avulla koko perhe pääsee nauttimaan yhteisestä kahvihetkestä.

  • Flat white = Cappuccino kevyemmällä maitovaahdolla
  • Babyccino = Lapsille tarkoitettu juoma, vaahdotettu maito ja kaakaojauhoa
  • Puppyccino = Koirille tarkoitettu juoma, vaahdotettu täysmaito

Parasta herkkua tuoreen espresson lisäksi Australian kahviloissa ovat aamupala-annokset, brekkie bowlit, toastit ja smoothiet. Terveellisyys ja tuoreus korostuvat annosten upean ulkonäön lisäksi.   Annosten yksinkertaisuus antaa arvoa tuoreille, maukkaille, paikallisille raaka-aineille. Oikean kypsyinen avocado murskattuna vasta paistetun sourdough-leivän päällä ei pippurin, suolan ja hyvän oliiviöljyn lisäksi muuta kaipaa. Tämän klassikon lisäksi et voi olla törmäämättä menulla uppomuniin, acai bowliin tai veggiemite-toastiin. Viikonloppuisin parhaimpiin kahviloihin joutuu jopa jonottamaan, että pääsisi aloittamaan oman päivänsä lumoavalla aamupalalla, mutta se on sen arvoista. Mikä saakaan päivän paremmin käyntiin kuin tuore kahvi ja herkullinen, fressi aamupala.

Kirjoittaja on ravintola-alan ammattilainen, joka viettää välivuotta Australian makujen parissa matkustellen.