Brittien sairaalaruoka murroksessa

Britannian sairaalaruoka on viime aikoina saanut kuulla kunniansa julkisessa sanassa. Lääkärit, tunnetut mestarikokit ja potilasyhdistykset ovat alkaneet vaatia sairaalaruuan vallankumousta.

Tunnettu televisiokokki Jamie Oliver puuttui muutama vuosi sitten kouluruokaan ja sai paljon aikaan sen kohentamisessa. Nyt täällä on ilmeisesti tarve samanlaiseen uudistukseen sairaaloissa. Useita kampanjaryhmiä on perustettu asian ajamiseen: tunnetuimmat niistä ovat Better hospital food ja Foodwatch.

Lääkärit ja monet muutkin korostavat, että sairaalaruoka on yksi potilaan kuntoon ja toipumiseen vaikuttava tekijä. Lääketieteessä ja hoidoissa on edistytty paljon, mutta ruoka terveystekijänä näyttää monilta sairaaloilta unohtuneen.

Tilanne ei kuitenkaan ole aukottoman huono. Esimerkiksi Lontoon Brompton-sairaala on kuulu hyvästä ruuastaan. Kun omaiseni muutama aika sitten sairastui, sain omakohtaista kokemusta kahdenkin lontoolaissairaalan ruuasta, eikä ruoka minusta ollut huonoa. Mutta kysymyksessä olikin Lontoon ehkäpä paras opetussairaala, Yliopistollinen sairaala ja sen haaraosasto. Jotkut sairaalat ovat myös alkaneet käyttää dieteetikkoa apunaan aterioiden suunnittelussa varsin hyvin tuloksin.

Potilaat eivät halua syödä

Monessa englantilaisessa sairaalassa ravinnon taso ja luonne ovat kuitenkin yhä sellaisia, että ne pikemmin heikentävät potilasta kuin edistävät hänen toipumistaan. Potilaat eivät halua syödä tarjolle tuotua ruokaa, koska se on niin vähän ruokahalua herättävää, ja usein suorastaan epäterveellistä. Tutkimuksen mukaan huomattava osa aterioita menee koskemattomana suoraan roskapönttöön. Henkilökunta monissa sairaaloissa myöntää, että he eivät itse moista ruokaa suuhunsa pistäisi.

Potilaat rukoilevat omaisiltaan, että nämä toisivat heille kotiruokaa. Foodwatchin tutkimuksen mukaan 40 prosenttia potilaista saa ruokaa kotoaan, ja usein potilaan kunto on huomattavasti parantunut kotiruuan ansiosta.

Potilaat eivät aina saa tarpeeksi kaloreja. On arvioitu, että vuodesta 2003 kaikkiaan 499 potilasta on kuollut aliravitsemukseen Britannian sairaaloissa. Muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan 180 000 potilasta joka vuosi on lähtenyt sairaaloista aliravittuina. Toisen tutkimuksen mukaan joka kolmas sairaaloiden tai hoitokotien potilas on aliravittu tai häntä uhkaa aliravitsemus. Monet potilaista tosin tulevat sairaalaan valmiiksi aliravittuina.

Ei herkkuja

Potilaat eivät voi vaatia herkkuravintolaruokaa, mutta heillä on oikeus kunnolliseen ja terveelliseen ruokaan, kampanjoissa tähdennetään. Potilaat eivät saa sairaalaruokaa alas, koska se voi olla kurjinta mahdollista perinteisen huonosti valmistettua brittiruokaa, liian pehmeäksi keitettyjä vihanneksia tai perunamuusia yhtä vähän ruokahalua herättävine tykötarpeineen. Ruoka voi myös olla täysin sopimatonta joillekin potilaille. Monesti potilaat tarvitsisivat lihalientä tai kuumaa keittoa. Sen sijaan heidän lautaselleen ilmestyy väsyneen näköinen tonnikalavoileipä.

Lontoolainen sydänkirurgi tohtori Aseem Malhotra on julkisesti kauhistellut, että esimerkiksi sydänpotilaille voidaan sairaaloissa tarjota juuri sitä roskaruokaa, joka on heille sydänvaivat aiheuttanut. Hän oli juuri pelastanut eräänkin potilaan hengen vaikealla sydänleikkauksella, kun tälle tuotiin leikkauksen jälkeen syötäväksi hampurilainen ranskalaisten perunoiden kera. Tohtori oli ollut aikeissa varoittaa potilasta tällaisesta ruuasta. 

Valmisruokafirmat asialla

Mutta miksi sairaalaruoka nyt yhtäkkiä on muodostunut polttavaksi ongelmaksi? Ensinnäkin useimmat sellaiset potilaat, jotka aikaisemmin hoidettiin sairaalassa, hoidetaan nyt kotona. Sairaalassa viruvat vain vaikeimmat tapaukset, joiden ravintoon pitäisi kiinnittää poikkeuksellisen paljon huomiota.

Toisekseen sairaalaruoka oli aikoinaan tuoretta ja keitettiin paikalla, sairaaloiden keittiössä. Nyt suurin osa sairaaloista on supistanut keittiötään ja ulkoistanut säästösyistä ruuan valmistuksen yksityisille valmisruokafirmoille. Ne valmistavat usein ylipakattua ja yliprosessoitua ruokaa. Se tuodaan pakastettuna sairaaloihin ja lämmitetään niiden keittiössä. Asiantuntijoiden mukaan tästä järjestelmästä ei ole hyvää seurannut eikä voikaan seurata.

Potilaan erikoistarpeet on unohdettu, ja ulkoistetut sairaalaruokapalvelut tuottavat liian usein standardisoituja, ei kovin terveellisiä annoksia. Vaikka firmat värväisivätkin mestarikokkeja ja dieteetikkoja avukseen, noissa olosuhteissa sillä ei ole vaikutusta, kuten eräskin tunettu kokki totesi erotessaan tehtävästään.

Kun vielä lukuisat pienet sairaalat on lopetettu, ja sairaaloista on tehty suuria 1000 petin yksiköitä, tilanne on entisestään huonontunut. Massasairaalat johtavat massaruokailuun; ruuan jakelu niin monelle potilaalle yhtä aikaa on hankalaa. Potilaat saavat usein ruuan täysin jäähtyneenä.

 

 

Nyt juuri, kun sairaaloiden potilaat ovat heikompia kuin aikaisemmin tilanne on siis huonompi kuin 20 vuotta sitten.

Komitea suosittelee vähimmäisstandardeja

Äskettäin Britannian konservatiivisen hallituksen terveysministeri Jeremy Hunt päätti vihdoin asettaa komitean tutkimaan sairaalaruokaa. Tämän Food Standard Panelin raportti julkaistiin jokin aika sitten. Asiantuntijat ja paremman sairaalaruuan puolesta kamppailevat tahot eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä, sillä komiteassa oli jäsenenä myös edustaja ruokafirma Apetitosta, joka on yksi suurimmista ulkoistetuista sairaalaruuan tuottajista ja jolla tietenkin oli oma lehmä ojassa.

Yhtäkaikki, komitean mietinnössä myönnetiin, että vaikka parannustakin on tapahtunut, ongelma on viime aikoina kärjistynyt. Mietinnössä suositeltiin yleisiä vähimmäistandardeja sairaalaruualle ja sakkoja sairaaloille, jotka eivät noudata niitä. Suositusten mukaan sairaaloiden olisi tehtävä ruokaa koskevia laillisesti sitovia sopimuksia. Sairaaloiden ruokapuolta tulisi tarkistaa ja tutkia jatkuvasti, ja tulokset tehdä julkisiksi. Sairaaloille pitäisi antaa julkisia arvosanoja niiden ruuasta.

Takaisin omiin keittiöihin

Varsin yleinen vaatimus kampanjoissa on ollut, että sairaalaruuan valmistus palautetaan sairaaloiden omiin keittiöihin, jotta ateriat voidaan paremmin räätälöidä potilaan tarpeiden mukaan.

Toinen vaatimus on ollut, että koska varsinkin vanhus-potilaat eivät kykene syömään niin paljon yhdellä aterialla, heille pitäisi antaa enemmän välipaloja, esimerkiksi kello viiden tee herkullisen tuoreen hedelmäkakun kera.

On myös niin sairaita potilaita, että he eivät voi noudattaa ateria-aikoja. Tällaisia potilaita pitäisi ehdottomasti ruokkia aina tarpeen mukaan ympäri vuorokauden. Mutta 24 tunnin palvelun voivat tarjota vain sairaalan omat keittiöt. Tästä ongelmasta on monta tarinaa jopa omassa tuttavapiirissä. Eräs ystäväni synnytti pitkään aamutuimaan. Rasittavan synnytyksen jälkeen hän olisi vihdoin halunnut juoda ja syödä jotakin. Mutta teekupin ja leipäkannikaan saaminenkin oli kiven takana, koska aamiaisen aika oli jo ohi.

Automaatit valtasivat sairaalat

Kampanjoiden jäsenet kantavat Jeremy Huntille kaunaa siitä, että hän ei ole kieltänyt roskaruokaa myyvien ketjujen ravintoloiden, kahviloiden ja automaattien tuloa sairaaloihin. Aikaisemmin sairaaloiden kahvilat olivat vapaaehtoisten käsissä, ja niissä myytiin terveellisiä, kotona valmistettuja eineksiä. Nyt ovat pikaruokaketjut kuten Burger King tai Costa cafe vallanneet alaa sairaaloissa. Tämä todettiin takavuosina aikamoiseksi ongelmaksi kouluissa, joissa se paljastui usein koululaisten ylipainon lähteeksi. Sairaaloissa tutkimus on kertonut, että jos roskaruokaa on sairaaloissa tarjolla, potilaat myös ostavat sitä.

Sairaalaruoan parantaminen ei paljoakaan maksaisi, sillä ruokakulut muodostavat vain yhden prosentin sairaaloiden kuluista. Kun potilaat vielä hyljeksivät sairaalaruokaa ja jättävät lukuisia aterioita syömättä, epäkelvot ateriat ovat myös hirveää haaskausta.