Bryggeri Helsingin avajaisissa sahti rantautui Saksaan

Suomen lipuin ja sinivalkoisin ilmapalloin koristeltu Bryggeri Helsinki houkutti avajaisiinsa mukavasti väkeä. Hanoista virtasi Bryggerin omien oluiden lisäksi tuoretta sahtia.

Bryggeri Helsinki in Berlin avattiin virallisesti viime viikon torstaina eli 6. syyskuuta. Prenzlauer Bergin kaupunginosassa sijaitseva olutravintola tarjoilee pienpanimotuotteita ja ruokaa samalla konseptilla kuin emoravintolansa Helsingissä.

Avajaisbileissä tarjottiin suomalaista ruokaa graavilohineen, muikkuineen ja ruisleipineen. Ruokajuomaksi sai valita tuoretta sahtia, jonka Kääriäisen Pekka, Bryggerin omistaja ja pitkän linjan sahti- ja pienpanimoyrittäjä, oli kuskannut paikalle edellispäivänä Lammilta pakettiautolla.

Avajaisissa oli mukana Berliinissä asuva, ruoka- ja juomakulttuurista kirjoittava toimittaja Ida Reihani. Pienpanimokulttuurista kiinnostunut toimittaja oli kyllä kuullut sahdista usein aiemminkin, mutta vasta nyt hän pääsi asian äärelle konkreettisesti. Maistellessaan sahtia Reihanin ilme oli mietteliäs, mutta lopulta arvio oli varsin positiivinen.

– Hyvin erilaista kuin mitä ajattelin, vaikka toki banaanimainen aromi tulee esille, kuten osasin odottaakin. Sahti on vahvempaa kuin luulin, ja tuntuma on jollain tavalla samanlainen kuin joissakin barley wine -oluissa. Ette kai te tätä janoon juo? Ruokajuomana tämä varmasti toimii hyvin.

Olutravintolan perustaminen Berliiniin on Kääriäisen pitkäaikainen haave. Konseptiin on vahva luotto, eikä pelkästään sen ansiosta, että pohjoismaisuus puree nyt Berliinissä. Kaupunkiin on ilmaantunut aivan vastikään kolme suomalaista ravintolaa: Bryggerin lisäksi Palsta ja Savu. Uskoa toiminnan kannattavuuteen antaa myös ravintolan fiksu sijainti vilkkaalla alueella, jossa on useita muitakin craft beer -baareja. Kivenheiton päästä Bryggeristä löytyvät esimerkiksi italialaista olutta tarjoava Birra, rock-henkinen Monterey Bar ja Stone Brewingin taproom. Olutharrastajan on siis helppo kierroksellaan löytää myös suomalaiset pienpanimotuotteet eli Bryggerin valikoima.

Mutta miten Bryggeri aikoo sitten erottautua muista alueen olutravintoloista, tai ravintoloista ylipäätään? Suomalaisuudella tietenkin. Ravintolan ohjaksia pitelevä Ismo Piispanen toteaa, että ei se toki helppoa ole; ravintolayrittäminen Berliinissä. Tarjontaa on joka kulmalla, eikä paikallisille ole mikään juttu lähteä ulos syömään. Berliinissä syödään joka tapauksessa ulkona helposti neljä, viisi kertaa viikossa. Olennaista onkin tarjota jotain erityistä eli jotain, joka herättää mielenkiinnon.

Samaa tuntuivat sanovan myös paikalliset avajaisvieraat. Suomalaisten ei kuulemma kannattaisi pyrkiä imitoimaan berliiniläisiä. Se, mikä sai monet berliiniläiset pistäytymään paikalle, oli autenttiselta tuntuva suomalainen fiilis suomalaisine muusikkoineen. Mitään Suomi-kliseitä ei kuitenkaan kaivattu. Normaali suomalainen ravintolameininki, johon kuuluu hyvä ruoka ja juoma, tuntui riittävän ja viehättävän.

Bryggeri Helsingin yhteydessä toimii myös Anne Piispasen vetämä maahantuonti- ja vähittäismyyntiyritys, Finnische Getränkehandel & Import FGI GmbH:a, josta berliiniläiset saavat ostaa suomalaisia pienpanimotuotteita, tisleitä ja elintarvikkeita.

Maria Markus – makuseikkailuja maailmalta metsästävä journalisti ja olutsommelier.