Cafe Tarinassa ei tarvitse tasapainotella tarjottimen kanssa

Pullantuoksuisen olohuoneen kulmakiviä ovat ilmava asiakastila sekä idearikas ja palvelualtis henkilökunta. Helsinkiläisessä Cafe Tarinassa luotetaan nuorten työpanokseen.

Munkkiniemen puistotien päässä kajastaa valo, joka kutsuu luokseen etenkin kahvin ystäviä. Aiemmin Postin konttorina ja myöhemmin lajittelukeskuksena toiminut liiketila on kokenut täydellisen muodonmuutoksen ennen kuin helsinkiläinen Cafe Tarina avasi ovensa tammikuun lopussa 2017.

– Etsimme sopivaa liiketilaa aktiivisesti kolme vuotta. Tämä tila oli todella huonossa kunnossa, mutta sijainti kiinnostava. Jouduimme kirjaimellisesti remontoimaan tilan lattiasta kattoon, esimerkiksi sähköt piti tehdä uusiksi, ikkunat vaihtaa, seinät tasoittaa sekä asentaa viemäröinti ja vedet. Myös kattoa jouduttiin laskemaan äänieristyksen takia, kertoo yrittäjä Essi Rautiainen.

Aiemmin sijoitusneuvojana työskennellyt Rautiainen kertoo olevansa itse innokas kahvilla kävijä. Hänellä olikin selkeä kuva siitä, millainen oman kahvilan pitäisi olla. Alusta asti oli selvää, että kahvila on auki iltaisin. Myös aamulla ehtii piipahtaa aamiaisella tai hakea työmatkalla kahvia, sillä arkisin ovet aukeavat jo puoli kahdeksalta.

– Minua on aina harmittanut, kun kaikki kivat paikat tuntuivat olevan kiinni iltaisin. Niinpä olemme talvisin auki puoli kahdeksaan ja kesäisin puoli tuntia pidempään. Olemme auki myös vuoden jokaisena päivänä, jolloin asiakkaiden ei tarvitse miettiä asiaa. Meille voi aina tulla.

Räätälöity kahvi

Kahvi kuuluu Cafe Tarinan ykkösprioriteetteihin. Käytössä on Robert Paulig Roasteryn kahvilalle räätälöimä oma tummapaahtoinen kahvi, jota on mahdollista ostaa myös mukaan.

– Meillä oli muutama vaihtoehto, joista kaksi nousi suosikiksi. Valitsimme vaihtoehdon, joka oli hieman tummempi ja toimi hyvin maidon kanssa. Moni suomalainen juo kahvinsa maidolla, joten asialla on merkitystä. Alueella oli entuudestaan perinteisiä kahviloita ja monet asiakkaat kyselivät aluksi vaaleapaahtoisen kahvin perään. Nyt tummempikin paahto maistuu ja moni ostaa kahviamme myös kotiin.

Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi tarvitaan hyvät ja puhtaat laitteet. Tarinassa koneet puhdistetaan joka ilta, lisäksi kerran viikossa tehdään tehopesu.

– On tärkeää, että resepti on kunnossa ja kahvia annostellaan grammalleen oikea määrä. Kahvin jauhamme itse menekin mukaan. Tasalaatuisuuden varmistamiseksi koulutamme jokaisen uuden työntekijän kahvin saloihin.

Suodatinkahvia menee eniten, mutta myös espressopohjaiset juomat ovat suosittuja. Tarjolla on myös pour over -kahvia sekä omia kahvijuomia, kuten Nutella Lattea. Kahvin saa täys- ja kevytmaidon lisäksi rasvattomalla maidolla. Kaikki vaihtoehdot ovat laktoosittomia.

– Tarjolla on kasvimaitojakin. Kaura-, soija-, manteli- ja kookosmaidoista perimme pienen lisämaksun, sillä niissä on suurempi hävikki.

Hyvä henkilökunta siivittää toimintaa

Alussa työntekijöitä oli Rautiaisen lisäksi neljä. Jo ensimmäisellä viikolla kuitenkin selvisi, ettei määrä ole riittävä. Tällä hetkellä luku on 12. Vuorossa on aina vähintään kaksi työntekijää asiakaspalvelun sujuvuuden takia.

– Moni asiakas on kertonut käyneensä ennen muissa paikoissa, mutta niissä henkilökunnalla ei ole ollut aikaa vaihtaa edes muutamaa sanaa.

Kahvilan ydinporukan ikähaitari on 24–34 vuotta, mutta henkilökunnassa on myös nuorempia työntekijöitä. Cafe Tarina on ollut suosittu tet-jaksoaan suorittavien ja muiden harjoittelijoiden keskuudessa.

– Minulle on tärkeintä, että hakija on reipas, hänellä on tekemisen meininki ja hyvä asenne. Työn kyllä oppii, eikä kaikkea tarvitse osata etukäteen. Minulla on erittäin hyvä henkilökunta ja on heidän ansiotaan, että asiat luistavat hyvin.

Nuoriso on lähellä Rautiaisen sydäntä ja hän auttaa mielellään silloin kuin voi. Nytkin läheisen koulun oppilaat ovat tulossa istuttamaan kahvilan syyskukat saadakseen rahaa leirikoulua varten. Samainen koulu järjestää myös ravintolapäivä-kursseja, ja opettaja on pyytänyt Rautiaista puhumaan oppilaille yrittäjyydestä.

– On ollut todella kivaa käydä puhumassa oppilaille. Siinä oppii aina itsekin ja samalla herää uusia ideoita, kun puhuu asioista ääneen.

Lupa ideoida ja kokeilla

Lähes kaikki kahvilan tarjottavat valmistuvat omassa keittiössä. Leivontapäiviä viikossa on kolme. Silloin tehdään muun muassa korvapuusteja, joista osa pakastetaan raakana ja paistetaan myöhemmin. Näin tarjolla on päivittäin tuoretta pullaa.

– Vaikka vaihtelemme ahkerasti tuotteita, on tiettyjä juttuja oltava aina tarjolla. Näitä ovat esimerkiksi korvapuustit ja sitruunamarenkipiirakka, joita tietyt asiakkaat tulevat varta vasten hakemaan, vaikka eivät asu alueella. Salted caramel -piirakalla on myös omat ystävänsä, eikä se yleensä ehdi kovin kauan olla vitriinissä.

Rautiaisen lisäksi neljän työntekijän hyppysissä syntyvät itsenäisesti leivonnaiset, mutta muutkin saavat halutessaan leipoa. Henkilökunnalle on annettu vapaat kädet kehitellä tuotteita.

– Pidän tärkeänä, että leipoessa on lupa ideoi­da ja kokeilla. Näin into säilyy ja toisaalta valikoiman vaihtuvuus on taattu. Meillä on tarkoituksella iso vitriini, sillä raha tulee juuri vitriinituotteista. Onkin tärkeää, että esillelaitto on houkutteleva ja asiakkaat löytävät mieleisensä vaihtoehdon.

Valikoimassa on huomioitu myös vegaanit. Leivonnaiset tehdään mahdollisuuksien mukaan gluteenittomina. Näin myös keliaa­kikoilla on valinnanvaraa.

Lounasta tarjoillaan ympäri vuoden ja saatavilla on salaattia, keittoa ja uuniperunaa. Niiden lisäksi löytyy uunissa valmistuvaa ruokaa, kuten esimerkiksi lasagnea tai makaronilaatikkoa.

Kesäisin ruoanvalmistusta on siirretty kahvilan edustalle. Ohikulkijoita on houkuteltu niin paellalla kuin muurinpohjaletuillakin. Osa nautti annoksensa kahvilassa, toiset nappasivat ruoan mukaansa.

– Tämä toiminta on tuonut hyvin huomio­ta kahvilalle. Säännöllisesti emme ole kuitenkaan voineet järjestää tällaista tarjoilua, sillä se on riippuvainen siitä, miten mieheni Tommi omilta töiltään ehtii. Siinäkin on aina oma hommansa, kun pannu on haettu Nummelasta.

Esteetöntä liikkumista

Cafe Tarinassa on 45 asiakaspaikkaa, vaikka tilaan olisi mahtunut pöytiä lähes tuplamäärä. Pöydät on sijoitettu niin, että jokaisesta paikasta näkee ulos ikkunasta.

– Halusin esteettömän kahvilan, jossa ei tarvitse varoa ahtauden takia kaatavansa tarjottimen naapurin syliin. Tänne mahtuu niin pyörätuolilla kuin lastenrattaiden kanssakin. Ennätys taitaa olla 11 rattaat. Osa äideistä jättää vauvan ulos nukkumaan, sillä etenkin ikkunapaikoilta voi hyvin seurata, mitä rattaissa tapahtuu.

Kahvilalla on jo iso joukko kanta-asiakkaita, joista osa tulee kauempaakin. Tarinassa viihtyvät niin lapsiperheet kuin eläkeläisetkin. Iltaisin pöydät täyttyvät usein nuorista, jotka opiskelevat kahvilakäynnin yhteydessä. Toisinaan vitriinin tarjontaa tulevat tutkimaan pikkutytöt nukenrattaiden kanssa.

– Samalla kadulla on kolme kahvilaa, mikä on hyvä asia, sillä se elävöittää aluetta ja tuo tänne ihmisiä. Olen iloinen, että kahvilastamme on tullut paikka, jossa käydään niin bisnestapaamisissa kuin viettämässä aikaa ystävien tai perheen kanssa, Rautiainen sanoo.

Cafe Tarina

Laajalahdentie 20, Helsinki

Cafe Tarinan yrittäjä Essi Rautiainen.
Cafe Tarinan yrittäjä Essi Rautiainen.
Korvapuustit kuuluvat asiakkaiden kestosuosikkeihin.
Korvapuustit kuuluvat asiakkaiden kestosuosikkeihin.
Koko viikon tarjolla olevan aamiaissetin voi koota haluamistaan tuotteista.
Koko viikon tarjolla olevan aamiaissetin voi koota haluamistaan tuotteista.