Cheddar löysi oluen

Juuston ja oluen kumppanuus on kirjoitettu historian lehdille. Molemmat ovat maataloustuotteita, joita on valmistettu samoilla tiloilla jo maailman sivu. Reseptillisesti olut on maailman toiseksi vanhin elintarvike edellään ainoastaan juusto, maailman vanhin.

Aidon lehmänmaidosta valmistetun cheddarin juuret ovat syvällä englantilaisessa kulttuurissa. Cheddaria, sellaisena kuin sen nykypäivänä tunnemme, on valmistettu jo 1100-luvulta lähtien.

Erityisen tunnettuja cheddareita ovat Cornwallin, Devonin, Dorsetin ja Somersetin kreivikunnissa perinteisin menetelmin valmistetut juustot.

Ainoastaan niitä saadaan kutsua nimellä West Country Farmhouse Cheddar.Vaikka perinteinen englantilainen keittiö ei kuulukaan maailman kehutuimpiin, löytyy sieltä kruununjalokivensä: cheddar-juusto ja olut.

ENGLANTILAISUUS SIKSEEN, osataan sitä meilläkin. Tästä hyvänä todisteena oli Jukolan Juuston ja Donut Island -panimon järjestämä tasting, jossa paritettiin eri oluita suomalaisten cheddareiden kanssa.

Jukolan Juusto on kolme vuotta sitten nelostien varrella Joutsan Leivonmäellä aloittanut cheddarin valmistukseen erikoistunut juustola. Nämä cheddarit tehdään perinteisin menetelmin, ainoina Suomessa. Erityismaininnan ansaitsee juustojen pääraaka-aineena käytetty aamulypsyn maito, joka lisätään hapatteeseen jo parin tunnin kuluttua lypsämisestä.

Aito suomalainen cheddar on siis todellinen tuoretuote alusta loppuun.

Juustomestari Markku Liias toteaakin, että kaupan hyllyiltä löytyvistä cheddareista jopa yhdeksän kymmenestä on jotain muuta kuin aitoa cheddaria – samoin englantilaisten supermarkettien halpacheddarit. Makumaailmoiltaan ne vertautuvat lähinnä edam-juustoihin.

Cheddarin rasitteena on lisäksi sen nimen arkikielistyminen tarkoittamaan hampurilaisten väliin heitettävää löysää sulatejuustolerppua, jolla ei ole mitään tekemistä englantilaisten juustojen kuninkaan kanssa.

Aito cheddar on aina kova leikattava juusto, jossa on kidemäinen rakenne ja mineraalinen maku.

TASTINGIN JUUSTOINA olivat neljä kuukautta kypsytetyt maustamaton cheddar sekä mustapippurilla, chilillä ja valkosipulilla maustetut cheddarit. Makupareiksi tarjottiin Donut Islandin Musta Munkki, Dieter, Ich Bin Ein Berner ja Frisco Disco -oluet.

Kuten todettua, juusto ja olut kulkevat käsi kädessä kuin Tellervo ja Mauno. Ne nauttivat toinen toisensa seurasta. Se johtuu siitä, että hyvässä juustossa on aina suolaa ja rasvaa, kun taas olueen kuuluu niiden vastapareina maltaan makeus ja hiilidioksidi.

Nyrkkisääntönä on, että makeus pehmentää suolaisuutta ja hiilidioksidi keventää rasvaisuutta.

JUUSTOPÖYDÄSSÄ varma tapa on yhdistää imperial stout puolikovien ja kovien kypsytettyjen juustojen kanssa. Siksi klassinen maustamaton cheddar olikin mitä luontevin valinta vadelmamunkeilla maustetun Musta Munkki –oluen kylkeen.

Toisen parin muodostivat Mustapippuri Cheddar ja Dieter Raspberry Berliner Weisse. Viime vuonna Suomen parhaana cheddarina palkittu juusto oli oivallinen valinta happaman vadelma-aromisen oluen seuraan. Tässä yhdistelmässä oluen hedelmäisyys ja juuston mustapippuri muodostivat toisiaan tukevan makuparin.

Kevyesti chilillä maustettu cheddar löysi vastaparinsa saksalaistyylisestä greipinkuorella ryhditetystä gosesta. Oluen nimi Ich Bin Ein Berner, kuten myös edellä mainittu Dieter, on peräisin takavuosien Studio Julmahuvi -sketsisarjasta. Jos tarkkaan katsoo, gosepullon etikettiä koristaa näyttelijä Jukka Rasilan kasvot.

Tastingin vaikuttavimman yhdistelmän muodostivat Cheddar Valkosipuli ja Frisco Disko IPA.

Juustomaailmassa valkosipuli on yksi suosituimpia makuja, joten alusta asti oli selvää, että Jukolan Juusto tekisi cheddarista myös valkosipuliversion, jossa kuivatut valkosipulilastut sekä maistuvat että tuntuvat suussa.

IPA-oluiden aromimaailmaa määrittävät useimmiten humalan aiheuttamat erilaiset flavorit. Raikkaan sitruksinen ja aavistuksen havuinen sekä alkoholipitoisuudeltaan 6,2 prosentin vahvuinen Frisco Disco suorastaan hehkui Cheddar Valkosipulin kanssa: A match made in heaven!

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska