Kilpailijat tunnistavat villiyrttejä; kuusen-kerkkäpestoa, pihlajansilmukreemeä ja horsmankukkalimonadia.

Keski-Suomen Keittiömestarit

Toukokuussa järjestettiin Amazing Keski-Suomi -tapahtuma, jossa somettajat kilpailivat 24 tunnin ajan eri puolilla Keski-Suomea. Keski-Suomen Keittiömestarit olivat järjestämässä alan opiskelijoiden kanssa yhtä tehtävärastia, jossa somettajat tutustuivat maakunnan makuihin ja tunnistivat villiyrttejä. Kilpailu päättyi Jyväskylään, jossa mestarit jakoivat oman pisteensä voittajille Parasta Pöytään, suomalaisen gastronomian historia -kirjan. Mestarit esittelivät ja maistattivat maakunnan omia tuotteita. Pääsimme hienosti esittelemään keittiömestariyhdistyksen toimintaa niin kilpailijoille kuin yleisöllekin.

Toukokuun kuukausikokousta vietimme Lutakon leidissä. Tilaisuudessa oli mukana viisi luomulihatuottajaa, jotka esittelivät mestareille tuotteitaan. Keittiömestari Pertti Asikainen loihtii herkulliset maisteluannokset Uutelan tilan, Konttiahon tilan, Niemelän lammastilan, Rantakorven luomutilan ja Lehtolan tilan tuotteista.

Kesäkuussa olimme mukana omalla ruokapisteellämme Jyväskylän OlutSatamassa. Tarjolla oli pääasiassa kotimaisia lähiraaka-aineista valmistettuja annoksia. OlutSatama oli uusi kokemus meille. Pääsimme esittelemään toimintaamme ja tapaamaan iloisia ihmisiä.

Elokuussa vietämme ”kesän jatkajaisia” ravintola Ilokiven saunalla rentoutuen, saunoen, syöden ja viihtyen.

Syyskuussa olemme mukana isolla joukolla Wemmissä, Ween maan wiljaa -markkinoilla. Perinteeksi muodostuneessa tilaisuudessa ruokakojullamme on tarjolla lohisoppaa ja ohukaisia hillon ja kermavaahdon kera.

Maakunnallinen herkkupöytä katetaan lokakuussa hotelli Versossa. IImoittelemme tapahtumasta Facebookissa ja nettisivuillamme.

Anne Rantanen, puheenjohtaja

 

Lapin Keittiömestarit.

Lapin Keittiömestarit

Kalastuskilpailu Muoniossa 28.6.–1.7.2018.

Jo perinteeksi muodostunut Lapin Keittiömestareiden, Pirkanmaan Keittiömestareiden ja yhteistyökumppanien kalastuskilpailu toteutettiin nyt kolmannen kerran. Tällä kertaa tapahtumapaikaksi oli valittu Muoniojoki Suomen Lapissa.

Tapahtuman tavoitteena on ollut pyytää puhtaita luonnonantimia ja valmistaa niistä yhdessä ensiluokkaisia ruokatuotteita. Osallistujien mielestä on myös tärkeää luoda ja pitää yllä yhteistyöverkostoja samanhenkisten alalla työskentelevien henkilöiden kanssa sekä pohtia alan tulevaisuutta.

Ennakkoon ilmoittautuneiden osallistujien saavuttua paikalle joukkueita täydennettiin arpaa apuna käyttäen. Joukkueita arvottiin neljä. Samassa yhteydessä sovittiin säännöistä ja kilpailuaikataulusta.

Kilpailuaamu valkeni kauniina ja kirkkaana kun neljä soutajaa haki vapamiehensä joelle. Jokainen joukkue kilpailijoineen osallistui kalastukseen ja hoiti ”leiviskänsä” kunnialla. Kaikki joukkueet saivat pisteitä ja ruoaksi käytettäviä kaloja. Suurin kala painoi 9,3 kg ja se oli lohi. Lisäksi saatiin harjusta, taimenta ja haukea, josta sai miinuspisteitä.

Ilma suosi tapahtumaa ja palkintojen jakotilaisuudessa aurinko lämmitti ahavoituneita ja punakoita kasvoja. Joukkue ”Kannatuskalastajat” voitti kilpailun ja he saivat kunniaa ja kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa.

Palkintojen jaon jälkeen syötiin yhteinen kotaillallinen, jossa nautittiin yhdessä pyydetyistä eri tavoilla valmistetuista kaloista ja kerrattiin pyyntipäivien kommelluksia ja tapahtumia. Hauskaa oli.

Kiitokset vielä osallistujille, te olette hyviä.

Pekka Pääkkönen

 

Lapin Keittiömestarit Kuninkuusraveissa.

Kuninkuusravitunnelmaa

Lapin Keittiömestarit pääsivät osallistumaan Rovaniemellä maan suurimpaan ravitapahtumaan. Vieraita odotettiin yli 50 000 ja se taisi täyttyäkin. Ilmat suosivat ja ravikansa oli iloisena nauttimassa pohjoisen auringosta ja tunnelmasta. Mestarit hoitivat aktiivisella 24 hengen vahvuudella vip-telttojen ruokajärjestelyt menestyksekkäästi ja iloisella mielellä. Asiakkaita saatiin palveltua noin 2 500 ja tiukan viikonlopun jäljiltä kaikilla oli hyvä mieli. Suuret kiitokset meidän yhteistyökumppanille mahdollisuudesta järjestää moinen urakka.

Elokuun lopulla onkin jo syyskokouksen aika ja silloin kokoonnutaan yhdessä viettämään viikonloppua Saariselälle ja saamaan täsmäkoulutusta yhteistyökumppaneiltamme. Suuri kiitos heille siitä. Kokouksessa päätetään muun muassa hallituksen kokoonpano ja Herkkupöydän järjestämisestä marraskuussa 2018.

Jyrki Jumisko

 

Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestareiden uusi hallitus.

Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestarit

Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestarit valitsivat minut uudeksi puheenjohtajaksi, nöyrimmät kiitokseni siitä. Otan tehtävän ilolla vastaan ja olemme uuden hallituksen kanssa asettaneet tavoitteeksemme uusien aktiivisten jäsenten hankkimisen.

Vuosikokouksen jälkeen uusi hallitus on kokoontunut kolme kertaa suunnitellen tulevia tapahtumia. Tänä keväänä stipendin sai Oulun seudun ammattiopistosta kaksoistutkinnon suorittanut ja kokiksi valmistunut Joel Manninen. Hänen opiskelunsa oli heti opiskelun alusta asti erittäin innostunutta ja määrätietoista.

Elokuussa toteutimme Oulun Paistinkääntäjienja Hotelli-ravintola Lasaretin kanssa uudelleen viime vuonna aloitetun Syödään yhdessä -tapahtuman. Viime vuonna tapahtuma oli onnistunut, joten sen innoittamana päätimme jatkaa samalla teemalla.

Esa Koppelo

 

Etelä-Pohjanmaan Keittiömestarit Provinssissa.

Etelä-Pohjanmaan Keittiömestarit

Vuosi on yli puolen välin ja yhdistyksellä on takana jo kaksi isoa tapahtumaa. Saimme olla mukana Danfoss Summer Party -tapahtumassa Vaasassa 8.6.2018. Kyseessä oli yrityksen kesäpäivät, joissa ruokateemana oli festarit. Vieraita eli ruokittavia tässä tapahtumassa oli 600 henkilöä. Kahtena tapahtumapäivänä meitä mestareita oli paikalla kymmenkunta toteuttamassa elämystä tilaajalle.

Toinen iso tapahtuma, kesän perinteeksi muodostunut mestareiden kokoontuminen on upea Provinssi, jossa olemme olleet mukana jo useampia vuosia. Yhdistys on saanut kunnian hoitaa artisticateringin jo useam­man vuoden ajan ja tänä vuonna muusikkoja oli kolmen päivän aikana ruokittavana 1 500 henkilöä. Paikalla oli runsaasti mestareita alueelta, kolmen päivän aikana vuoroissa pyörähti 25 jäsentä. Todella komiaa sitoutumista yhdistyksen toimintaan.

Yhdistys on mukana vielä monessa tapahtumassa alueella, seuraavat tapahtumat ovat Taiteiden yö Vaasassa ja Ruokakarkelot Seinäjoella Lakeuden puistossa.

Syksymmällä yhdistys suuntaa kohti Tallinnaa, menomatkalla pidämme syyskokouk­sen Silja Euroopalla ja perillä tutustumme Tallinn Foodfest 2018 -tapahtuman tarjontaan, illalla ohjelmassa pikkuiset joulut.

Lakeuksien mestarit toivottavat tapahtumarikasta ja aktiivista loppuvuotta kaikille.

Ossi Kallio, puheenjohtaja ja Kaj Lax, sihteeri

 

Mestarit Walimolla on päijäthämäläisten Keittiömestareiden 30-vuotisjuhlagaala.

Päijät-Hämeen Keittiömestarit

Tänä vuonna Mestarit Walimolla on päijäthämäläisten Keittiömestareiden 30-vuotisjuhlagaala, jossa tunnelma nostetaan kattoon hyvällä ruoalla, juomalla ja tietysti mielenkiintoisilla ruokatarinoilla vuosien varrelta. Järjestelyissä on mukana myös Päijät-Hämeen liitto sekä paikalliset ruokaketjun edustajat pellolta pöytään.

 

Turun Keittiömestarit.

Turun Keittiömestarit

Turun Keittiömestarit ja Turun nuoret kokit yhdistivät voimansa kesäkauden avajaistapahtumassa jokirannassa 5.5. Keväinen grillaustapahtuma oli jatkoa viimevuonna pidetylle Syödään yhdessä – grillataan yhdessä -tapahtumalle ja sen tarkoituksena oli tiivistää yhteistyötä Keittiömestareiden ja nuorten kokkien välillä. Mukana grillaamassa oli myös Young Chefit Olli Berg ja Joonas Kallio sekä heidän tutorinsa Riikka Mantila.

Mestareita oli myös 22.5. Uudenkaupungin minifarmimessuilla paistamassa yrttimunakasta ja ämpärporia.

Olimme mukana 15.–16.6. jo perinteeksi muodostuneella Neitsytperunafestivaaleilla. Young Chefien ensimmäinen tapaaminen oli Turussa Neitsytperunafestivaalien aikaan ja he osallistuivat varhaisperunan sokkotastingiin.

Maiju Mäkilä

 

Kymen Keittiömestarit.

Kymen Keittiömestarit

Se pukkaa syksyä nyt! Ahkera jäsenistömme on omien kiireidensä lisäksi, joihin kuuluu muun muassa uusien ravintoloiden ja panimotoiminnan aloittelu ja olutfestareita, osallistunut kiitettävästi soppatykkikiertueemme kuukausittaiseen tapahtumaan runsain joukoin. Unohtaa ei sovi opettajajäseniämme, joilla on varmasti riittänyt omissa opinahjoissaan puurtamista valtakuntaamme ravistelevien opetusuudistusten parissa.

Syyskokoustamme Kaslinkin tiloissa Korial­la, jolloin meillä on tilaisuus tutustua muun muassa kauramaidon valmistukseen. Niin, ja ne sirkatkin on vielä syömättä! Heisulivei.

Uno