Dieetit huomioitu – moneen erityisruokavalioon sopivat reseptit

Gluteeniton, laktoositon, lihaton... Mitä useamman asiakkaan ruokavalioon sama ruokalaji sopii, sitä helpommalla keittiö pääsee. Annoskateudeltakin vältytään, kun koko seurue voi nauttia samaa ruokaa hyvillä mielin.

Chili sin Pomodoro Rosso ja yrttikvinoaa.

Chili sin Pomodoro Rosso ja yrttikvinoaa

10 annosta

Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, soijaton, kananmunaton

0,050 l rypsiöljyä       

0,010 kg tuoretta, mietoa chiliä

0,005 kg valkosipulimurskaa

0,100 kg tomaattipyreetä

0,500 kg tomaattimurskaa

1,000 kg Pomodoro Rosso tomaatti-kasvissekoitusta, pakaste

0,005 kg suolaa

0,003 kg mustapippuria

0,003 kg paprikajauhetta

0,003 kg cayennepippuria

0,010 kg sokeria

0,300 kg kypsiä kidneypapuja valutettuina

0,010 kg lehtipersiljaa

Yrttikvinoa

0,400 kg kvinoaa

0,600 l kasvislientä

0,010 kg ehtipersiljaa

0,003 kg suolaa

0,005 kg hienonnettua pinaattia paloina, pakaste

0,050 l sitruunamehua

1. Kuullota öljyssä hienonnettu chili ja valko­sipuli.

2. Lisää tomaattipyree ja tomaattimurska.

3. Lisää Pomodoro Rosso ja mausta.

4. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.

5. Lisää pavut ja hienonnettu lehtipersilja.

6. Huuhtele kvinoa runsaalla vedellä.

7. Kiehauta kasvisliemi, lisää hienonnettu lehtipersilja ja kvinoa.

8. Keitä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia ja siirrä vetäytymään hetkeksi.

9. Lisää pinaatti ja sitruunamehu.

10. Koristele tuoreilla yrteillä.

 

Punajuuripihvit, pinaattirisotto ja piparjuurikastike

Punajuuripihvit, pinaattirisotto ja piparjuurikastike

10 annosta

Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, soijaton, kananmunaton, laktoositon

1,200 kg punajuuripihvejä

Pinaattirisotto

0,050 l rypsiöljyä

0,100 kg sipulikuutioita, pakaste

0,005 kg valkosipulia

0,500 kg risottoriisiä

0,003 kg kuivattua rosmariinia

1,000 l kasvislientä

0,150 kg hienonnettua pinaattia paloina, pakaste

0,150 kg kaurafraichea

0,002 kg suolaa

Piparjuurikastike        

0,050 kg piparjuuritahnaa

0,020 l sitruunamehua

0,400 kg kaurafraichea

0,010 kg sokeria

0,002 kg suolaa

0,030 kg tuoretta kevätsipulia

Laita punajuuripihvit jäisinä tai kohmeisina GN-vuokaan. Paista yhdistelmäpaistolla 160 asteessa 30 prosentin kosteudella noin 20–25 minuuttia.

Pinaattirisotto

Kuullota rypsiöljyssä kattilassa sipulikuutioita, valkosipulia ja riisiä hetki. Lisää joukkoon rosmariini ja kasvisliemi. Kypsennä risotto. Kun riisit ovat kypsiä ja liemi imeytynyt, lisää joukkoon pinaatti ja kaurafraiche. Hauduta hetki ja mausta suolalla.

Piparjuurikastike

Sekoita kaikki piparjuurikastikkeen ainekset keskenään. Tarjoile kylmänä kastikkeena punajuuripihvien ja risoton kanssa.

 

Kasviskeitto paahdetuilla kikherneillä ja siemenillä

Kasviskeitto paahdetuilla kikherneillä ja siemenillä

10 annosta

Kasvis

1,25 kg porkkanaa 

2–3 sipulia 

5 valkosipulinkynttä

2–3 bataattia 

2 kg perunaa 

2–3 kasvisliemikuutiota  

2,5 l vettä 

1,25 dl kaurakermaa 

1 kg kikherneitä (tölkissä)

250 g auringonkukansiemeniä 

suolaa maun mukaan 

1. Huuhtele kikherneet, taputtele puhtaalla liinalla kuivaksi uunipellillä. Lisää siemenet mukaan, pirskota päälle öljyä ja suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuutin ajan.

2. Kuori ja kuutioi peruna, bataatti, porkkanat ja sipuli. Halkaise valkosipulinkynnet. Lisää ne, vesi ja liemikuutiot kattilaan. Keitä kypsäksi 20 minuutin ajan.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai perunasurvimella. Lisää kaurakerma ja suola. Tarkista maku. Tarjoile paahdettujen kikherneiden ja siemenien kanssa.

 

Kasvis-papukroketit ja currypaahdettua bataattia

Kasvis-papukroketit ja currypaahdettua bataattia

10 annosta

Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, soijaton, kananmunaton

Kastike

0,600 kg vegaanista kauragurttia

0,020 kg tuoretta persiljaa hienonnettuna

0,020 l harissaa

0,004 kg juustokuminaa

0,040 l sitruunamehua

0,008 kg suolaa

0,008 kg sokeria

0,001 kg mustapippuria rouheena

Mausteöljy

0,050 l rypsiöljyä       

0,080 l  sitruunamehua

0,006 kg currya

0,004 kg juustokuminaa

0,002 kg chilijauhetta

0,004 kg kurkumaa

0,008 kg suolaa

0,001 kg mustapippuria rouheena

0,800 kg bataattikuutioita

0,600 kg kukkakaalia, pakaste

1,400 kg kasvis-papukroketteja, pakaste

Yhdistä kastikkeen aineet ja anna maustua kylmässä vähintään 20 minuuttia.

Mausteöljy

Sekoita öljyn joukkoon sitruunamehu sekä mausteet. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

Levitä kasvikset voideltuun GN-vuokaan.

Kaada mausteöljy bataattikuutioiden ja kukkakaalien päälle ja sekoita.

Paahda noin 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa, jossa kosteus on 50 prosenttia.

Paahda kasvis-papukroketit kohmeisina yhdistelmäuunissa kiertoilmapaistolla 160 asteessa 25 minuuttia.

 

Linssisalaatti

20 annosta

1 kg keitettyjä Beluga-linssejä

1 kg kuorittua kurkkua viipaleina

750 g kirsikkatomaatteja puolitettuina

500 g vihreää paprikaa suikaleina

250 g sokeriherneitä puolitettuina, suolavedessä nopeasti ryöpättyinä

250 g kypsää mangoa kuutioina (huom! 50 % mangon painosta on hävikkiä)

3 punaista chiliä ohuina suikaleina

suolaa

mustapippuria

Maustamiseen

2 pnt tuoretta korianteria

1 pnt Aasian minttua

3 rkl kalakastiketta

2 rkl ruskeaa sokeria

5 sitruunaruohoa tai vastaava määrä tahnaa

40 g tuoretta inkivääriä raastettuna

40 g tuoretta valkosipulia raastettuna

3 rkl tummaa seesamiöljyä

100–200 g seesamikastiketta (ohje erikseen)

Laita yrtit, raastettu inkivääri ja valkosipuli sekä hienonnettu sitruunaruoho blenderiin. Lisää muut maustamiseen-kohdan aineet ja hienonna blenderillä nopeasti.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta lopuksi seesamikastikkeella, suolalla ja pippurilla.

Seesamikastike

(lisätään edelliseen ohjeen mukaan)

100 g paahdettuja seesaminsiemeniä

60 g sokeria

25 g omenasiideriviinietikkaa

400 g majoneesia

1 dl omenamehua

(0,5 dl kylmää vettä)

2 tl soijaa

Aja seesaminsiemenet, sokeri ja viinietikka sekä tarvittaessa tilkka vettä sileäksi. Kun on varmasti sileää, lisää muut aineet. Lopputuloksen tulisi olla jogurtin paksuista.

Julkaistu Aromissa 6/21.

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

Pinaatti-raejuustonapit, sitruuna-perunasosetta,
misojogurttia

Pinaatti-raejuustonapit, sitruuna-perunasosetta, misojogurttia

10 annosta

Vegaaninen, maidoton, gluteeniton, kananmunaton, laktoositon

1,200 kg Rosamunda-perunaa 

0,005 kg valkosipulinkynsiä

0,150 kg laktoositonta, vegaanista margariinia

0,750 l vegaanista kaurajuomaa

0,010 kg suolaa

0,005 kg sitruunankuorta raastettuna

0,050 l sitruunamehua

0,020 kg tuoretta timjamia

1,000 kg pinaatti-raejuustonappeja, pakaste

Misojogurtti

0,600 kg kauragurttia

0,050 kg misotahnaa

0,010 kg agavesiirappia

0,040 l valkoviinietikkaa

Paahda perunoita 200-asteisessa uunissa noin tunti. Anna kypsien perunoiden jäähtyä vähän, puolita ja kaavi sisus kulhoon.

Hienonna valkosipuli ja sulata rasva kattilassa. Kuullota valkosipulia hetki rasvassa ja siivilöi sula rasva talteen.

Muussaa perunat perunanuijalla ja lisää joukkoon rasva. Lämmitä kaurajuoma ja sekoita perunamassan joukkoon pikkuhiljaa sekoittaen. Sekoita joukkoon suola, sitruunan raastettu kuori sekä mehu ja hienonnettu timjami.

Paista napit jäisinä tai kohmeisina GN-vuoassa 160 asteessa 20–25 minuuttia.

Misojogurtti

Sekoita gurtti, misotahna, siirappi ja valkoviinietikka.

Tarjoa misokastike pinaatti-raejuustonappien ja perunamuusin kera.

 

Täytetyt uunibataatit hummuksella

Täytetyt uunibataatit hummuksella

10 annosta

Kasvis

10 bataattia

2 kg kikherneitä tölkissä

300–400 g aurinkokuivattuja tomaatteja

2–3 pss lehtikaalia

2–3 ruukkua korianteria

2,5 dl oliiviöljyä

2,5 tl suolaa

2,5 tl jeeraa

2–3 sitruunaa

2,5 dl vettä

375 g kreikkalaista jogurttia

mustapippuria

chilihiutaleita

Pese ja kuivaa bataatit. Töki niihin veitsellä tai haarukalla pieniä reikiä, niin ne kypsentyvät tasaisesti. Pirskottele bataattien päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paista 200-asteisessa uunissa 45–55 minuuttia riippuen bataattien koosta.

Huuhtele kikherneet. Kaada puolet kikherneistä sekä aurinkokuivatut tomaatit tehosekoittimeen. Lisää joukkoon oliiviöljy ja vesi sekä osa jeerasta ja suolasta. Ota puolet sitruunoista ja purista niiden mehu joukkoon. Käytä konetta, kunnes hummus on tasaista. Lisää vettä tarvittaessa tasaisen koostumuksen saavuttamiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Revi lehtikaalin lehdet irti ruodostaan ja silppua ne hieman pienemmiksi paloiksi. Aseta lehtikaalien lehdet sekä loput kikherneistä joko omalle pellilleen tai bataattien kanssa samalle. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä jeeralla. Paahda kikherneitä sekä lehtikaalin lehtiä bataattien kanssa samassa uunissa noin 10 minuuttia.

Silppua korianteri ja leikkaa loput sitruunat lohkoiksi.

Kaada jogurtti kulhoon ja sekoita se lusikalla hieman juoksevammaksi. Rouhi sekaan mustapippuria ja ripottele päälle chiliä.

Ota bataatit, kikherneet ja lehtikaali ulos uunista ja anna niiden jäähtyä hetki. Tee bataatteihin pitkittäissuunnassa viilto ja täytä ne hummuksella, paahdetuilla kikherneillä ja lehtikaalilla. Valuta päälle kreikkalaista jogurttia ja korianteria

Nautitaan sitruunalohkojen kera hyvässä seurassa.

 

Kaurainen couscous

Kaurainen couscous

4 annosta

Gluteeniton (kunhan kasvisliemi on gluteeniton), vegaaninen (kunhan kasvisliemi on vegaaninen), maidoton, laktoositon

3 rkl oliiviöljyä

1 pilkottu valkosipulinkynsi

pieni pala inkivääriä

1 porkkana kuutioina

1 dl paprikakuutioita

1 dl leikattua sipulia

2,5 dl gluteenitonta kaurarouhetta

3 dl kasvislientä

3 rkl rusinoita

1 rkl sitruunankuorisuikaleita

1 rkl leikattua ruohosipulia

tuoretta minttua koristeeksi

Kuumenna öljy, valkosipuli ja inkivääri kasarissa noin 2 minuuttia.

Lisää porkkana-, paprika- ja sipulikuutiot sekä kaurarouhe. Kuumenna 3 minuuttia välillä sekoittaen.

Lisää kasvisliemi ja peitä kannella. Sammuta liesi ja anna hautua kannen alla 5 minuuttia.

Lisää rusinat, sitruunankuori ja ruohosipuli. Sekoita.

Koristele mintun lehdillä. Tarjoa paistetun kalan tai broilerin kanssa.

 

Gluteeniton kääretorttu

Gluteeniton kääretorttu

Gluteeniton

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

Täyte esim.

2 dl vispi- tai kuohukermaa

1 prk maitorahkaa (250 g)

0,5–0,75 dl tomusokeria tai sokeria

1 tl  vaniljasokeria

2–3 dl marjoja (tai hilloa, Marianne-rouhetta tms.)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vanilliinisokeri jauhoihin ja lisää vaahtoon kevyesti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 6–8 minuuttia.

Kumoa torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä hetki.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon maitorahka ja sokerit (sekä halutessasi hillo tai karkkirouhe). Sekoita marjat täytteeseen tai levitä ne suoraan täytteen päälle kääretorttulevylle. Levitä rahkatäyte jäähtyneelle kääretorttulevylle.

Kääri levy rullalle siten, että saumakohta jää alaspäin. Nosta hetkeksi jääkaappiin ennen viipalointia.

Katso vinkit gluteenittomaan leivontaan sivulta 45.

 

Piirakka kaurarouhepohjalla

Piirakka kaurarouhepohjalla

Gluteeniton

Pohja

n. 3 dl gluteenitonta kaurarouhetta

Täyte

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

400 g pakastevihannessekoitusta

1 rkl limen mehua

1 rkl hunajaa

1 tl inkiväärijauhetta

1 rkl currya

3 kananmunaa

2,5 dl juustonmakuista ruokakermaa

juustoraastetta

Aloita keittämällä kaurarouhe kypsäksi suolalla maustetussa vedessä noin 8–10 minuuttia.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää vihannekset ja mausteet ja pyörittele öljyssä, kunnes vihannekset ovat sulaneet.

Painele kaurarouhe tiiviisti piirakkavuoan pohjalle ja kaada vihannesseos päälle.

Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki ja yhdistä kerman kanssa. Kaada seos piirakan päälle ja lisää lopuksi pinnalle juustoraastetta.

Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

 

Vinkit gluteenittomaan leivontaan

  • Yksi gluteenittoman leivonnan haasteista on leivonnaisten murenevaisuus. Käytännössä murenemisen voi välttää käyttämällä taikinassa psylliumkuitua ja ksantaanikumia, joilla taikinaan saadaan rakennetta ja kuohkeutta. Moniin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty niitä jo valmiiksi.
  • Kannattaa suosia esimerkiksi vuokaan tehtäviä piirakoita, jolloin ei ole huolta leivonnaisten rikkoontumisesta tarjolle laitettaessa.
  • Gluteenittomassa leivonnassa on tärkeintä pitää mielessä se, että jauhoja tarvitaan tavallista leipomista vähemmän. Leivonnaiset saavat uuniin mennessään olla kosteampia ja löysempiä kuin tavallisesta taikinasta valmistetut.
  • Gluteenittomat leivonnaiset kannattaa pakastaa ja ottaa käyttöön tarpeen mukaan, sillä ne eivät säily yhtä pitkään kuin tavanomaiset.
  • Leipoessa on tärkeää käyttää puhtaita välineitä, puhdistaa työtasot tarkkaan leivänmuruista ja pitää tavalliset jauhot kaapissa. Tarjoilussa gluteenittomille leivonnaisille on syytä varata aina omat tarjoiluastiat ja erilliset ottimet.

Vinkit: Helsingin Mylly oy

Sulje mainos Tilaa Aromi