Keittiö sai todella mukavat ja käytännölliset vaatteet: mustat reisitaskuhousut ja kokkitakit.
Keittiö sai todella mukavat ja käytännölliset vaatteet: mustat reisitaskuhousut ja kokkitakit.

Eckerö Line pukeutui modernin merimiehen vaatteisiin

Eckerö Line uudisti koko henkilöstön työvaatteet viime syksynä. Millainen projekti ison yrityksen vaatemalliston uusiminen on? Johanna Hertsi kertoo, miten vei hankkeen maaliin.

Supply Chain Manager Johanna Hertsi
luotsasi Eckerö Linen täydellisen vaatemalliston
uusimisen läpi.

Eckerö Linen Supply Chain Manager Johanna Hertsi sai pari vuotta ennen uuden malliston lanseerausta tehtävän selvittää, millaisia voisivat olla uuden ajan merenkulkijoiden työasut. Edellinen, navy-henkinen työvaatemallisto oli palvellut yli kymmenen vuotta, mikä alkoi näkyä niin materiaaleissa kuin mallistossa, joten työvaatteiden uudistaminen oli ajankohtainen.

– Halusimme kunnon uudistuksen, reippaasti nuorekkaamman ja rennomman ilmeen, Hertsi kertoo.

Vanhassa mallistossa oli muun muassa firman logo kauluspaidan rintamuksessa. Nyt toiveena oli nuorekkuus ja rentous edustavuuden, kestävyyden, muunneltavuuden ja käyttömukavuuden lisäksi.

– Henkilökunta oli mukana suunnittelussa alusti asti. Se toivoi tyylikkäitä, edustavia ja käyttömukavia vaatteita. Varhaisessa vaiheessa tavoitteeksi tuli työhyvinvointiin panostaminen käyttömukavuuden eli laadukkaiden ja hengittävien materiaalien avulla ja sillä kulmalla, että asuja voisi personoida asusteilla.

Tavoitteena oli myös yhdenvertaisuus eri osastojen välillä ja se, että vaatetus on tarjolla kaikille työntekijöille, myös osa-aikaisille ja määräaikaisille, ja koko projektin vieminen läpi vastuullisesti. Osana vastuullista hankintaa uusien vaatteiden tekijän toivottiin löytyvän lähialueilta, Suomesta tai Virosta.

Avoimin mielin uutta kohti

Projektia vetänyt Johanna Hertsi osallisti henkilökunnan projektiin laajasti joka vaiheessa. Hän kokosi tiimin, jossa olivat edustettuina eri työtehtävät niin laivan talouspuolelta, ravintoloista, siivouksesta kuin terminaalista.

Naisten malliston mekko on yksi työntekijöiden
suosikeista joustavuutensa ansiosta.

– Kartoitimme henkilökunnan toiveita ja tarpeita malliston suhteen, sillä heillä on paras tietämys, mitä toiminnallisuusvaatimuksia vaatteilla on. Haastattelin esimiehiä, markkinointia ja toimitusjohtajaa, ja saimme reunaehdot kilpailutukselle, Hertsi kertoo.

Toiveissa toistuivat nuorekas ilme, rentous, tyylikkyys, käyttömukavuus ja yhteneväisyys eri osastojen välillä.

– Yhteinen toive oli mallisto, joka istuu hyvin ja on mukava käyttää eri tehtävissä, niin että kaikilla on arvokas olo työvaatteissa, Hertsi summaa.

Laivalla ja satamissa on hyvin erilaisia työtehtäviä, joille yhteistä on, että päivät ovat pitkiä ja vaatteet kovalla kulutuksella. Osa istuu koko päivän, osa seisoo aina, ja lämpötilavaihtelut ovat kovia, voi olla joko hikistä tai viileää.

– Työvaatteiden pitää kestää arkea ja lähes päivittäistä pesua, mikä asetti paljon ehtoja materiaaleille. Siksi niissä suosittiin hengittäviä materiaaleja ja hankittiin erikseen lämpöelementit, jotka sopivat eri tehtäviin.

Tarjouspyyntö lähti viidelle toimijalle. Heidän tarjouksensa pisteytettiin viiden kohdan perusteella, joista eniten painoarvoa saivat työvaatteiden tuoteominaisuudet. Miten kattavasti ne sopivat Eckerö Linen tarpeisiin, miten toimisivat käytössä, ulkoasu, materiaalien toimivuus, kestävyys, pesetysominaisuus ja saatavuuden jatkuvuus tulevina vuosina painoivat myös pisteytyksessä. Toisena kohtana pisteytettiin vastuullisuus hyvin merkitsevänä tekijänä. Myös hintarakennetta, toiminnallisuutta ja yritystä arvioitiin.

Kokkien mustia asuja somistavat ankkurinauhat
ja kupariset yksityiskohdat.

Hertsi kertoo vahvan suunnitteluosaamisen nostaneen kaksi toimijaa muiden yläpuolelle. Heidän kanssaan jatkokehitettiin tarjouksia.

– Ulkonäön ja suunnittelun osalta olimme avoimia eri toimijoiden ideoille. Alkuun saimme meriteemaisia ehdotuksia. Koska mallistoon haluttiin näkyvä muutos, olimme perinteisen navy-sinisen lisäksi avoimia myös muille pääväreille. Markkinointimme heitti, että somisteväri voisi olla logovärin keltaisen sijaan oranssi. Suunnittelija sai paljon vapauksia, ja lopuksi veimme ideoita yhdessä eteenpäin, Hertsi kertoo.

Henkilökunta sai nähdä ja sovitella loppusuoralla olleet mallistot. Äänestyksessä murskavoiton, yli 90 prosenttia äänistä, sai mallisto, jossa korostui joustavuus: vaatteet olivat päällä ihanan tuntuisia ja mallit sopivat kaiken kokoisille henkilöille.

– Sillä, että henkilökunta sai olla mukana, oli iso merkitys. Kaikki sitoutuivat muutokseen ja huomasivat, että tämä on kiva juttu, Hertsi kertoo.

Telakka toimittaa Eckerö Linen työasut

Eckerö Linen työasujen toteuttajaksi valikoitui helsinkiläinen Telakka. Päätös tehtiin kesällä 2019, ja mallisto työstettiin valmiiksi vuoden 2019 aikana. Korona viivästytti vaatteiden käyttöönottoa, mutta poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta ne otettiin käyttöön viime syksynä, koska materiaalitilaukset oli ehditty tekemään ennen koronan alkua. Kustannuksia Hertsi kommentoi sen verran, että koska mallistolta vaadittiin enemmän kuin ennen, myös hintalappu oli isompi kuin edellisellä kierroksella.

Valinnassa painoivat lähidesign ja lähituotanto. Telakkaa luotsaa Kirsi-Mari Kärkkäinen, jolla on pitkä kokemus työvaatealalta. Hän työskentelee Helsingissä ja tuotanto tapahtuu Virossa.

Päällystö pukeutuu laadukkaaseen
mustaan villakangassekoitepukuun.

Vaikka Eckerö Line halusi selkeästi oman malliston, tavoitteena oli välttää tilanne, jossa yrityksen tarpeisiin räätälöityä materiaalia jäisi yli.

– Haimme järkevää kokonaisuutta, ja Telakan kanssa syntyi hyvä kompromissi. Suuri osa meille valikoituneista materiaaleista ja vaatteista on olemassa olevaa valikoimaa pienillä muokkauksilla. Meille valmistettiin erikseen isompi aloitusmäärä, joka somistettiin meille. Haimme tällä ratkaisulla kestävyyttä, Hertsi kertoo.

Materiaali on mustaa, joustavaa viskoosisekoitetta, joka on napakkaa neulosta. Telakalta löytyi paljon toivottuja oransseja asusteideoita, ja niihin sopivat myös asujen kuparinsävyiset yksityiskohdat. Nyt Eckerö Linen mallisto on valmis, mutta tarpeen mukaan muokattavissa.

– Haimme sellaista mallistoa, jota voisi päivittää asusteilla, ja voimme jatkossa ottaa käyttöön paitsi lisää oransseja, myös muun värisiä somisteita, Hertsi kuvailee.

Päätavoite oli, että uusissa vaatteissa olisi hyvä tehdä töitä. Se onnistui, ja tyylikkyys tuli hienosti kaupan päälle.

– Muunneltavuus palvelee eri työntekijäryhmiä. Uniformuja käyttävillä on mustat villakangassekoitepuvut, keittiössä on sama väritys, mutta reisitaskuhousut ja mustat kokintakit ankkurinauhasomistein ja kuparisin yksityiskohdin. Toimisto käyttää mekkoja messuilla ja tapahtumissa – toivon, että saan taas pian pukea mekon päälleni, Johanna Hertsi sanoo.

Työntekijät ovat nähneet uudet vaatteet panostuksena hyvinvointiinsa. Tässä projektissa on vain voittajia.

Julkaistu Aromissa 4-5/21.