Hyviä näkemyksiä kokin pinkistä ja harmaasta todellisuudesta löydät täältä.

Mikä minusta tulee isona?

Ravintolatyö on monelle läpikulkuammatti. Usein kuulee, että ”mä teen tätä nyt sen aikaa kunnes löydän oikeita töitä”  tai ” opiskelen ihan toista alaa, mutta teen tätä nyt opintojen ohella siihen saakka kun valmistun”. Tämä ei ole huono asia, päinvastoin!

On mahtavaa, että ravintola-alalle työllistyy suhteellisen helposti, kunhan vain asenne on kunnossa ja halu tehdä töitä löytyy. Ravintola-alalla aiemmin työskennelleet työntekijät ovat toki haluttuja henkilöitä myös niihin ”oikeisiin töihin”. He ovat saaneet kovan koulun ravintolassa, eivätkä hätkähdä ihan pikkuasioista. Paineensietokyky on usein huippuluokkaa, ja multitaskaaminen onnistuu ihan luonnostaan, koska sitä ravintolassa työskentely vaatii päivittäin.

Arkisin ravintoloissa on autiota

Kävin vierailulla eräässä oppilaitoksessa tapaamassa restonomiopiskelijoita. Opiskelijat kertoivat hyvinkin avoimesti, että restonomiopinnot ovat heille väylä tulevaisuuteen, mutta tulevaisuuttaan he eivät ravintola-alan esimiestöissä näe. Miksi eivät?

Koska alan arvostus on mitä on. Ja koska alan palkkaus on mitä on. Esimerkiksi vuoropäällikön palkka on vain hieman suurempi kuin tarjoilijan tai kokin palkka. Se ei enää motivoi ottamaan esimiehen viittaa harteille ja kantamaan vastuuta.

Töitä olisi tarjolla kokeille ja tarjoilijoille vaikka kuinka paljon. Usein työt kuitenkin painottuvat viikonlopuille, koska asiakkaat liikkuvat vain viikonloppuisin. Kun lähdet esimerkiksi tiistai-iltana Helsingin keskustaan, on kaupunki autio. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolat ovat auki minimimiehityksellä, eli  niille kokeille ja tarjoilijoille, joita viikonloppuisin tarvitaan pilvin pimein, ei ole arkisin riittävästi töitä. He joutuvat etsimään muita tulonlähteitä, vaikka ehkä haluaisivatkin tehdä ravintolatöitä kokoaikaisesti.

Tilaa tiistaina, tippaa torstaina

Ravintolatyö on fyysisesti raskasta, aika ajoin työ koettelee myös henkistä kanttia, ja kaikki me olemme lukeneet vuorotöiden vaikutuksesta terveyteen.

Auttaisiko se jaksamaan paremmin, että voisimme tarjota täysiä työtunteja ja ehkä myös lisätä työstä saatavaa kompensaatiota? Me StaffPointilla pyrimme aina siihen että kaikilla olisi omaan elämäntilanteeseen sopiva määrä töitä.

Mitä Sinä voit tehdä? Mene ulos syömään tiistai-iltana. Älä ota eväitä töihin, vaan mene lounaalle. Käy joskus kahvilla tai kaljalla duunin jälkeen. Jos et millään jaksa lähteä ulos, mitä jos tilaisit kotiin hyvää ruokaa Woltin tai Foodoran kautta? 

Jos jokainen meistä kävisi edes pari kertaa viikossa lounaalla, ulkona syömässä, kahvilla tai drinkillä töiden jälkeen, olisiko alalla enemmän töitä tarjolla myös arkisin? Jos jokainen meistä jättäisi muutaman kolikon tippinä silloin, kun palvelu sekä ruoka ja/tai juoma miellyttää, motivoisiko se henkilökuntaa palvelemaan Sinua entistä paremmin ja myymään enemmän?

Ja jos henkilökunta myisi enemmän, nostaisiko se ravintolan tulosta? Ja jos tulos kasvaisi, voisimmeko ajatella että henkilökunta saisi ansaitun osuutensa tuloksen kasvattamisesta esim. bonusten muodossa?

Ja jos alan palkkaus nousisi, nousisiko samalla myös työn houkuttelevuus?

 

Katriina Rantanen
Toimialapäällikkö (HoReCa)

StaffPoint Oy