Valtion ravitsemusneuvottelukunta on sananmukaisesti nostanut maitonsa Sotkamon kunnan päätöksestä tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa voita ja kevytmaitoa. 

Neuvottelukunnan mukaan päivähoidossa ja koulussa pitää tarjota päivittäin rasvatonta D-vitaminoitua maitoa juomaksi aterioilla. 

– Lapsi, joka juo päivässä kolme lasillista rasvaisempaa eli kevytmaitoa saa päivässä voinapillisen verran enemmän energiaa, kuin lapsi, joka nauttii suositusten mukaisesti vastaavan määrän rasvatonta maitoa, ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm laskee Helsingin Uutisille.

Lautakunta on ynnännyt jopa sen, kuinka paljon Sotkamon päätös lihottaa lapsia. Vuositasolla kevytmaitoa käyttävä leikki-ikäinen saa 52 viikossa 55 viikon energiamäärän.

– Ylimääräisen energian karsiminen on tärkeää lasten lihavuuden vähentämiseksi, sillä suomalaisista lapsista noin 20 prosenttia on ylipainoisia tai lihavia, neuvottelukunta muistuttaa.

Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvaksi suositellaan margariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa ja tästä korkeintaan 30 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa. 

– Kunnan lakisääteinen tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Ravitsemussuositukset antavat myös Sotkamon kunnalle hyvän pohjan tehdä vastuullisia ravitsemuspäätöksiä. Kyse on kuntalaisten tulevaisuuden terveydestä ja sairaanhoitokuluista, painottaa Hielm.

Aromin Facebookissa uutinen on herättänyt ristiriitaisia tunteita.

Sitä kommentoidaan muun muassa näin:

"Tosi hyvä että saavat energiaa maidosta, koska ainakin Vantaan kouluruoka on niin energiaköyhää ihmiselle sopimatonta einestä tai jotakin mitä ei voi ruoaksi kutsua, että sen " voimin" ei kyllä lapsi jaksa!!! Oikeat raaka- aineet lapsille ja vanhuksille kehiin niin että saavat iloa ja energiaa oikeasta ruoasta! Monet ongelmat vähenisi."

"Työskentelen vanhusten parissa, ja ruokahuollon koulutuksessa meille tähdennettiin, että rasvattomat tuotteet eivät kuulu vanhuksille EIKÄ lapsille!"

"Eiköhän voi ja maito ole pienempi paha kaikkeen siihen einespaskaan verrattuna, jota kotona syötetään."

"Rasvaton maito ja margariini ei ole ihmisravintoa. Molemmat käsiteltyjä tuotteita, mitä ei pitäisi edes saada myydä."

"Muut kunnat voisivat seurata perässä!! Kunnon ravitsevaa ruokaa lapsille, eikä mitään teollisia rasvasotkuja! Enemmän ongelmia tuottaa lapsille ihan varmasti sokerit, keinomakeat juomat/Muut evääät ja liikkumattomuus, kuin kevytmaidon juonti lounaan kanssa."

"Rasvaton maito on vasikoiden juomaa, että ne lihoisivat."

Aromi ja Helsingin Uutiset ovat osa Mediatalo Keskisuomalaista.