Palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta meillä ja maailmalla. Palkittavina on myös tahoja, joiden teot näyttävät yhdessä syömisen merkityksen. Palkinnot jaettiin perjantaina ELO-gaalassa Restaurant Pörssissä.

Lentävä Lautanen -palkinnot 2016 

Kotipellon puutarha

Kotipellon puutarha kasvattaa yrttejä, versoja, syötäviä kukkia ja villiyrttejä perheyrityksessä Nousiaisissa. Puutarhan valikoimissa on yli 100 tuotetta, joita kasvatetaan kasvihuoneissa ympäri vuoden. Alun perin kurkun kasvattajana aloittanut yritys kehitti vuonna 2010 päätuotteikseen Mimis-erikoissalaatit. Pari vuotta sitten aloitettu yhteistyö huippukokkien kanssa on nostanut Kotipellon puutarhan sekä suomalaisten että kansainvälisten kokkien suosioon. Vastaanotto puhtaasta Suomesta tuleville kasveille on esimerkiksi HongKongissa ollut innostunutta.

Palkinnon perustelut

Kotipellon Puutarha on intohimolla ja ammattitaidolla, tiiviissä yhteistyössä huippukokkien kanssa, luonut Mimis-tuotevalikoiman. Tuotteiden ansioista ravintolan asiakas saa syödä myös silmillään. Erityiskiitoksen kokit antavat Kotipellon puutarhan markkinointivastaava Niko Honkaselle asiakaslähtöisyydestä ja huippupalvelusta. Kotipellon puutarha räätälöi maailmalla kilpaileville kokeille myös erikoistuotteita, jotka osaltaan lisäävät koko Suomen mainetta ruokamaana.

Pienpanimoliitto ry

Suomi poikkeaa Keski-Euroopan maista siinä, että meillä ei viinin raaka-aine, viinirypäle kasva, eikä meillä ole omaa viinikulttuuria. Sen sijaan oma vahva ja perinteikäs olutkulttuuri meillä on.  Iso osa ohratuotannostamme päätyy erilaisiksi oluiksi suurissa ja pienissä panimoissa. Kasvava määrä pienpanimoita tuottaa pieniä määriä paikallisia erikoisuuksia, joita usein tarjotaan paikallisissa panimoravintoloissa, joissa asiakas voi saada ruokalistan lisäksi olutlistan, jossa jokaiselle ruoalle on oma suositusoluensa, jolla luodaan ihanteellinen makupari.

Pienpanimot aloittivat yhteistyönsä jo 1990-luvulla. Liitto perustettiin vuonna 2008. Viimeisen 20 vuoden aikana pienpanimoiden kokonaismäärä on kasvanut tasaisesti niin  että niitä on nyt yhteensä 74.

Palkinnon perustelut

Pienpanimoliitto ry on tehnyt monipuolista työtä suomalaisen olutkulttuurin ja alan yrittäjien hyväksi. Rikas suomalainen olutkulttuuri ja alan yrittäjät ovat tulleet entistä näkyvämmiksi oluen ympärille luotujen tapahtumien ansiosta.

Pienpanimotoiminta on aktivoinut ihmisiä oluen tarinoiden kautta tutustumaan oman paikkakuntansa historiaan. Se on saanut suomalaiset näkemään kotimaisen valmistuksen merkityksen sekä ymmärtämään oluemme monet maut ja mahdollisuudet. Hyvä yhteistyö eri kokoisten alan toimijoiden kesken luo pohjaa myös suomalaiselle olutviennille. 

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry eli Hurstin Apu

Hurstin perheen vähävaraisten jouluateria katetaan vuonna 2016 arviolta 50. kerran. Viime vuonna juhlapaikka siirtyi Kisahallista Messukeskukseen, jotta yhteiselle aterialle saatiin mahtumaan yli 2 000 henkilöä.

Palkinnon perustelut

Vähävaraisten jouluaterian järjestäminen on näkyvä osoitus syvästä välittämisestä. Tapahtuma nostaa esiin yhteisen aterian merkityksen ja Suomi100-juhlavuoden tärkeän viestin: Syödään yhdessä – kaikki on kutsuttu! Hurstit ovat vuosikymmenten aikana luoneet Suomessa pohjaa inhimilliselle ja epäitsekkäälle työlle, jota yllättäviä kriisejä tuottava maailmanmeno tarvitsee. Heikki Hurstin työssä jatkuu isä-Veikon perintö, jonka arkkipiispa John Wikström Veikon siunaustilaisuudessa kiteytti:

– Veikko toimi ja auttoi jo silloin, kun toiset vielä aprikoivat hätää ja auttamisen tarvetta.

Helsingistä alkanut vähävaraisten jouluateria on saanut ympärilleen paljon vapaaehtoisia. Malli on levinnyt myös muille paikkakunnille, jossa eri järjestöt ja vapaaehtoiset järjestävät vastaavia tapahtumia.