Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitseva Haltia Lake Lodge -hotelli avautui elokuun 4. päivä. Hotellin tarina alkoi vuonna 2018, jolloin erä- ja luonto-oppaaksi opiskellut Teemu Tuomarla sai yhtiökumppaniltaan vinkin sopivasta tilasta, joka oli toiminut aiemmin Solvallan opiskelijoiden asuntolana. 

Tuomarla toteuttaa hotellin parissa pitkäaikaista unelmaansa.

– Olin pohtinut jo hetken, miten voisin yhdistää työn ja pitkäaikaisen luontoharrastuksen. Olin työskennellyt parikymmentä vuotta kansainvälisessä matkatoimistossa ja haaveilin työstä, jota voisi

Teemu Tuomarla

tehdä luonnon helmassa. Työn ja harrastuksen yhdistäminen oli pitkään ollut toiveissani, kertoo hotellin toimitusjohtaja Teemu Tuomarla.

Kauppakirjat allekirjoitettiin viime vuoden lokakuussa, keskellä koronakriisiä.

– Olimme suunnitelleet, että suurin osa asiakkaistamme tulisi Aasiasta, lähinnä Koreasta ja Japanista. Näin ei pandemiasta johtuen käynytkään, vielä, mutta olen erittäin tyytyväinen, että pystyimme jatkamaan projektia ja pääsimme avaamaan hotellin.

Tuomarla uskoo vahvasti megatrendien voimaan. 

–  Minulle on huumorimielellä heitetty parikin kertaa, että taidan olla päästäni vialla, kun avaan hotellin keskellä koronakriisiä, mutta uskon vahvasti luonnon voimaan. Luonto, hiljaisuus ja raikas ilma ovat tulevaisuuden vetovoimatekijöitä. 

Tällä hetkellä hotelli palvelee lähinnä kotimaisia luontomatkailijoita ja kokousvieraita. Koronasta huolimatta Luontokeskus Haltiassa kävi viime vuonna normaali määrä vierailijoita, noin 180 000 henkeä.

– Nuuksion alueella vierailee vuosittain noin 370 000 henkeä. Pandemia on poikinut laajan retkeily- ja luontobuumin, mikä kasvaa koko ajan. Pelkästään särkien onkiminen läheisen Pitkäjärven rannalla tai ruuan laittaminen ulkosalla ovat elämyksiä ulkomaalaisille. Suomalaiselle matkailijalle ne eivät ihan riitä, heitä varten meillä on kattava aktiviteettivalikoima, Nuuksion patikointireitit ihan vieressä ja hehtaarikaupalla upeaa erämaata ympärillä.

Luksustelttailua

Lisää kapasiteettia hotelli saa syyskuussa glamping-telttojen muodossa. 

– Glamping-teltat ovat ekologisia luksustelttoja, puurunkoisia telttoja paksulla canvas-kankaalla, joka pitää sadetta, tuulta ja kestää myös lumikuormaa ja pakkasta. Teltat sisustetaan kuin hotellihuoneet, ja niissä on sähkö sekä kuiva-wc. Suihkuun pääsee hotellille, joka on ihan vieressä. 

Glamping-teltta on sisustettu kuin hotellihuone.

Tuomarla kertoo, että glamping eli luksustelttailu on Suomessa keskittynyt lähinnä pohjoiseen. 

– Meillä on visiona olla Etelä-Suomen johtava glamping-majoittaja.

Lounge-tila on hotellin sydän. 

– Hotellin loungeen olemme pyrkineet luomaan olohuonemaisen tunnelman, missä vieraat viihtyvät. Siellä voi viettää aikaa ja vaihtaa päivän kokemuksia muiden vieraiden kanssa. 

Loungen sisustusta mietittiin omistajien kesken antaumuksella. 

– Ensimmäinen versio sisustussuunnitelmasta oli vaalea ja skandinaavinen, johon yksi omistajistamme kommentoi, että tilassa pitäisi olla eräeleganssia. Sitä lähdimme sitten tavoittelemaan. Onnistuimme mielestämme hyvin: värit ja materiaalit kuvaavat metsää, puuta ja kalliota eli heijastelevat ympäröivää luontoa. 

Kierrätys kunniaan

Luonnon helmaan sopii myös paremmin kuin hyvin kierrätysmateriaalien käyttö. 

– Teimme hankintojen osalta kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyötä, esimerkiksi osa loungen kalusteista on kierrätettyjä, samoin kaikki aterimet. Teimme ostoksia myös huutokaupoissa ja rakennusvaiheessa on käytetty mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä materiaaleja. Käytämme sataprosenttisesti

Jokaisessa huoneessa Markus Varesvuon taidetta.

tuulivoimaa, kierrätämme hotellilla kaiken ja hyödynnämme hankinnoissa paikallisia pientoimijoita. 

Hotellissa on 20 huonetta, Kyrön metsäbaari, oleskelutila, sauna ja kokoustilat 20 henkilölle. Isommille ryhmille on tarjolla viereisessä sijaitsevan luontokeskus Haltian kokoustilat. Ryhmät voivat varata käyttöönsä myös Aarnitulen tulipaikan, missä on nuotiorinki ja kolme katoksellista pöytäryhmää. Haltia Lake Lodgelle pääsee HSL:n bussilla 245, joka lähtee Espoon keskustasta. 

haltialakelodge.com