Ravintolavaunu on perinteisesti ollut tärkeä osa suomalaista junamatkailua. Haluammekin varmistaa uuden konseptin myötä, että junamatkalla on tarjolla asiakkaiden toiveisiin vastaavia laadukkaita vaihtoehtoja. Uudistuksen lähtökohtana on kaikkien asiakasryhmien palveleminen monipuolisella ja vaihtuvalla ruokalistalla, mahdollisimman toimivassa ja miellyttävässä ympäristössä. Asiakkaat otettiin mukaan uudistukseen suunnitteluun alusta alkaen.

- Haastattelimme asiakkaitamme ja selvitimme, mikä nykyisissä ravintolavaunuissa miellyttää, ja mitkä asiat kaipaisivat parannusta. Lähtökohta oli haastava, sillä halusimme suunnitella ennen kaikkea hyvän ja houkuttelevan ravintolan, sanoo asiakaskokemuksen kehittämisestä vastaava Pauliina Tenho.

Raiteilla liikkuva ravintola on Tenhon mukaan itsessään mielenkiintoinen suunnitteluhaaste.

- Rakensimme yhden testivaunun viime kesän liikenteeseen ja siellä kerätyn palautteen pohjalta teimme asiakkaiden ja henkilökunnan toivomia muutoksia ennen sarjatuotannon aloittamista.

Osana uutta konseptia ravintolavaunu nimettiin leikkisästi RavintoLAvaunuksi.

- Sillä nimellähän asiakkaat ovat vaunua tähänkin asti kutsuneet, kertoo Tenho.

Uudistetun ravintolavaunun suomalainen bistro tarjoaa asiakkaiden suosikkeja, kuten lihapullia ja korvapuusteja. Aivan uutta onerikoiskahvien tulo ravintolavaunuun. 

- Suosimme kotimaista ruokaa ja lähituottajia aina kun se on mahdollista. Tarjoamme uudella ruokalistalla freesejä ja uudenlaisia annoksia, kuten täytettyjä pretzeleitä tai Savulohi-Tzatziki-salaattia ahvenanmaalaisella kirjolohella. Pienleipomo Kakkugalleria toimittaa juniin mustikkapiirakan ja kasvisruokavaliota noudattaville sopivan parsakaali-fetapiirakan. Vegaaneille on tarjolla gluteeniton sämpylä, mihin voi valita esi.erkiksi falafel-täytteen, kertoo junakokki Tapio Kyllönen.

Ravintolavaunun faktat

  • Ravintolavaunuja operoi VR:n omistama Avecra, jonka liikevaihto on noin 38 miljoonaa euroa vuodessa.
  • Avecran liikevaihto on noin 38 miljoonaa euroa vuodessa.
  • Ravintolavaunuissa työskentelee 350 ammattilaista.
  • Junissa nautitaan vuosittain yli 200 000 ruoka-annosta, 440 000 tuoppia olutta ja yli 1,6 miljoonaa kuppia kahvia.