Etätyö nakertaa henkilöstöravintoloiden elintilaa

Koronapandemia irrotti kertaheitolla ruuan ajasta ja paikasta, todetaan Compass Group Suomen selvityksessä.

Hotelli- ja ravintola-alan yritykset eivät ole kutsuneet lomautettua henkilöstöään edes töihin, kun pandemian toisen aallon vaikutuksista tehdään skenaarioita.

Henkilöstöravintolat saivat keväällä erityisluvan turvin jatkaa toimintaansa, tosin suljetuissa yksiköissä, kunnes etätyösuositukset ja henkilöstövähennykset pudottivat ruokailijoiden määrän lähes olemattomiin.

Pahnan pohjimmaisina ovat pienikatteiset opiskelijaravintolat, joilta take away -toiminta kertakäyttöastia- ja kuljetuskuluineen sulatti vähäisenkin liikkumavaran. Nyt kustannuspaineet ovat siirtymässä valtion myötävaikutuksella aterian ostohintaan eli opiskelijoiden lompakolle. Syksyn budjettiriihen neuvottelutuloksia seuraakin monitahoinen joukko: korottaako valtio ateriatukea ja huojentaa opiskelijoiden kuluja vai rokotetaanko opiskelijoilta aterioinnista jatkossa enemmän.

Alan vetureina toimivien yritysten ja työmarkkinajärjestöjen johtajat ovat ilmaisseet huolensa opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden kurjasta tilanteesta, mutta katsovat toiveikkaasti tulevaisuuteen. Antellin Tomi Lantto toteaa, että kriisin pitkittyessä huoli kohdistuu pienyrittäjiin ja hyvän osaamisen valumiseen alalta pois. Compass Group Suomen Jaana Korholan mukaan yhteiskunta ei kestä enää käpyasentoon asettautumista. Hän vetosi Talouselämässä: Lähdetään eteenpäin ja mukautetaan toimintaa järkevällä tavalla.

Lounasruokailun siirtymisessä kotiin piilee merkittäviä riskejä. Ravitsevan ja terveellisen aterian valmistaminen on jäänyt yksilön vastuulle. Moni ei ehdi tai edes osaa kokata työnsä lomassa, saati mieti lautasmallin rakennetta ja merkitystä. Yksipuolisen aterioinnin seuraukset voivat heijastua kotona työskentelevien terveyteen ja rasittaa sitä kautta kuntien ja kaupunkien terveysmenoja.

Compass Group Suomen Hannu Rahnasto nostaa selvityksestä lohduttavan seikan: nyt nähdään paluu arjen ja inhimillisyyden äärelle. Pinnalle nousevat pysähtyminen, maukkaus ja terveellisyys.

Uskon vahvasti ruoka-alan ammattilaisten rooliin koronakriisin selättämisessä. Olemassaolon merkitys on vain määriteltävä uudelleen. Uusia toimintatapoja haarukoidaan jo. Isot veturina, pienet perässä.

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi@aromilehti.fi

Julkaistu Aromissa 7/20.

Sulje mainos Tilaa Aromi